Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 3. 2013,
8.52

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

James Franco LGBT film seks

Sreda, 6. 3. 2013, 8.52

7 let, 12 mesecev

James Franco protestira proti avstralski prepovedi gejevskega filma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Igralec in vsesplošni umetnik James Franco je na spletu objavil video, v katerem nasprotuje prepovedi gejevskega filma, ki so ga cenzorji izključili iz programa avstralskih filmskih festivalov.

Gre za film I Want Your Love režiserja Travisa Mathewsa, slika pa zgodbo moškega, ki se med zabavanjem v Los Angelesu spolno udejstvuje s svojim najboljšim prijateljem. Film so med drugim predvajali na filmskemu festivalu LGBT v Torontu, pa tudi po različnih evropskih filmskih festivalih.

Kljub temu so se avstralski cenzorji odločili, da film ne ustreza pogojem za predvajanje na gejevskih in lezbičnih filmskih festivalih v Melbournu in Brisbanu. James Franco, ki je kot režiser spolnost skupaj z Mathewsem raziskoval v filmu Interior. Leather Bar – tega si je letos med drugim ogledalo občinstvu na festivalu Sundance –, pravi, da je tovrstna prepoved dvolična, saj je spolnost v filmu prikazana na sofisticiran način.

"To je veliko razočaranje, ta odločitev se mi zdi trapasta," pravi v protestnem videu na YouTubu, ki ima trenutno skoraj 36 tisoč ogledov, z njim pa je podprl Mathewsovo peticijo, da bi cenzorji znova obravnavali sporni film.

"Mislim, da se o tem sploh ne bi pogovarjali, če bi posnel zelo nasilen film." Med drugim Franco poudarja, da je spolnost pomemben del naših življenj in da se mu zdi prepoved filma, ki jo raziskuje, zelo ozkogleda. "Mislim, da se o tem sploh ne bi pogovarjali, če bi posnel zelo nasilen film." Dodaja tudi, da mora imeti odrasla oseba izbiro, kakšne filme bo gledala in da ne more verjeti, zakaj se s filmi, ki seks uporabljajo kot orodje za odkrivanje človeka, take stvari dandanes sploh še dogajajo.

"V tem primeru film vsebuje podrobne in dolge prizore eksplicitne spolne dejavnosti," so v izjavi za javnost dejali avstralski cenzorji.

Lisa Daniel, vodja festivala v Melbournu, je dejala, da je tak korak Avstraliji sramoten. "Zaradi tega izpademo kot kulturne rovte. Vse skupaj je precej neprijetno, še posebej zato, ker so film predvajali že na različnih koncih sveta oziroma ga nikjer niso prepovedali."

Video Jamesa Franca si lahko ogledate spodaj.

Ne spreglejte