Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 2. 2018,
8.49

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Engrotuš

Foto: Rok Deželak, Matjaž Očko in Sandi Fišer.

 

Natisni članek

spletna serija Slovenija film advertorial

Sreda, 7. 2. 2018, 8.49

2 meseca

IZŠLA JE IZVIRNA SPLETNA SERIJA DUALIZEM

Mladi Slovenci posneli avtorsko spletno serijo

Vsebino omogoča Engrotuš

Foto: Rok Deželak, Matjaž Očko in Sandi Fišer.

 

Od konca januarja lahko na spletni stran www.dualizem.com brezplačno gledamo serijo, ki je nastala v neodvisni in neprofitni produkciji ekipe, ki ima za sabo vrsto zelo uspešnih in na več festivalih nagrajenih projektov.

V petih 30-minutnih epizodah bodo prikazali drugačno, svežo zgodbo, v kateri spremljamo življenje Krisa, odgovornega urednika časopisa, ki se zaradi različnih dvomov in zadržkov skuša ubraniti uporabe virtualnih osebnih asistentov v obliki mobilnih aplikacij z lastno zavestjo

Spletno serijo Dualizem uvrščajo v žanr dram in trilerjev. Brezplačno si jo je mogoče ogledati na spletni strani www.dualizem.com, s čimer sledijo svetovnim trendom spletnih serij "na zahtevo", ki si jih lahko gledalec ogleda kadarkoli, po želji.

Ustvarjalci so nad odzivi navdušeni, a ostajajo skromni: "Prve pozitivne vtise smo prejeli že na dveh kinopredpremierah konec januarja. 700 ljudi si je ogledalo dve epizodi in navdušenja niso skrivali. Takrat smo prvič začutili, da so prepoznali našo zgodbo, ki je veliko večja od serije. To pa je tudi največja nagrada za našo veliko ekipo."

Foto: Rok Deželak | Foto: Foto: Rok Deželak

Serijo ustvarili brez honorarjev

Odlični odzivi nad prvo epizodo ne bi smeli biti presenečenje za ekipo, saj so v nastanek neverjetne zgodbe vložili ogromno truda in časa. Celotna 200-članska ekipa z več kot 50 igralci na čelu je serijo ustvarjala povsem brez honorarja. Zbrali so se mladi, ki so verjeli v dobro idejo in zgodbo ter dokazali, da denar ni vedno merilo.

Med igralci so tudi: Andrei Lenart, Maša Tiselj, Jože Doberšek, Jure Rajšp, Valentina Plaskan, Ondina Kerec, Denis Bornšek, Luka Žerjav, Aiko Zakrajšek in Rok Turnšek. Že na začetku se je projektu pridružil Domen Valič, ki je odigral glavno vlogo v kratkem filmu, s katerim so napovedali svet Dualizma, to vlogo pa bo ponovil tudi v spletni seriji Dualizem.

Prepričali so ga dodelan scenarij, zagnanost ekipe, njihov premišljen način snemanja ter pogumna odločitev za neodvisno produkcijo. S svojimi bogatimi igralskimi izkušnjami predstavlja veliko strokovno pomoč ekipi in je že od začetka velik podpornik projekta.

Zgodba izvira iz izkušenj

Dogajanje v spletni seriji Dualizem je postavljeno v ne tako oddaljeno prihodnost, v čas, ko je umetna inteligenca že tako razvita, da ima svojo zavest. Spremljamo življenje Krisa, ki ga njegova partnerica Pia povabi k sodelovanju pri razvoju nadgradnje obstoječih virtualnih osebnih asistentov, kamor so jo povabili kot psihologinjo.

Tomaž Krajnc, režiser in scenarist, po izobrazbi pa psiholog, je idejo za zgodbo črpal iz razmišljanj, ki so se mu porodila ob študiju psihologije, razvijala pa sta jo skupaj s producentom Nejcem Jezernikom. "Digitalna prihodnost se dogaja danes, aplikacije, ki bodo postale naši osebni pomočniki, pa bodo zagotovo v veliki meri poenostavile naše življenje. Tu ne moremo mimo socio-psiholoških vprašanj glede razmerja človek - stroj, ki so bila osnovni motiv za pisanje tega scenarija," je zgodbo pojasnil mladi režiser, ki trenutno na Škotskem študira gledališko režijo.

Foto: Rok Deželak | Foto: Foto: Rok Deželak

Avtorska glasba izjemnega skladatelja Leona Firšta

Lansko poletje je 200-članska igralska in tehnična ekipa v 27 snemalnih dneh ustvarila za več kot 50 ur posnetega materiala. Igor Pečoler, direktor fotografije, o montaži pove: "Glede na to, da je v zadnjem času tehnologija zelo napredovala, se to odraža tudi v zahtevnejši montaži. Posnetki se pri današnjih projektih namreč poleg montaže tudi barvno usklajujejo. To pomeni, da je treba vsak kader posebej barvno uskladiti, vsaka od epizod pa ima povprečno 300 kadrov."

"Zanimiva je tudi vloga glasbe, saj je v celoti avtorska in jo skladatelj oblikuje šele ob gledanju že zmontiranih posnetkov. Ekipa si mora v montaži končni izdelek z glasbo ves čas predstavljati, saj ta daje pomemben delež k atmosferi izdelka. To pa je, seveda, izredno zahtevno." Za avtorsko glasbo v seriji je poskrbel perspektivni 23-letni skladatelj Leon Firšt, ki se med drugim lahko pohvali tudi z avtorstvom celotne glasbene podlage za muzikal Veronika Deseniška.

Foto: Rok Deželak | Foto: Foto: Rok Deželak

Neprofitna in neodvisna produkcija

Spletna serija Dualizem je slovenski projekt neprofitne in neodvisne produkcije, kjer so dobro zgodbo in zagon mladih ustvarjalcev prepoznala mnoga slovenska podjetja in tako omogočila njen nastanek. Generalni sponzor serije je telekomunikacijsko podjetje T-2, za mobilne telefone je poskrbel sponzor Sony, preostali sponzorji in donatorji pa so Mlekarna Celeia, Tuš, Avto center Celeia, Panvita, Mlinotest, Golden Rose, Celjski mladinski center in mnogi drugi.

Producentka Laura Gričar je bila iskrena: "Pozitivno smo bili presenečeni, kako velik posluh imajo podjetja v Sloveniji za projekte mladih in znajo prepoznati dobro zgodbo. Brez njih spletne serije Dualizem ne bi bilo in za podporo smo jim hvaležni."

Oglejte si fotografije s predpremiere (foto: Matjaž Očko in Sandi Fišer)
 
Fotogalerija
1 / 11

Dodatne informacije:

Laura Gričar, producentka spletne serije Dualizem

FB: www.facebook.com/dualizem/

IG: www.instagram.com/spletna.serija.dualizem/

Spletna stran: www.dualizem.com/

Ne spreglejte