Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 4. 2011,
9.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Cannes

Četrtek, 21. 4. 2011, 9.17

6 let, 6 mesecev

Jafar Panahi bo za pogum prejel zlato kočijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Iranski režiser Jafar Panahi, ki so ga za šest let zaprli zaradi kritiziranja državnega režima, bo na festivalu v Cannesu za svoj pogum prejel posebno nagrado – zlato kočijo.

Priprtega režiserja, ki je leta 1995 prejel zlato kamero za film Beli balon (The White Balloon), so lani decembra v Iranu obsodili zaradi protirežimske propagande. Dobil je šestletno zaporno kazen in dvajsetletno prepoved snemanja filmov.

Večkrat tarča iranskega režima

Panahi je bil tudi zagrizen zagovornik protestov, ki so sledili iranskim predsedniškim volitvam leta 2009. Že takrat so ga aretirali, ker se je pridružil žalovanju za ubitimi protestniki. Sicer je bil pozneje izpuščen, vendar pod pogojem, da ne zapusti Irana. Februarja 2010 pa so ga skupaj z družino in kolegi spet aretirali in odpeljali v teheranski zapor Evin. Po treh mesecih so ga izpustili, saj je začel gladovno stavkati.

Igralka Juliette Binoche je na lanski canski podelitvi zlate palme za najboljšo igralko kritizirala iranski režim zaradi Panahijevega pridržanja. Tudi njegov sedež na letošnjem Berlinalu, ko naj bi sedel v glavni žiriji, je ostal prazen v protest iranskim oblastem. V podobni maniri bo tudi v Cannesu njegov sedež ostal prazen.

Združenje režiserjev za svobodo izražanja

Zlata kočija je nagrada, ki jo združenje filmskih režiserjev (Société des Réalisateurs de Films, SRF) podeljuje režiserjem za njihov pogum in neodvisno razmišljanje. Med predhodnimi dobitniki so Clint Eastwood, Nanni Moretti, David Cronenberg in Jim Jarmusch. "Ker noben režiser ali avtor ne sme ostati brezbrižen do tako nasilne odločitve, se je SRF odločilo, da bo prekinilo molk, ki ga vsiljujejo Panahiju, in se zavzelo za svobodo izražanja," je združenje napisalo v obrazložitvi nagrade.

Ofsajd (Offside), Panahijev film iz leta 2005 o dekletu, ki je navdušeno nad nogometom, bodo 12. maja prikazali tudi na letošnjem Cannesu. Naslednji dan bo novinarska konferenca v opozorilo o njegovem položaju.

Napovednik filma Ofsajd

Ne spreglejte