Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 11. 2016,
12.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

anoreksija švedski film DKino Sanna Lenken Telekom Slovenije film televizija TViN

Nedelja, 13. 11. 2016, 12.46

6 let, 6 mesecev

V videoteki DKino!

Moja sestra suhica (Min lilla syster/My Skinny Sister)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Moja sestra suhica

Zgodba o družini, ljubezni, sestrstvu in solidarnosti, povedana s toplino, globino in nežnim humorjem, ki vse od premiere na Berlinalu pobira nagrade kritike in občinstva na različnih filmskih festivalih po svetu.

Švedska, Nemčija/2015/91 min.
Režija: Sanna Lenken
Igrajo: Rebecka Josephson, Amy Deasismont, Annika Hallin, Henrik Norlén, Maxim Mehmet
Žanr: Drama
Ocena IMDb: 6,8/10

Dvanajstletna Stela je na pragu vznemirljivega obdobja pubertete. Zaljubljena je v štirikrat starejšega trenerja drsanja. Neprestano se primerja s starejšo sestro Katjo, uspešno drsalko in dijakinjo, ki je izraz popolnosti na vseh področjih.

Starša jo obožujeta in Stela želi slediti njenim stopinjam, da bi tudi zase pridobila malo njune pozornosti. Vendar raztresena starša ne opazita tega, kar vidi Stela: Katja se ne počuti dobro, preveč trenira in premalo jé.

Steli se svet obrne na glavo, ko odkrije, da se starejša sestra spopada z motnjo hranjenja. Bolezen pripelje družino na rob propada in Stela mora sprejeti pomembne odločitve.


"Ko sem bila najstnica, sem imela tudi sama težave z anoreksijo in sem zelo trpela. Mojo mlajšo sestro je takrat zelo skrbelo, da bom umrla. Zato nisem želela posneti le filma o osebi, ki zboli za anoreksijo, ampak film o vsej družini.

Menim, da žrtev anoreksije ni samo bolnik, ampak pogosto vsi družinski člani, ki se znajdejo v tem položaju. Hotela sem povedati resnično zgodbo, česa takega v kinu še nisem zasledila. Videla sem samo dokumentarce na to temo in takrat sem pomislila, da je treba narediti ta film." Sanna Lenken, režiserka in scenaristka filma


Film je primeren za otroke, stare devet let in več.


Moja sestra suhica | Foto:


Izjave kritikov:

"Obstajajo filmi, ki si jih lahko otroci ogledajo le v spremstvu staršev. To vemo. Obstajajo pa tudi filmi, ki si jih lahko starši ogledajo le v spremstvu otrok. Teh filmov odrasli ne bi nikoli gledali. Le zakaj? V njih glavne vloge igrajo otroci.

Toda ko jih potem – v spremstvu otrok – vendarle gledajo, si rečejo to, kar si bodo rekli ob gledanju Moje sestre suhice: je to sploh film za otroke? Ironija je v tem, da je to natanko film za otroke, ki izgleda kot film za odrasle – film za odrasle pa izgleda zato, ker otrok ne podcenjuje." ZA Marcel Štefančič, jr., Mladina

"Moja sestra suhica, filmska drama o motnjah prehranjevanja, kot jo občuti najmlajša članica disfunkcionalne družine, osvetljuje to težko tematiko s humorjem in šarmom." Alissa Simon, Variety

"Malo filmov se je osredotočilo na dinamiko odnosov med dvema najstniškima sestrama s takim vpogledom in sočutjem, kot ga pokaže Sanna Lenken v režijsko-scenarističnem prvencu. /…/ Moja sestra suhica je v vseh pogledih srce parajoče delo z močno sporočilnostjo." Simon Foster, Screen-Space

Napovednik filma Moja sestra suhica:

Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Film je na voljo tudi v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.


Ne spreglejte