Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 3. 2012,
11.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 26. 3. 2012, 11.16

8 let

James Cameron se je znašel na dnu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Režiser Titanika in Avatarja James Cameron se je odpravil na posebno misijo. Znašel se je na najnižji točki Zemljine skorje.

James Cameron se je za potrebe novega 3D-filma potopil na samo dno Marianskega jarka, in sicer skoraj 11 kilometrov globoko. Marianski jarek je najgloblji znani del svetovnih oceanov in najnižja točka površja Zemljine skorje. Leži na dnu severozahodnega Tihega oceana, vzhodno od Marianskega otočja. Kralj sveta (DiCapriov citat iz Titanika "I'm the king of the world") se zdaj lahko pohvali z novim naslovom – kraljem globin. S skoraj 11-kilometrskim potopom je postavil rekord v solo potapljanju. Svoje vznemirjenje je delil tudi prek omrežja Twitter: "Pravkar sem prišel na najnižjo točko ocena. Nikoli se še nisem tako dobro počutil, ko sem bil na dnu. Komaj čakam, da delim z vami, kar sem videl."

Svoj zgodovinski potop je filmar po pričakovanjih tudi posnel. Seveda v 3D-tehnologiji. Pred pol stoletja sta se tako globoko spustila ameriški marinec in švicarski oceanograf, vendar sta tam ostala le 20 minut in videla le meglene oblake usedlin. Cameron pa namerava ostati spodaj približno šest ur, z nadzorno postajo pa se sporazumeva le prek kratkih sporočil.

S pomočjo LED-svetilk bo razsvetlil temačne globine, s seboj ima dve 3D-kameri in eno kamero Imax. Posnel bo material, kot ga do zdaj ni še nobena človeška posadka. Na dnu bo odložil skoraj poltonsko železno utež in se dve uri dvigal na površje. Podatki, ki jih bo zbral na svoji misiji, bodo v veliko korist znanstvenikom, poleg tega pa bo posnetke zmontiral v nov 3D-film, ki ga bomo lahko videli tudi v kinodvoranah.

Prihaja Titanik v 3D Petega aprila pa na velika platma prihaja Titanik 3D. Kot je ob uradni naznanitvi 3D-projekta maja lani izjavil režiser James Cameron: "Tako, kot ga je treba videti – namreč na velikih platnih – niso videle že cele generacije. In to bo Titanik, kakršnega še niste videli: digitalno izboljšan s tehnologijo 4K in nato pretvorjen v 3D format, pri čemer smo z velikim trudom pazili na sleherno podrobnost. Čustvena silovitost ostaja nedotaknjena in podobe so mogočnejše in močnejše kot kdajkoli prej, zato bo to izkušnja epskih razsežnosti tako za oboževalce kot za nove gledalce."

Titanik je še vedno tudi drugi najbolj donosni film vseh časov – od izida leta 1997 je po vsem svetu prinesel prek 1,8 milijard dolarjev in prehiteva ga le znanstveno-fantastična pustolovščina v tehniki 3D Avatar – prav tako stvaritev Jamesa Camerona.

Ne spreglejte