SiolNET. Trendi Film in TV
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Letošnja letina najboljša, Badjurov nagrajenec Ljubo Struna

3

termometer

Festival slovenskega filma bo letos še posebej bogat. Od 130 prispelih naslovov bodo predvajali kar 67 filmov. Nagrado Metoda Badjure za življenjsko delo prejme Ljubo Struna.

V Avditoriju Portorož, bo predvajano kar 67 filmov najnovejše letne produkcije v ožjem izboru. Po odločitvi programskega direktorja Gorazda Trušnovca se je 53 filmov uvrstilo v tekmovalni in 14 v pregledni program. V tekmovalnem programu je sedem celovečernih filmov – komedija Kruha in iger (Klemen Dvornik), drama Izlet (Nejc Gazvoda), komedija Stanje šoka (Andrej Košak), drama Lahko noč, gospodična (Metod Pevec), komedija Prepisani (Klemen Dvornik), drama Arheo (Jan Cvitkovič) in socialna drama Zmaga ali kako je Maks Bigec zasukal kolo zgodovine (Miran Zupanič). Direktor in selektor festivala je navdušen nad letošnjo bero filmske produkcije, ki mu je povzročila nemalo preglavic, kateri film naj ne uvrsti v program. V tekmovalnem programu tako po njegovih besedah obstajata vsaj dva filma, ki bosta izjemna hita in nekaj takih, ki lahko računajo na mednarodni ugled.

Vedno več dobrih filmov

"Narašča količina kakovostne produkcije, zato sem predlagal podaljšanje festivala, vendar nisem dobil odobritve. Treba bo tudi razmišljati o spremembi pravilnika festivala, ki preveč rigidno razvršča filme v določene sekcije," je povedal Gorazd Trušnovec in dodal, da je navdušen nad nekakšno "novovalovsko" samoiniciativno organizacijo ustvarjalnih centrov izven prestolnice, kar je morda rezultat obupnega položaja slovenskega filma, zato z izjemnim optimizmom gleda na mlado generacijo.

Po njegovem mnenju tudi televizijska produkcija ne zaostaja za nacionalnim programom Slovenskega filmskega centra. "Domovinsko pravico dobiva tudi žanrski film. Tudi s komedijo in satiro lahko enakovredno pripovedujemo o tem, kar doživljamo," je še povedal Trušnovec na tiskovni konferenci v Kinodvoru.

Prvič pod okriljem filmskega centra

14. festival slovenskega filma (FSF) bo v portoroškem Avditoriju potekal od 29. septembra do 1. oktobra, prvič pod okriljem Slovenskega filmskega centra. Vodstvo festivala so letos zaupali zunanji sodelavki Mariji Marđonović, ki od leta 2008 vodi podjetje The Events.

Slovesnost ob odprtju, ki jo bo vodila Tajda Lekše, in zaključku, ki jo bo vodila Bernarda Žarn, bo režiral Matej Filipčič. "Boj za nagrade bo težak," je prepričana Marija Marđonović.

Že 21. leto zapored bodo podelili nagrade vesna (žirija v sestavi Lara Jankovič, Dafne Jemeršič, Vladan Petkovič, Matjaž Javšnik, Sašo Podgoršek). Podelili bodo tudi Stopovo in Kodakovo nagrado ter nagrado kritikov in publicistov.

Ljubo Struna – prejemnik nagrade Metod Badjura

Komisija v sestavi Filip Robar Dorin, Miha Hočevar, Dunja Klemenc, Denis Valič in Maja Weiss kot predsednica komisije je soglasno sprejela odločitev, da se nagrada Metoda Badjure za življenjsko delo v letu 2011 podeli Ljubu Struni za njegov izjemni ustvarjalni prispevek tako na področju domače filmske produkcije kot tudi pri številnih mednarodnih koprodukcijskih projektih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin