Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 1. 2015,
14.41

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Leviatan

Ponedeljek, 26. 1. 2015, 14.41

7 let, 12 mesecev

Leviatan dovolj dober za oskarja, preslab za Ruse

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Film Leviatan, ki je razburil ruske oblasti, je nominiran za tujejezičnega oskarja, dobil je že zlati globus, v svoji domovini pa mu nagrade za najboljši film niso podelili.

Ruske nagrade zlati orel podeljuje Nacionalna akademija filmskih umetnosti in znanosti, z njimi pa vsako leto nagradijo najboljše v domači filmski in televizijski produkciji. Tokrat je nagrado za najboljšega režiserja dobil Andrej Zvijagintsev, režiser filma Leviatan, ki je prepričal tako na podelitvi zlatih globusov, kjer je prejel nagrado za najboljši tujejezični film, kot tudi ameriško akademijo, ki ga je uvrstila med letošnje nominirance za oskarja za najboljši tujejezični film.

Film je dober, a ni všeč ruskemu kulturnemu ministru Med dobitniki zlatega orla je bila tudi Jelena Lijadova, glavna igralka v filmu, medtem ko film ni dobil zlatega orla za najboljši film. Odločitev ruske akademije bi bila zgolj nenavadna, če se ne bi film v Rusiji soočal z odkritim negodovanjem ruskih oblasti. Ruski kulturni minister je namreč o filmu povedal, da ne glede na to, kako junaki v filmu preklinjajo in koliko vodke spijejo, to niso Rusi. "Nisem prepoznal sebe, niti svojih kolegov niti prijateljev ali celo prijateljev mojih prijateljev," ter dodal, da je film dober, a mu ni všeč.

Nagrado za najboljši film dobil z oskarjem nagrajeni režiser Film je sicer sofinanciralo rusko kulturno ministrstvo, a je zaradi preklinjanja, ki je v ruskih filmih po novem nezaželeno, njegovo predvajanje po kinematografij v Rusiji še pod vprašajem. Ali je bila odločitev akademije politično motivirana, je težko reči, saj so nagrado podelili Nikiti Mihalkovu, režiserju, ki je leta 1994 dobil oskarja za najboljši tujejezični film, in ki se je tokrat lotil zgodovinskega filma o ruski državljanski vojni v dvajsetih letih prejšnjega stoletja. Ker se velik del filma odvija na Krimu, je bil zgodovinski film ob nedavnih dogodkih v Ukrajini toliko bolj aktualen.

Pred podelitvijo nagrad je Vladimir Putin v izjavi za javnost čestital vsem nominirancem in nominirankam ter dodal: "Danes je pomembno, da ruski filmi niso zgolj uspešni v domačih kinodvoranah, temveč da prejemajo dobre ocene tudi v mednarodni filmski skupnosti."

Ne spreglejte