SiolNET. Trendi Film in TV
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mladi ljubitelji filma želijo gledati evropske filme

0,04

termometer

kino |  | Foto: Pexels
Foto: Pexels

Mladi po Evropi si želijo gledati več evropskih filmov, a za večino niso lahko dostopni.

Na srečanju Young Audience Summit, ki je na pobudo Evropske filmske akademije (EFA) potekalo 17. aprila, so mladi pozvali predstavnike filmske industrije, naj jim olajšajo ogled evropskih filmov. Ob tem so iz EFA sporočili, da se zavedajo potreb filmske industrije po prihodkih, s katerimi je snemanje filmov sploh mogoče, a ob tem poudarili potencial mladega občinstva.

Da bi izboljšali dostop do evropskega filma, v EFA razmišljajo o ustanovitvi Evropskega mladinskega filmskega kluba (European youth film club). Z namenom razvoja ideje so ustanovili mladinski svet. Njegovi člani so na srečanju predstavili svoja razmišljanja o tem, kakšno vlogo lahko igra film, in razpravljali o ustanovitvi filmskega kluba.

kino | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ideja je bila na srečanju sprejeta z navdušenjem, nekateri udeleženci pa so povedali, da klub ne bo le prostor za prijateljevanje, temveč bo lahko pokazal, kako ljudje v Evropi razmišljajo o različnih stvareh. Kar 97 odstotkov jih meni, da je evropski film pomemben način za doseganje občutka evropske identitete, 86 odstotkov pa jih je dejalo, da bi v kino hodili pogosteje, če bi jih k temu spodbujal klub.

Študija Univerze v Barceloni, ki je bila predstavljena na srečanju, je pokazala, da se v zadnjih letih povečuje število obiskov v kinih med tistimi, ki sodelujejo v nacionalnih filmskih klubih v različnih evropskih državah. Kot dolgoročne koristi so izpostavili, da se bodo mladi o evropskih filmih več pogovarjali z vrstniki iz drugih držav, filmska industrija jih bo bolj zanimala, o njej bodo imeli več znanja, bolje bodo razumeli kulturo in način življenja v različnih evropskih državah, hkrati pa bi se povečalo občinstvo za evropski film.

Oglejte si še:

Nomadland Trendi Oskarji 2021: najboljši film je Dežela nomadov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin