Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 3. 2012,
16.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 14. 3. 2012, 16.07

8 let

Jedrska energija in arabska pomlad na ogled

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Ljubljani bo na več lokacijah od 22. in 29. marca potekal 14. festival dokumentarnega filma (FDF).

Glavni temi letošnje izdaje sta jedrska energija in arabska pomlad. V tekmovalnem programu bo prikazanih pet filmov, za odprtje in zaključek festivala pa so organizatorji izbrali filma slovenskih avtorjev Maje Weiss in Dušana Moravca.

V sklopu FDF Amnesty International Slovenije že od leta 2009 podeljuje nagrado za najboljši film na temo človekovih pravic. Zanjo se bodo letos potegovali litovski dokumentarec Barzak v režiji Mantasa Kvedaraviciusa, ki se dotika vojne v Čečeniji, japonski film Fukušima: Nikogaršnja cona režiserja Tošija Fujiware o lanski jedrski nesreči na Japonskem in egiptovski dokumentarec Mafrouza v režiji Emmanuelle Demoris o slumih v Aleksandriji.

V naboru za nagrado sta še švicarski film Posebni let režiserja Fernanda Melgarja, ki problematizira nasilno deportacijo nelegalnih priseljencev v Švici, in egipčanski dokumentarec Tahrir 2011: Dober, grd in politik, ki so ga posneli trije mladi filmski naturščiki. Film prikazuje ljudsko vstajo v Egiptu lanskega januarja, je na današnji novinarski konferenci povedal programski vodja FDF Simon Popek.

Žirijo za festivalsko nagrado sestavljajo filmar Filip Robar Dorin, filmski kritik Igor Harb ter malezijski zagovornik človekovih pravic Yohendra Nadarajan.

Za uvod in zaključek letošnjega FDF so organizatorji izbrali slovenska filma. Festival bo 22. marca uvedla projekcija drugega dela filma Fant, pobratim smrti Weissove. Režiserka se je ob 25-letnici nesreče v Černobilu vrnila v Ukrajino ter posnela film z že odraslim protagonistom prvega dela filma Anatolijem Rižovom.

Zaključek festivala in razglasitev dobitnika nagrade Amnesty International Slovenije bo zaznamovala projekcija Moravčevega dokumentarnega portreta prepoznavnega slovenskega striparja in ilustratorja z naslovom Državljan Diareja ali Kdo je Tomaž Lavrič.

Letos so v sklopu festivala v sodelovanju s Slovensko kinoteko, ki je poleg Cankarjevega doma in Kinodvora eno od festivalskih prizorišč, pripravili nekoliko večjo retrospektivo, posvečeno glasbenim dokumentarcem, znanim kot "rockumentarci". V naboru so filmi o Johnnyju Cashu, Paulu McCartneyju, Davidu Bowieju ter skupinah The Rolling Stones in The Who.

Na festivalskem programu je tudi dokumentarec z naslovom To ni film, ki sta ga iranski režiser Jafar Panahi in Mojtaba Mirtahmasb posnela med čakanjem na končno sodbo Panahiju. Režiser je bil nato poleg šestih let zapora med drugim obsojen tudi na 20-letno prepoved režiranja filmov in pisanja scenarijev. Obiskovalci festivala bodo lahko na info točki Amnesty International Slovenije med tremi odprtimi peticijami podpisali tudi peticijo za Panahijevo izpustitev.

V sklopu festivala bodo prikazani tudi filmi mednarodno uveljavljenih filmskih ustvarjalcev. V naboru so družbenokritični film Wernerja Herzoga Čakanje na usmrtitev, v katerem režiser razgrne sliko sodobne ruralne Amerike in njene nezdružljive prepredenosti z orožjem in nasiljem, v sklopu Intimni portreti pa bosta prikazana dokumentarec Jamesa Benninga Dvajset cigaret in Arirang južnokorejskega režiserja Kima Ki-duka.

Spremljevalni program bo obsegal okroglo mizo z naslovom Peklenski scenarij: za in proti jedrski energiji ob filmu Weissove, okroglo mizo Iskanje čudežne rešitve za tradicionalne medije: od New Yorka do Ljubljane, ki se navezuje na dokumentarec Naslovnica: New York Times od blizu Andrewa Rossija, in pa izkustveno delavnico za učence in dijake na temo slumov.

Ne spreglejte