Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 2. 2015,
13.19

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Lidl Vojna zvezd V vrtincu Superman Briljantina

Torek, 17. 2. 2015, 13.19

2 meseca

Hollywoodski filmi, ki so nam spremenili življenje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Katere so tiste hollywoodske filmske klasike, ki so najbolj zaznamovale filmsko industrijo in ki vplivajo na več generacij po vsem svetu? Častno mesto ima Čarovnik iz Oza.

Največkrat citirani film je Čarovnik iz Oza iz leta 1939, zato ima po mnenju raziskovalcev iz Illinoisa, ki so preverjali vplive posameznih filmov, tudi največji kulturni vpliv na družbo. Na drugem mestu je Vojna zvezd iz leta 1977, triler Psiho pa se je uvrstil na tretje mesto.

Med podatki, ki so jih analizirali na univerzi v Illinoisu, so ocene kritikov, vrsta in število nagrad, ocene gledalcev, število navedb in število prodanih vstopnic. Najbolj relevanten naj bi bil podatek, kolikokrat se na določen film navezujejo drugi filmi, pregledali pa so več kot 15.400 filmov.

Oglejte si najboljše klasike, ki so nam spremenile življenje:

Čarovnik iz Oza (The Wizard of Oz, 1939)

Več kot 75 let po premieri filma Čarovnik iz Oza, v katerem sta igrala Judy Garland in Frank Morgan, še vedno prepevamo Over the Rainbow in občudujemo čarobne rdeče čeveljce Judy Garland.

Vojna zvezd (Star Wars, 1977)

Znanstvenofantastična epska saga Vojna zvezd še vedno navdihuje gledalce po vsem svetu, njen vpliv na moderno pop kulturo je neizmeren, družina Skywalker s svojimi junaki je namreč nesmrtna.

Psiho (Psycho, 1960)

Psihološki triler Psiho je Hitchcockov najbolj znan film, najvplivnejši prizor iz filma pa je zloglasna scena pod prho. Film je postavil mejnik v prikazovanju spolnosti in nasilja.

Casablanca (1942)

Če iščete dogodivščine, jih boste našli v Casablanci, obljublja filmski napovednik. In še vedno drži. Film s Humphreyjem Bogartom in Ingrid Bergman je prejel kar tri oskarje. Glavni junaki filma, dialogi in pesem As Time Go By so postali legendarni.

V vrtincu (Gone With the Wind, 1939)

Rhett in Scarlett na ameriškem jugu – kdo bi se ju lahko naveličal? Njuna pretresljiva romantična zgodba se je močno zakoreninila v sodobno pop kulturo. In njen stavek "Jutri je nov dan" še vedno odmeva.

Vesoljček E. T. (E.T. The Extra-Terrestrial, 1982)

Spielbergov znanstvenofantastični zimzelen je v trenutku postal uspešnica. Ganljiva zgodba o prijateljstvu nam še vedno seže globoko v srce.

Boter (The Godfather, 1972)

Marlon Brando in Al Pacino kot vodji newyorške mafijske družine sta postala institucija v filmski umetnosti. Film Boter, ki je prejel kar tri oskarje, je prvak med gangsterskimi filmi, Don Corleone pa je za vedno spremenil filmsko podobo Italijanov na platnu.

Superman (1978)

Ni otroštva brez starega dobrega Supermana, ki še vedno vodi četico hollywoodskih superjunakov. Vsi bi bili radi kot on in vsi si želimo imeti ob sebi svojega Supermana, ki bi nas rešil pred zlom.

Briljantina (Grease, 1978)

Zaljubljen par v srednji šoli sredi 50. let – nepozabna John Travolta in Olivia Newton-John. Film Briljantina ju je izstrelil med zvezde, po 37 letih je še vedno uspešnica. Sandy in Danny, ki na koncu pojeta You’re The One That I Want, sta ultimativen filmski par.

Nekateri so za vroče (Some Like it Hot Trailer, 1959)

Komedija Nekateri so za vroče je postala obvezno filmsko šolsko čtivo. Marilyn Monroe in Tony Curtis pa s svojimi iskrivimi dialogi še vedno navdušujeta.

Ne spreglejte