Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 2. 2013,
7.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

bafta Misija Argo Ben Affleck film nagrada

Ponedeljek, 11. 2. 2013, 7.48

6 let, 6 mesecev

Misija Argo nadaljuje svoj zmagoslavni pohod

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Politični triler je prejel kar tri nagrade bafta, med drugim tudi za najboljši film in režijo, največ priznanj pa je domov odnesel muzikal Nesrečniki.

Le dva tedna pred slavnostno podelitvijo oskarjev so svoje najprestižnejše filmske nagrade podelili na Otoku – in če je še pred nekaj dnevi veljalo, da vsaj po številu nominacij vodi Spielbergov Lincoln, je zgodovinska biografska drama na koncu domov odnesla le bafto za najboljšo glavno moško vlogo – to si je že tretjič prislužil Daniel Day Lewis.

Svojo zmagoslavno pot je po že vrsti prejetih nagrad nadaljeval Ben Affleck s svojo Misijo Argo, ki je bila nagrajena za najboljši film, najboljšo montažo, Affleck pa je bil spet imenovan za najboljšega režiserja. "V tem, kar počneš, si izjemen. Si bister in veš, kaj hočeš, še bolj pomembno pa je, da ljubiš svoje delo," je nagrajenemu režiserju na odru ob podelitvi nagrade dejal eden od producentov filma, George Clooney.

Še eno v vrsti nagrad je za svoje delo v Hanakejevi drami Ljubezen prejela petinosemdesetletna Emmanuelle RiVa, s čimer je premagala mlajšo kolegico Jessico Chastain, ki sicer za vlogo v filmu 00:30 – Tajna operacija tudi sama že nekaj časa prejema različne nagrade.

V kategoriji za najboljšo stransko igralko je spet slavila tudi "nesrečnica" Anne Hathaway, ki je muzikalu prinesla eno od štirih nagrad bafta – film Nesrečniki je namreč prejel tudi bafte za najboljši zvok, masko in scenografijo.

Zmagoslavje je na podelitvi v londonski Royal Opera House nadaljeval tudi Christoph Waltz, ki je z zase zdaj že značilnim tarantinovskim likom v vesternu Django brez okovov navdušil tako gledalce kot kritike in že vrsto žirij – vloga Kinga Schultza mu je prinesla le še eno v pisani paleti najrazličnejših nagrad za najboljšega stranskega igralca.

Za najboljši britanski film je seveda obveljal Skyfall, ki je slavil tudi v kategoriji za najboljšo izvirno glasbo, za najboljši tujejezični film pa je bila pričakovano okronana Hanekejeva Ljubezen. Django brez okovov oziroma Tarantino je domov odnesel tudi nagrado za najboljši izvirni scenarij, za najboljši prirejeni scenarij pa je žirija nagradila romantično komično dramo Silver Linings Playbook.

Z najvišjim britanskim filmskim odlikovanjem je Britanska akademija za film in televizijo za življenjsko delo počastila Alana Parkerja, režiserja filmov, kot so Misisipi v plamenih, Angelsko srce in Evita. Nagrado v kategoriji vzhajajočih filmskih zvezd je prejela Juno Temple.

Seznam nagrajencev si lahko ogledate spodaj.

Najboljši film: Misija Argo Najboljši režiser: Ben Affleck, Misija Argo Najboljši igralec: Daniel Day-Lewis, Lincoln Najboljša igralka: Emmanuelle Riva, Ljubezen Najboljši stranki igralec: Christoph Waltz, Django brez okovov Najboljša stranska igralka: Anne Hathaway, Nesrečniki Najboljši prvenec britanskega pisca, režiserja in producenta: The Imposter Najboljši izvirni scenarij: Django brez okovov Najboljši prirejeni scenarij: Silver Linings Playbook Najboljši tujejezični film: Ljubezen Najboljši dokumentarec: Searching For Sugar Man Najboljši britanski film: Skyfall Najboljša izvirna glasba: Skyfall Najboljša fotografija Pijevo življenje Najboljša montaža: Misija Argo Najboljši zvok: Nesrečniki Najboljši animirani film: Pogum Najboljši vizualni učinki: Pijevo življenje Najboljša maska: Nesrečniki Najboljša scenaografija Nesrečniki Najboljša kostumografija: Ana Karenina Najboljši kratki film: Swimmer Najboljši kratki animirani film: The Making of Longbird

Ne spreglejte