SiolNET. Trendi Film in TV
0,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Kitajskem bodo gledali slovenske filme #video

0,06

termometer

slovenski film na kitajskem
Foto: Slovenski filmski center

Kitajskim gledalcem bodo predvajali filme Dolina miru, Sedmina, Ne bom več luzerka, Gajin svet, Ne pozabi dihati in Sanremo.

Od 28. oktobra do 4. novembra bo na Kitajskem potekala prva retrospektiva slovenskih filmov, ki je nastala v organizaciji Slovenskega filmskega centra, veleposlaništva Republike Slovenije na Kitajskem in Kitajskega filmskega arhiva.

V filmskem arhivu v Pekingu bo na ogled šest celovečercev, ki nosijo letnice od 1956 do 2020, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra. Vsi filmi bodo podnaslovljeni v kitajščino in angleščino, kasneje jih bodo predvajali tudi v drugih večjih kitajskih mestih.

Retrospektivo bodo slavnostno odprli ta četrtek z digitalizirano in restavrirano različico filma Dolina miru (1956) Franceta Štiglica, ki so ga leta 2016 predstavili v programu Cannes Classics in ga potem predvajali na številnih festivalih in kinotekah po vsem svetu.

V petek si bodo kitajski obiskovalci lahko ogledali digitalno restavrirano inačico Matjaža Klopčiča Sedmina (1969), film z nepozabnim, mojstrsko skadriranim sedemminutnim streljanjem v Tivoliju. V soboto bodo predvajali prvenec Urše Menart Ne bom več luzerka (2018), v nedeljo pa mladinsko romantično komedijo Gajin svet (2018) režiserja Petra Bratuše.

V sredo se retrospektiva nadaljuje s filmom Ne pozabi dihati (2019) režiserja Martina Turka, v četrtek pa konča s filmom Sanremo (2020) scenarista in režiserja Miroslava Mandića, sicer slovenskim kandidatom za mednarodnega oskarja 2022.

Več o tem:

Sanremo Trendi Slovenski kandidat za mednarodnega oskarja je film Sanremo

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

  • v63 / 06.12.2021. ob 23:14 0 0

    Ubogi Kitajci! To je verjetno kazen, ker so nam poslali korono.

    0 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin