Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 1. 2013,
13.05

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Berlinale film

Četrtek, 31. 1. 2013, 13.05

7 let, 12 mesecev

FOTO: Kako nastaja berlinski zlati medved?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Oglejte si, kako je videti izdelava nagrade prihajajočega filmskega festivala Berlinale.

Sedmega februarja se v Berlinu še 63. odpira tradicionalni mednarodni filmski festival Berlinale, kjer strokovna žirija vsako leto podeli zlate in srebrne medvede. Medvedki, ki bodo na svoje nove lastnike čakali do 16. februarja, nastajajo v berlinski livarni Hermanna Noacka. Kako je videti proces izdelave, si lahko ogledate v spodnji galeriji.

Kot smo sicer že poročali, bodo o dobitniku zlatega medveda letos odločali predsednik žirije Wong Kar Wai ter igralec in režiser Tim Robbins, ki je na festivalu leta 1996 tekmoval s filmom Zadnji sprehod, danska režiserka Susanne Bier, nemški režiser Andreas Dresen, ki si je leta 2002 srebrnega medveda prislužil za Halbe Treppe, ameriška režiserka in mojstrica kamere Ellen Kuras, iranska režiserka Shirin Neshat in grška režiserka oziroma producentka Athina Rachel Tsangari.

Med filmi, ki se bodo potegovali za glavno nagrado, so kriminalna drama Stevena Soderbergha z Rooney Maro v glavni vlogi Side Effects, drama Obljubljena dežela Gusa Van Santa, aktualno delo iranskega režiserja Jafarja Panahija Pardé, komična drama Davida Gordona Greena z Emilom Hirschem in Paulom Ruddom v glavnih vlogah, Prince Avalanche, in drama francoskega režiserja Bruna Dumonta Camille Claudel 1915, v kateri je naslovno vlogo upodobila Juliette Binoche.

Na festivalu, ki se bo odvijal med 7. in 17. februarjem, bo zunaj tekmovalnega programa mogoče videti tudi zadnji film, ki ga je snemal leta 1993 umrli mladi igralec River Phoenix, Dark Blood – režiral ga je George Sluizer. Svojo najnovejšo dramo, naslovljeno Before Midnight, bo predstavil tudi Richard Linklater, ki je v glavni vlogi postavil Ethana Hawka in Julie Deply, oba pa sta mu pomagala tudi pri pisanju scenarija.

Ne Berlinalu se bo predstavilo še deset mladih igralcev, ki jih je European Film Promotion (EFP) izbral za projekt Shooting Stars – mednje se je uvrstili tudi slovenski igralec Jure Henigman. Mednarodna žirija filmskih profesionalcev je talente izbrala glede na vloge v celovečernih filmih in glede na izkazan potencial, ki naj bi jim omogočil kariero na svetovni filmski sceni.

Ne spreglejte