Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 12. 2013,
12.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ledeno kraljestvo film prihodki zahvalni dan

Ponedeljek, 2. 12. 2013, 12.30

6 let, 6 mesecev

Ledeno kraljestvo z novim rekordom ob zahvalnem dnevu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kruto maščevanje in Ledeno kraljestvo sta pretekli konec tedna pometla s filmsko konkurenco in oba podrla rekord v gledanosti.

Po izjemno uspešnem prvem koncu tedna prejšnji teden je film Igre lakote: Kruto maščevanje tudi ob podaljšanem prazničnem koncu tedna (v petek so Američani namreč slavili zahvalni dan) trdno obstal na prvem mestu najbolj gledanih filmov.

Prejšnji ponedeljek smo poročali, da je film v uvodnem koncu tedna zaslužil vrtoglavih 161,1 milijona dolarjev (117 milijonov evrov), a je studio Lionsgate dobiček pozneje oklestil na 158 milijonov (115 milijonov evrov), s čimer je film pristal na šestem mestu najbolj gledanih filmov ob začetku prikazovanja (za Temnim vitezom in Vzponom Temnega viteza). To filma nikakor ni oviralo, da ne bi dobro služil tudi naprej. Do danes je Kruto maščevanje samo v ZDA zaslužilo 296,5 milijona dolarjev (215,5 milijona evrov), kar ga v desetdnevnem prihodku uvršča pred Iron Mana 3 in Vzpon Temnega viteza.

Kar zadeva praznični konec tedna ob zahvalnem dnevu, je film nesporni zmagovalec tako v tri- kot petdnevnem prihodku. Po 12 letih mu je prestol odstopil film Harry Potter in Kamen modrosti, ki je leta 2001 v treh dneh zaslužil 57,4 milijona dolarjev (42 milijonov evrov), v petih pa 82,3 milijona dolarjev (60 milijonov evrov). Kruto maščevanje je v treh dneh zaslužilo 74,5 milijona dolarjev (54 milijonov evrov).

Še večji zmagovalec – vsaj kar zadeva količino zelenih šelestečih dolarskih bankovcev – pa je kritiško opevana animirana mojstrovina studia Disney, Ledeno kraljestvo. Tudi analitiki so bili prijetno presenečeni, ko je Ledeno kraljestvo v treh dneh prikazovanja zaslužilo 66,7 milijona dolarjev (48,5 milijona evrov), v petih pa kar 93 milijonov dolarjev (68 milijonov evrov). S tem je film povozil dozdajšnji uvodni rekord ob zahvalnem dnevu iz leta 1999 – takrat je prav tako slavil Disneyjev film Svet igrač 2. V treh dneh je zaslužil 57,3 milijona dolarjev (42 milijonov evrov), v petih pa 80,1 milijona dolarjev (58 milijonov evrov).

Kljub zgoraj omenjenima rekorderjema je bil ta zahvalni konec tedna precej šibak, sploh v primerjavi s prejšnjim letom, ko so si trije filmi – Skyfall, Pijevo življenje in Lincoln – poleg absolutnega rekorderja, drugega dela Jutranje zarje iz sage Somrak, izmenjavali mesta najbolj gledanih prazničnih filmov.

Letos je bera konkurentov porazna. Akcijski triler Homefront, v katerem igrata James Franco in Jason Statham, je zaslužil "le" 6,9 milijona dolarjev (pet milijonov evrov) – pričakovali so, da bo zaslužil vsaj 15 milijonov dolarjev (11 milijonov evrov). Tudi praznični muzikal Black Nativity s Forestom Whitakerjem in Jennifer Hudson v naslovnih vlogah se je odrezal slabo. Namesto načrtovanih 15 milijonov dolarjev (11 milijonov evrov) je zaslužil le pet milijonov dolarjev (3,6 milijona evrov).

Prihajajoči konec tedna bosta zagotovo še vladala Kruto maščevanje in Ledeno kraljestvo (ki bi prav zaradi svojega družinsko naravnanega žanra lahko pristati celo na prvem mestu), konec tedna zatem pa bomo skoraj zagotovo pisali o novih rekordnih prihodkih, saj bo premiero doživelo težko pričakovano nadaljevanje Hobita, Smaugova pušča.

Ne spreglejte