Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 10. 2015,
14.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Liffe

Torek, 20. 10. 2015, 14.28

8 let

Liffe v 26. izdaji v znamenju Technicolorja in pisane filmske bere

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ljubljanski mednarodni filmski festival (Liffe) bo 11. novembra odprl Družinski film mladega slovenskega režiserja Olma Omerzuja.

Stoletnica iznajdbe Technicolorja odmeva po svetu, na Liffu pa jo bodo zaznamovali z retrospektivo 15 filmov. Te bodo organizatorji predvajali s 35-milimetrskega filmskega traku, da poudarijo razvoj barvne tehnike skozi čas. Z retrospektivo se bodo poklonili tudi režiserju Halu Hartleyju, ki so ga mnogi razumeli kot Američana z evropsko senzibilnostjo.

Osrednja sekcija Liffa so Perspektive, v kateri bodo prikazali deset filmov, ki se bodo potegovali za nagrado vodomec. V to sekcijo je umeščen tudi Omerzujev drugi celovečerec Družinski film, v katerem navidez povsem vsakdanjo družino načneta nepričakovana dogodka in postavita pod vprašaj njeno trdnost. Sekcija prinaša tudi zmagovalni film festivala v Sarajevu Mustang, ki tematizira odraščanje žensk v muslimanskem svetu, podpisuje ga Deniz Gamze Ergüven.

Na festivalu film Laszla Nemesa, Savlov sin Med izbranci za glavno festivalsko nagrado je eden odmevnejših filmov letošnjega leta, v Cannesu dvakrat nagrajeni prvenec Laszla Nemesa Savlov sin, ki na popolnoma nov način predstavi situacijo v koncentracijskem taborišču. Marsikomu bo blizu film Pionirji heroji v režiji Natalije Kudrjašove, ki predstavi, kako se v kapitalizmu znajde generacija pionirjev, odrasla v 80. letih.

O dobitniku nagrade vodomec bo odločala mednarodna žirija, ki jo bodo sestavljali režiserji Zvonimir Jurić, Marko Naberšnik in Srdjan Vuletič. Na festivalu bodo nagradili še najboljši kratki film, prikazan v sklopu Evropa na kratko, in podelili nagrado FIPRESCI. Svojega ljubljenca bo izbralo tudi občinstvo. V zahvalo za 20-letno sodelovanje bodo ob zaključku festivala Telekomu Slovenije izročili nagrado za pokrovitelja leta.

V sklopu Predpremiere tudi film Metoda Pevca Programski direktor Simon Popek je na današnji novinarski konferenci predstavil tudi najpopularnejšo sekcijo Liffa Predpremiere, v kateri bosta na ogled dokumentarni film Metoda Pevca Dom ter slovensko-hrvaško-srbska koprodukcija Zenit v režiji Daliborja Matanića. Umanjkala ne bosta niti dobitnik zlate palme v Cannesu Dheepan v režiji Jacquesa Audiarda ter najnovejši izdelek Petra Greenawayja Eisenstein v Mehiki.

Popek je med filmi evropskih režiserjev zaznal željo po približevanju angleško govorečemu tržišču. Svoj prvi film v angleščini z naslovom Glasnejša od bomb je z atraktivno zasedbo posnel veliki up skandinavskega filma Joachim Trier. Prav tako bosta v predpremierah prikazana v angleščini posneta Mladost režiserja Paola Sorrentina in Nemirna obala v režiji Luce Guadagnina.

Tudi tokrat niso pozabili na ljubiteljice in ljubitelje ekstravagantnih filmov Ljubitelji svetovne kinematografije ali pa nenavadnih, celo ekstravagantnih, filmskih izkušenj bodo zase kaj našli v kateri od treh ustaljenih festivalskih sekcij - Kralji in kraljice, Panorama svetovnega filma in Ekstravaganca. Za netipičen film v beri Liffa je Popek označil Volčjo druščino, ki ga podpisuje Crystal Moselle, vrhunec ekstravagance pa predstavlja Cesta mrtvih v režiji Kiaha Roacheja-Turnerja.

Predvajali bodo tri finaliste za nagrado evropskega parlamenta LUX - Mediterranea Na Liffu bodo prikazali tudi tri finaliste za nagrado evropskega parlamenta LUX - Mediterranea v režiji Jonasa Carpignana, Urok v režiji Kristine Grozeve in Petarja Valchanova ter že omenjeni Mustang. Za najmlajše ljubitelje filma je pripravljen program Kino Balon, festival pa bo gostil tudi seminar za mlade Enostavno nori na film ter tekmovalni program glasbenih videospotov.

Angleščina in italijanščina se prepletata tudi v zadnjem filmu Nannija Morettija Moja mama, ki bo 22. novembra sklenil 26. izdajo festivala. Vstopnice za festival so v predprodaji na voljo že od danes.

Ne spreglejte