Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 5. 2013,
13.34

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Veliki Gatsby Mia Farrow Robert Redford

Četrtek, 9. 5. 2013, 13.34

5 let, 7 mesecev

Leonardo in Carey ali Robert in Mia?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V najnovejši filmski priredbi kultnega romana Veliki Gatsby igrata Leonardo DiCaprio in Carey Mulligan. To pa nista prva filmska Jay Gatsby in Daisy Buchanan - pokukajmo v zgodovino.

Preden najnovejša hollywoodska različica Velikega Gatsbyja pride v naše kinematografe, se sprehodimo po zgodovini filmskih priredb romana F. Scotta Fitzgeralda, ki še dandanes velja za izjemno aktualno študijo medčloveških odnosov. Veliki Gatsby v nemem filmu Filmarji so se priredbe zgodbe o viharnih 20. letih 19. stoletja lotili že petkrat. Prvi film o Velikem Gatsbyju je v nemi različici nastal leta 1926. Režiral ga je Herbert Brenon, v glavnih vlogah pa so nastopili Warner Baxter, Lois Wilson in William Powell. Filmski trak se je že davno izgubil, ostali so nekatere fotografije in napovednik filma, ki ga hrani ameriški Narodni arhiv.

Leto 1949 je spet razveselilo ljubitelje viharne zgodbe. V tem filmu so igrali Alan Ladd, Betty Field in Shelley Winters, režiral pa ga je Elliot Nugent. Zaradi avtorskih pravic film ni v celoti dostopen, zato ga je videlo le malo ljudi.

Mia in Robert sta blestela leta 1974 Do zdaj morda najbolj znana in gledana filmska različica Velikega Gatsbyja je nastala leta 1974, v vlogi Jaya Gatsbyja pa je nastopil eden najvidnejših igralcev tiste dobe – Robert Redford.

Daisy Buchanan je upodobila Mia Farrow, zgodbo pa je pripovedoval Sam Waterson v vlogi Nicka Carrawaya. Scenarij za film, ki ga je režiral Jack Clayton, je napisal veliki Francis Ford Copolla.

Gatsby na televiziji Četrti v vrsti je film, prirejen za televizijske zaslone. Leta 2000 ga je režiral Robert Markovitz, v glavnih vlogah pa so igrali Toby Stephens, Paul Rudd in Mira Sorvino.

Veliki Gatsby v letu 2013? Prve kritike najnovejše filmske priredbe Velikega Gatsbyja so mlačne, kljub temu, da so njegovi ustvarjalci napetost stopnjevali veliko dlje, kot so sprva nameravali. V vlogi Jaya Gatsbyja nastopa Leonardo DiCaprio, Daisy pa upodablja Carey Culligan. Če bosta na filmskem platnu presegla energijo Mie Farrow in Roberta Redforda, bomo slovenski gledalci lahko ocenjevali od 15. maja, ko bo različica režiserja Baza Luhrmanna začela svoj pohod po naših kinodvoranah.

Ne spreglejte