Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 11. 2011,
10.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 7. 11. 2011, 10.31

8 let

Melanholija vlada nominacijam za evropske oskarje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Film Larsa von Trierja Melanholija ima največ nominacij za letošnje evropske filmske nagrade, ki jih bodo podelili 3. decembra v Berlinu.

Med nominiranimi naslovi in ustvarjalci za 24. evropske filmske nagrade ni slovenskih imen. Kontroverzni danski režiser Lars von Trier in njegova apokaliptična drama Melanholija ima največ nominacij, in sicer kar devet, med drugim za najboljši evropski celovečerni film, najboljšo režijo in najboljši scenarij. Med kandidati za najboljši film so tudi francoski The Artist Michela Hazanaviciusa, film belgijsko-francoske-italijanske produkcije The Kid with a Bike bratov Dardenne, Le Havre finskega režiserja Akija Kaurismakija in dva dobitnika oskarjev, Danska Susanne Bier in njen Boljši svet ter Tom Hooper in njegov prav tako z oskarjem ozaljšan Kraljev govor.

Za najboljšega režiserja se potegujejo Susanne Bier, brata Dardenne, Kaurismaki, von Trier in madžarski režiser Bela Tarr (The Turin Horse). Med najboljšimi igralkami so evropska filmska akademija ter gledalci izbrali Kirsten Dunst in Charlotte Gainsbourg za vlogi v filmu Melanholija, Tildo Swinton za film We Need to Talk About Kevin, Cécile de France za The Kid with a Bike in Nadezhdo Markina za Elelno.

Med najboljšimi igralci pa so Jean Dujardin za The Artist, Colin Firth za Kraljev govor, Mikael Persbrandt za Boljši svet, Michel Piccoli za Habemus Papam in André Wilms za Le Havre.

Med preteklimi nagrajenci za evropske filmske nagrade so Roman Polanski in Pisatelj v senci, Michael Haneke in Beli trak, Cristian Mungiu in 4 meseci, 3 tedni in 2 dni, Florian Henckel von Donnersmarck in Življenja drugih ter Pedro Almodovar in Govori z njo.

Podelitev nagrad bo že tretje leto zapored vodila nemška igralka Anke Engelke

Ne spreglejte