Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 6. 2010,
10.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 14. 6. 2010, 10.55

8 let

Kazahstan se je pobotal s Hollywoodom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kazahstan se bo po štirih letih očitno pobotal s Hollywoodom, ki naj bi to srednjeazijsko državo osramotil s filmom Borat režiserja Larryja Charlesa.

Premirje označuje mednarodni filmski festival akcijskega filma, ki se v Kazahstanu začne 27. junija. S festivalom želijo počastiti 12. obletnico, odkar je Astana postala kazahstanska prestolnica. Pred štirimi leti so v Kazahstanu prepovedali prikazovanje Borata, ker naj bi njihove prebivalce prikazoval kot nazadnjaške, antisemitske sovražnike žensk.

Slavna imena se Kazahstana ne izogibajo

Sedaj pa v Astano prihajajo slavna imena - ameriški producent Harvey Weinstein, boksar Mike Tyson, švedski igralec Dolph Lundgren, je povedala direktorica festivala Iren Vanidovskaya. Ideja za festival se je porodila kazahstanskemu filmskemu režiserju Timurju Bekmambetovu, ki je režiral tudi film Wanted z Angelino Jolie in Jamesom McAvoyem v glavnih vlogah.

Bekmambetov si je ime ustvaril s snemanjem niza ruskih domišljijskih filmov, pod hollywoodskimi žarometi pa se je pojavil leta 2001 z gladiatorskim filmom Arena, v katerem igrata dve ameriški Playboyevi zajčici. Trenutno pa pripravlja film Wanted 2, v katerem naj bi Angelino Jolie zamenjala Kristen Stewart, zvezda filmske sage Somrak.

Kot posebna gosta festivala bosta prišla tudi Lawrence Bender, ki je produciral Tarantinove Stekle pse, in igralka Milla Jovovich.

Borat – prekletstvo in blagoslov

Borat s podnaslovom Učenje o amerika kultura za boljitak veličanstveno država Kazahstan (Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan) je razjezil Kazahstan. V njem brkati komik Sacha Baron Cohen z diplomo iz Cambridgea igra novinarja Borata Sagdiyeva, ki se odpravi v ZDA raziskovat to deželo mnogih priložnosti. Doma pusti staro mamo, debelo kosmato ženo, sestro, ki je četrta najboljša prostitutka v državi in prijatelja – lokalnega posiljevalca.

V New Yorku odkrije kabelsko televizijo, TV-serijo Obalna straža in žensko svojih sanj – Pamelo Anderson. Želi jo osvojiti in si kupi razpadajoči kamion s sladoledom in se po obvozni poti odpravi v Los Angeles. Na obvozu spozna mnoge ljudi različnih življenjskih stilov, svetovnih nazorov in usmeritev – republikance, demokrate, prostitutke, male ljudi, kavboje in homoseksualce. Za vsakega posebej najde kakšno nediskretno vprašanje in zahtevo.

Po drugi strani pa gre prav Boratu glavna zasluga za to, da je oddaljena dežela turistično zacvetela.

Preberite še:

Ne spreglejte