Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Ponedeljek,
28. 12. 2015,
13.00

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Hollywood Bradley Cooper Jennifer Lawrence

Ponedeljek, 28. 12. 2015, 13.00

7 let, 12 mesecev

Kako se bo zvezdnik boril proti neenakosti med spoloma? Soigralkam bo razkril svojo plačo.

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Bradley Cooper, ki se zavzema za (ekonomsko) enakost med spoloma v Hollywoodu, bo še pred podpisom pogodbe soigralkam posredoval informacije o znesku svojega plačila.

"Ne vem, kako bi se lahko drugače kaj spremenilo," besede igralca Bradleyja Cooperja ob odločitvi, da bo v imenu doseganja ekonomske in družbene enakosti med spoloma v Hollywoodu ženskim kolegicam posredoval znesek svojega plačila, navaja Reuters. "To je nekaj, kar lahko naredim," pravi. Ta informacija, kot je prepričan, je namreč lahko dobro pogajalsko izhodišče za soigralke, ki se bodo pred podpisom pogodbe dogovarjale za višino plačila. To bi lahko vodilo k doseganju enakopravne ekonomske obravnave žensk v filmski industriji, je še prepričan.

Manj plačana kot njeni soigralci Na potezo ameriškega igralca je vplival jesenski javni zapis ameriške igralke Jennifer Lawrence, po Forbesovi lestvici najbolje plačane igralke na svetu, v katerem je opozorila na plačilna nesorazmerja med spoloma v Hollywoodu.

Vdor v pošto zaposlenih pri Sonyju je razkril tudi neenakosti med spoloma Bradley Cooper in Jennifer Lawrence sta sodelovala že v več filmih, nazadnje v filmu Ameriške prevare iz leta 2014. Prav za svojo vlogo v njem je igralka dobila nižje plačilo kot njeni moški kolegi, med njimi Bradley Cooper in Christian Bale. To je postalo jasno konec lanskega leta, ko so vdrli v elektronsko pošto zaposlenih pri podjetju Sony Pictures Entertainment in tako razkrili še en primer plačnega nesorazmerja med spoloma v Hollywoodu.

Na to so že pred Jennifer Lawrence opozorile tudi druge igralke, na primer Meryl Streep.

Čas je za pogovor o financah Cooper meni, da je dialog o zneskih edini način za doseganje enakosti plačila med spoloma. "Praviloma o financah ne govorimo, vendar je čas, da začnemo," je še izjavil za Reuters.

Ne spreglejte