Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 10. 2013,
8.39

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Peter Jackson Steven Spielberg Nova Zelandija film

Četrtek, 24. 10. 2013, 8.39

7 let, 12 mesecev

Kaj in kam po Hobitu? Jackson pravi, da v manj spektakularne vode.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kaj storiti, če človek preživi desetletje v Srednjem svetu? Če ste Peter Jackson, se lotite remaka King Konga, greste V njena nebesa in se znova vrnete v Srednji svet (čeprav to ni bilo načrtovano).

Predprodukcija prvega dela Gospodarja prstanov, Bratovščina prstana, se je začela že leta 1997 in ko bo konec prihodnjega leta Jackson s tretjim delom Hobita, Tja in nazaj dokončno zapustil Srednji svet, bo v tem fantastičnem svetu preživel precejšen del 17-letnega obdobja svojega življenja. A kaj sledi z vidika ustvarjalnega procesa? Režiser pravi: "Zagotovo majhni filmi, osredotočeni predvsem na novozelandske zgodbe. Nekaj podobnega kot so bila Božanska bitja."

V pogovoru za časnik New Zealand Herald je dejal, da je čas, da pridejo na vrsto manjši, bolj osebni filmi: "S Fran (Walsh) se želiva za nekaj časa oddaljiti od hollywoodskih blockbusterjev. Imava tudi že nekaj načrtov in idej za prihodnje filmske projekte. Najbolj sva vznemirjena zaradi zgodb, ki so se odvile tu, na moji rodni grudi, na Novi Zelandiji, in za katere sva prepričana, da bi bili dobri filmi. Zavestno sva se odločila, da želiva v tem omejenem času, ki nama je odmerjen za ustvarjanje filmov, povedati tudi nekaj lokalnih zgodb. Upam, da nama bo uspelo in da bom v tem procesu nadvse užival."

Ta izjava bo zagotovo razveselila ljubitelje njegovih zgodnjih filmov, še preden je z visokoproračunskimi spektakli dodobra pretresel in navdušil Hollywood in preostali svet. Zanimivo bo videti, kako se bo režiser zdaj, po skoraj dve desetletji dolgem ustvarjanju z enormnimi ekipami in igralskimi zasedbami, znašel v bolj komornem vzdušju. Princip snemanja filmov je zagotovo podoben, če ne isti, le delo z določenimi omejitvami (beri: predvsem manj denarnih sredstev) lahko človeka kaj kmalu utrudi.

Ena Jacksonovih odlik zgodnjega dela v vlogi režiserja in producenta je bila njegova inovativnost pri mešanju proračuna in ambicij. In prav zaradi tega svežega (in posledično uspešnega) pristopa so mu filmski studii zaupali tudi velike projekte … kot je prva trilogija Tolkienovega Srednjega sveta (tako velikopoteznih filmov človek ne more posneti, ne da bi trezno razporedil in uporabil dan denar).

Vse lepo in prav. Vendar kje v tem načrtu tiči drugi del Tintina? Jackson in Steven Spielberg sta se dogovorila, da bosta posnela tri filme z likom mladega novinarja/raziskovalca/detektiva, ki ga je ustvaril Belgijec Herge. Prvega, Dogodivščine Tintina: Samorogova skrivnost, je leta 2011 na filmska platna prenesel Spielberg. Drugega, Dogodivščine Tintina: Sončev zapornik (Spletna stran imdb.com sicer poroča, da je premiera načrtovana za leto 2015. Pa bo res?), bi moral posneti Jackson, tretjega, še brez naslova, pa bi morala ustvariti skupaj. Kaj se bo dejansko zgodilo, pa bomo še videli.

Ne spreglejte