Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 1. 2013,
10.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

priznanje film Japonska Akira Kurosawa

Petek, 25. 1. 2013, 10.32

8 let

Hollywood bo počastil legendarne japonske filmske ustvarjalce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Legendarnega japonskega režiserja Akiro Kurosawo in njegove tri sodelavce bo za življenjsko delo februarja počastil ceh ameriških scenaristov.

Legenda japonske sedme umetnosti Akira Kurosawa in njegovi trije redni sodelavci Ryuzo Kikushima, Hideo Oguni in Shinobu Hashimoto bodo 17. februarja v Los Angelesu prejeli priznanje za dosežke na področju pisanja scenarijev. S priznanjem Jeana Renoira bo pokojnega Kurosawo in njegove kolege počastila zahodna podružnica ceha ameriških scenaristov.

Edini še živeči nagrajenec je štiriindevetdesetletni Hashimoto, ki pa se, kot piše Reuters, prireditve najverjetneje ne bo udeležil. Kot je povedal podpredsednik podružnice Howard Rodman, bodo tradicionalno priznanje podelili "neameriškim scenaristom, ki so dvignili standarde za vse preostale".

"Ti štirje moški, ki so redno sodelovali, so odgovorni za veliko, veliko mojstrovin – filmov, ki odsevajo japonsko kulturo, nam pa so dali apetit za plemenito."

Kurosawa sledil načelu svojega mentorja Kurosawa, ki je častnega oskarja prejel leta 1990, umrl pa leta 1998, je s sodelovanjem s preostalimi tremi scenaristi doživel uspeh v veliko filmih. S Kikushimo je napisal scenarij za klasiko iz leta 1949 Potepuški pes, pa tudi za film Yojimbo iz leta 1961. Hashimoto je s Kurosawo sodeloval pri filmu Rashomon, Oguni, Hashimoto in Kurosawa pa so moči združili za filma Ikiru (1952) in Sedem samurajev (1954). Vsi štirje so sodelovali pri pisanju scenarijev za filma Prestol krvi (1957) inSkrita trdnjava (1958). Legendarni režiser, producent in scenarist, rojen leta 1910 v Tokiu, je med svojo šest desetletij dolgo filmsko potjo režiral več kot trideset filmov, s svojo pisateljsko žilico pa prispeval k več kot sedemdesetim. Po kratkem srečanju s slikarstvom je v filmsko industrijo vstopil leta 1936. Kot pomočnik režiserja se je uril pri Kajiru Yamammotu, svoj dobro sprejeti režijski prvenec pa z akcijskim filmom Sanshiro Sugata doživel leta 1943. Leta 1948 je s filmom Pijani angel prvič sodeloval z igralcem Toshirom Mifuneom – nato sta skupaj ustvarjala še v petnajstih filmih.

Kurosawa je celo svojo filmsko kariero sledil nasvetu mentorja Yamamota, ki mu je dejal, da se mora vsak dober režiser najprej izuriti v pisanju scenarijev. In res; Kurosawa je napisal oziroma vsaj sodeloval pri pisanju scenarijev vseh filmov, ki jih je režiral.

Sčasoma se je Kurosawa uveljavil kot svojeglavi filmski ustvarjalec z edinstvenim podpisom, čigar večkrat nagrajeni filmi so igrali pomembno vlogo v promociji japonske kinematografije. S svojimi filmi, ki jih je opazil ves svet, je hotel opozoriti tudi na svoje ustvarjalne rojake.

Ne spreglejte