Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 5. 2013,
12.15

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Kino Otok Izola

Četrtek, 23. 5. 2013, 12.15

10 mesecev, 2 tedna

Kino Otok 2013: sonce, morje in pisana paleta filmov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ljubitelje sedme umetnosti bo tudi letošnji mednarodni filmski festival Kino Otok, deloma posvečen Silvanu Furlanu, razveseljeval s pestro bero filmov, gostov, pogovorov in večernega druženja.

9. izdaja poletnega filmskega festivala Kino Otok, ki bo v Izoli tokrat od 3. do 9. junija, bo tako kot v prejšnjih letih tudi letos na Obalo pripeljala mavrico filmov marsikaterega žanra z najrazličnejših koncev sveta, njihove projekcije pa bodo med drugim pospremila različna gostovanja. Nabor filmov je tudi tokrat razdeljen v več sekcij: Letni kino Manzioli, Signali za radikalnejše filmske oblike, Silvanov zaliv, Prijatelji, svoja kratkometražna dela bodo v sklopu Videa na plaži predstavili manj uveljavljeni ustvarjalci, otrokom in mladim je tokrat namenjena Podmornica, nova pa je sekcija 35 mm kult-ure, znotraj katere bodo filmi, kot poudarja festival, še posebej odporniško obarvani.

Obletnica filma Na svoji zemlji Kot je na novinarski konferenci poudarila direktorica festivala Lorena Pavlič, se festival tokrat začenja že v ponedeljek, in sicer na Manziolijevem trgu. Prvih nekaj dni bo bolj regionalno obarvanih, med drugim si bo mogoče ogledati film Na svoji zemlji Franceta Štiglica (1948) – kot je poudarila direktorica, film letos praznuje 65-letnico, obenem pa je pomemben tudi zato, ker je prvi slovenski film, ki je bil prikazan v Cannesu. Projekcijo bo pospremilo pohajkovanje po lani odprti tematski poti, na kateri je mogoče obiskati lokacije, kjer so bili posneti najpomembnejši filmski prizori. Programska vodja festivala Varja Močnik je program opisala kot eklektičen, obenem pa poudarila, da ni žanrsko omejen, da ga ne uokvirjajo tematski okvirji in da je najpomembnejše, da stremi k prikazovanju del, ki odstopajo od že videnega, obenem pa jih ni mogoče videti v redni distribuciji.

Festival tokrat zaznamuje uporniški program Glavni del festivala se bo s filmom Deklica s frnikolami Silvana Furlana odprl na četrtkov večer, 6. junija. V naslednjih dneh mu na Manziolijevem trgu sledijo ljubljenec občinstva v Locarnu Dekle od nikoder (Jean-Claude Brisseau), Diego Star, prvenec kanadskega avtorja Frédéricka Pelletierja, ta bo festival tudi obiskal, Ukradena revolucija švedske ustvarjalke Nahid Persson Sarvestani in Vas iz kartona Ermanna Olma.

Varja Močnik je opozorila na del sekcije 35 mm kult-ure, imenovan Odpor, v katerem si bo mogoče ogledati program kratkih političnih filmov, ki nas soočijo z izrazito neolepšanim pogledom na svet. V sklopu tega dela programa si bo med drugim mogoče ogledati film Gratinirani možgani Pupilije Ferkeverk (1970) Karpa Godine, ki bo obenem tudi gost festivala.

Omenila je tudi nizozemskega vzhajajočega filmskega ustvarjalca Martijna Marie Smitsa – tega bo na festival pripeljal njegov stalni sodelavec, filmski kritik Neil Young, mladi režiser pa bo predstavil dva svoja televizijska filma Pod težo oblakov in Antwerpen.

Različne projekcije bodo pospremili tudi najrazličnejši tematsko obarvani pogovori, med drugim srečanje, naslovljeno Kako do nacionalnega programa filmske vzgoje?, ki se bo spraševalo o vlogi kinematografov pri filmski vzgoji. Kot je poudarila Petra Slatinšek, vodja Kinodvorovega otroškega in mladinskega programa Kinobalon, ki sodeluje pri programu Podmornica, gre za čas, primeren za postavitev nacionalne strategije filmske vzgoje. Tako kot je to že v navadi, bo Kino Otok tudi letos kar nekaj ponujal za najmlajše goste filmskega druženja. Za varstvo po poskrbljeno v Sezamovem kotičku, mladi bodo lahko uživali v filmu Kauwboy, še mlajši pa tudi v šestih lutkovnih animiranih filmih o Piki in Packi, ki prihajata iz Švedske.

Ves program festivala si je mogoče ogledati na uradni spletni strani.

Ne spreglejte