Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 2. 2013,
13.11

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Michael Haneke

Sobota, 23. 2. 2013, 13.11

5 let, 2 meseca

Francoski oskarji so zaljubljeni v Ljubezen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Film Ljubezen, ki sodi v ožji krog kandidatov za tujejezičnega oskarja, je zmagovalec Cezarjev, nagrad Francoske filmske akademije. Njegov je cezar za najboljši film, igralca in igralko ter režijo.

Ljubezen (Amour) je film o priletnem moškem, ki skrbi za svojo umirajočo ženo. Lani je v Cannesu prejel zlato palmo za najboljši film, januarja pa je bil na podelitvi zlatih globusov razglašen za najboljši tujejezični film. V tekmo za oskarje, ki jih bodo podelili v nedeljo, gre s petimi nominacijami, tudi z nominacijo za najboljši film. Kljub svoji ne tako lahkotni vsebini film Ljubezen poleg tega, da pobira nagrade na festivalih, pridno polni tudi blagajne kinematografov. V Franciji ga je tako videlo že več kot 680.000 gledalcev, prek luže pa kar 1,7 milijona gledalcev. Film naj bi vrteli v kar 50 državah po vsem svetu.

Na podelitvi cezarjev – ta je bila sinoči v pariškem gledališču Chatelet – sta bila za najboljšo moško in najboljšo žensko vlogo nagrajena francoska igralca Jean-Louis Trintignant in 85-letna Emmanuelle Riva.

Henekejeva Ljubezen je v tekmi za "francoske oskarje", ki so jih sicer podelili v 21 kategorijah, premagala film Noemie Lvovsky Še enkrat, Camille. Uspešnica iz lanskega leta je imela kar 13 nominacij, tudi za najboljši film, a je ostala brez nagrad.

Poleg filmov Še enkrat, Camille in Ljubezen so bili v igri za cezarja za najboljši film še Zbogom, kraljica, Dans la maison (V hiši), Rja in kost, Holy Motors (Sveti motorji) ter Le Prenom (Ime).

Stoječe ovacije za Kostnerja Cezarja za življenjsko delo je prejel hollywoodski igralec in režiser Kevin Costner. Dobitnik dveh oskarjev za film Pleše z volkovi je bil ob stoječih ovacijah ob prejemu nagrade vidno ganjen. Costner je med drugim zaigral tudi v Nedotakljivih in Telesnem stražarju z Whitney Houston.

Najboljši tujejezični film je Argo Cezarja za najboljši tuji film je prejela Misija Argo Bena Afflecka. Affleck, ki je film režiral in v njem prevzel tudi glavno vlogo, se podelitve nagrad ni udeležil.

Ne spreglejte