Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 6. 2019,
15.24

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

biografski film zgodovinski film Margot Robbie Saoirse Ronan TV Telekoma Slovenije

Ponedeljek, 17. 6. 2019, 15.24

4 leta, 6 mesecev

Že v videoteki DKino!

Marija Škotska (Mary Queen Of Scots)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
Marija Škotska | Mary Queen Of Scots © 2018 Universal Pictures. All Rights Reserved.

Mary Queen Of Scots © 2018 Universal Pictures. All Rights Reserved.

Nominiranki za oskarja Saoirse Ronan in Margot Robbie v zgodovinski drami o propadlem poskusu Marije Škotske, da bi s prestola izrinila svojo sestrično, angleško kraljico Elizabeto. Film je bil nominiran za oskarja za najboljšo kostumografijo in najboljšo masko ter pričesko.

ZDA, Velika Britanija │ 2018 │ 119 min. │ Zgodovinska biografska drama

R: Josie Rourke │ I: Saoirse Ronan, Margot Robbie, Guy Pearce, David Tennant

IMDb: 6,3/10 │ Rotten Tomatoes: 63 % │ Uporabniki Googla: 82 %

Škotska kraljica Marija se po smrti moža, francoskega kralja, vrne v rodno deželo, da bi zasedla svoj prestol. Ker je Škotska spadala pod vladavino nepremagljive kraljice Elizabete I., Marijina namera, da s prestola izrine svojo sestrično, povzroči oster boj med mladima kraljicama.

Filmska parada ponosa
Trendi Velika filmska parada ponosa

Tekmici v dokazovanju moči in ljubezni, predvsem pa regentki v moškem svetu, se morata odločiti, kako bosta igrali igro zakona proti neodvisnosti. Izdaja, upor in zarota znotraj obeh dvorov ogrozijo oba prestola in za vedno spremenijo potek zgodovine.

Fotogalerija
1 / 9

"Najživahnejše srce in najbolj ganljiva duša filma Marija Škotska sta Saoirse Ronan in Margot Robbie kot Marija in Elizabeta, katerih protisloven odnos prepleta sovražnost, ljubosumje, občudovanje in sestrsko ljubezen z učinkovito gladkostjo." Ann Hornaday, Washington Post

Junij na Epic Drama
Trendi Nova poželenja in boj za prevlado v rastočem kolonialnem mestu

"Režiserka Josie Rourke je naredila zelo samozavesten premik od gledališča do kinematografskega zaslona v svojem celovečernem prvencu – polnokrvni zgodbi o osebnih in političnih rivalstvih, povedani z bistroumnostjo, nadarjenostjo in strastjo." Mark Kermode, Observer

Napovednik filma Marija Škotska:

Zanimivosti:

  • Scenarij Beaua Willimona (Marčeve ide) temelji na biografski knjigi Queen of Scots: The True Life of Mary Stuart (Kraljica Škotov: Resnično življenje Marije Stuart) avtorja Johna Guya.
  • Marija Škotska | Foto: Film se je potegoval za oskarja v kategorijah najboljše kostumografije in najboljše maske ter pričeske, Margot Robbie pa je bila za stransko vlogo kraljice Elizabete nominirana za bafto in nagrado ameriškega ceha filmskih igralcev.
  • Saoirse Ronan in Margot Robbie sta se na 71. podelitvi zlatih kipcev potegovali za oskarja za najboljšo igralko v glavni vlogi.
    Prva je bila nominirana za naslovno vlogo v komični drami Lady Bird, druga za naslovno vlogo v biografski komični drami Jaz, Tonya (2017), oskarja pa je nazadnje prejela Frances McDormand za vlogo v filmu Trije plakati pred mestom (2017).
  • Marija Škotska | Foto: V filmu si kraljici delita en samcat prizor, medtem ko se v resničnem življenju nista nikoli srečali v živo – sporazumevali sta se samo skozi pisma in odposlance. Njun skupni prizor so posneli na prvi snemalni dan Ronanove in zadnji snemalni dan Robbiejeve.
  • Marijo Škotsko bi morala režirati danska režiserka Susanne Bier (miniserija Nočni receptor), a je ta zaradi prekrivajočih se urnikov projekt opustila, v režiji filma pa se je prvič preizkusila izkušena britanska gledališka režiserka Josie Rourke.
  • Marija Škotska | Foto: Režiserka je morala prepričati studio, da iz filma ni odstranil prizora, v kateri ima kraljica Marija menstruacijo. Po njenih besedah so bile to poučne razprave o ženskih telesih, pa tudi o kraljici kot političnem platnu.
  • Margot Robbie je po oskarjevki Cate Blanchett druga avstralska igralka, ki je upodobila kraljico Elizabeto I. Blanchettova je omenjeno kraljico igrala dvakrat, in sicer v filmih Elizabeta (1998) in Elizabeta: Zlata doba (2007).
Premieri velikih TV-poslastic za ljubitelje grozljivk
Trendi Premieri velikih TV-poslastic za ljubitelje grozljivk

V videoteki DKino si oglejte tudi:

Najljubša
Trendi Najljubša (The Favourite)
Mi bo kdaj odpuščeno?
Trendi Mi bo kdaj odpuščeno? (Can You Ever Forgive Me?)
Osebna vojna
Trendi Osebna vojna (A Private War)
Ne spreglejte