Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 2. 2012,
13.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tomo Križnar

Sreda, 15. 2. 2012, 13.33

8 let

Križnar: Tudi policisti so par minut gledali naš film

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tomo Križnar je včeraj pred vrati filmske prireditve Cinema for Peace predvajal svoj dokumentarni film Oči in ušesa boga, ki ga je kmalu po začetku predvajanja moral prekiniti.

Film Oči in ušesa boga sta režirala in napisala scenarij zanj Tomo Križnar in Maja Weiss, ki sta bila prepričana, da se bo film uvrstil na seznam predvajanih filmov na filmskem festivalu Cinema for Peace, na katerem so za film V deželi krvi in medu nagradili Angelino Jolie, vendar se to ni zgodilo. Tomo in njegova ekipa pa še danes ugibajo, zakaj filma niso uvrstili na seznam, čeprav je bilo vse dogovorjeno.

Projekcija filma le malo stran od rdeče preproge

Križnar želenega odgovora še do danes ni dobil, to pa je bil tudi eden razlogov, zakaj se je včeraj odločil predvajati svoj dokumentarec malo stran od rdeče preproge. "Naš film je aktualen, Bosna ni več aktualna, razen tega, da je Angelina Jolie o njej posnela film. Sicer pa je bila policija zelo uvidevna, nekaj minut so celo gledali naš film, nato pa so nas prosili, da projekcijo prekinemo, saj nismo imeli ustreznega dovoljenja. Za prekinitev filma prevzemam odgovornost sam, saj mislim, da smo civilni in kulturni," je včerajšnje dogajanje komentiral 67-letni Tomo Križnar.

Križnar, ki je znan po svojih neštetih potovanjih in izpostavljanju aktualnih problemov v državah tretjega sveta, je skupaj z Majo Weiss v tokratnem dokumentarcu Oči in ušesa boga izpostavil problematiko vojne v Sudanu, predvsem pa pripoveduje o moči tehnologije, predvsem kamer, s pomočjo katerih si številni Sudanci včasih rešijo svoje življenje. Kot pravi sam: "Dokumentarec je način, kako prebuditi in aktivirati ljudi, da naredijo nekaj koristnega."

Slovenska premiera filma bo v petek v mariborskem kinu Udarnik, projekciji pa bo sledila še okrogla miza s strokovnjaki, ki bodo razpravljali o razmerah v Sudanu.

Ne spreglejte