Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 4. 2017,
16.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Vsebino omogoča Telekom Slovenije

Natisni članek

Planet TV branje knjiga televizija film priporočila Telekom Slovenije DKino HBO

Petek, 21. 4. 2017, 16.39

6 let, 6 mesecev

TV-priporočila

Filmska priporočila ob svetovnem dnevu knjige #video

Vsebino omogoča Telekom Slovenije
TV-priporočila: Svetovni dan knjige

Pred 23. aprilom, svetovnim dnem knjige, smo v TV-priporočilih poiskali žanrsko pestre celovečerne priredbe priljubljenih literarnih del, ki bodo zadovoljile vse starostne skupine in okuse.


Eno poglavje na dan odžene zdravnika stran!


To so najbolj iskane knjige v Sloveniji


Nadarjeni gospod Ripley (The Talented Mr. Ripley, 1999)

TV-priporočila: Svetovni dan knjige | Foto:

Antony Minghella, pokojni režiser z devetimi oskarji nagrajenega Angleškega pacienta, je poskrbel za edinstveno priredbo klasičnega psihološkega trilerja Patricie Highsmith.

Zgodba: premožni ladijski mogotec najame Toma (Matt Damon), preračunljivega mladeniča, da bi iz Italije pripeljal domov njegovega sina Dickieja (Jude Law). Tom se vtihotapi v razkošno življenje visoke družbe ter nazadnje zaplete v nevarno igro prevar, laži in umorov.

Nadarjeno igralsko zasedbo filma, ki se je potegoval za pet zlatih kipcev, dopolnjujejo oskarjevci Gwyneth Paltrow, Cate Blanchett in pokojni Philip Seymour Hoffman.

V soboto, 15. 4., ob 22.10 in v četrtek, 27. 4., ob 23.55 na Cinemax.*
Film je na voljo tudi na HBO GO.

Petdeset odtenkov sive (Fifty Shades of Grey, 2015)

V filmski priredbi svetovne knjižne uspešnice britanske avtorice Erike L. James se življenje nedolžne študentke primerjalne književnosti Anastasie Steele (Dakota Johnson) za vselej spremeni, ko spozna mladega in čednega milijarderja Christiana Greya (Jamie Dornan), ki je v zasebnem življenju nagnjen k sadomazohizmu.

Kritični jeziki so podobno trdili tudi za ljubitelje omenjenega romana in njegove filmske upodobitve, verjetno pa bi se tudi ti strinjali, da si je film bolje ogledati doma kot v kinu.

V ponedeljek, 17. 4., ob 22.05 na HBO in v soboto, 22. 4., ob 22.25 na HBO 2.*
Film je na voljo tudi na HBO On Demand in HBO GO.

Štoparski vodnik po Galaksiji (The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, 2005)

TV-priporočila: Svetovni dan knjige | Foto:

Brez panike! Stegnite palec in se pridružite najbolj vsakdanjemu mladeniču na svetu na njegovem nenavadnem popotovanju po vesolju v tej "galaktični" komediji, ki jo je režiser Garth Jennings (Zapoj) posnel po izjemno priljubljeni istoimenski seriji petih ZF-romanov angleškega pisatelja Douglasa Adamsa.

Glavne vloge v filmu so odigrali Martin Freeman, Sam Rockwell, Mos Def in Zooey Deschanel, likom pa sta svoja glasova posodila še Stephen Fry in pokojni Alan Rickman.

V petek, 21. 4., ob 13.35 na Fox Movies.*

Dekle na vlaku (The Girl on the Train, 2016)

Po istoimenski knjižni uspešnici Paule Hawkins posnet misteriozni triler z Emily Blunt v vlogi ločene alkoholičarke, ki se zaplete v preiskavo o izginulem dekletu.

Knjižna predloga Hawkinsonove je postala najhitreje prodajan roman za odrasle v zgodovini – do oktobra lani so po svetu prodali že več kot 15 milijonov izvodov njenega romana.

Ta se je že prvi teden po izidu zavihtel na vrh seznama najbolje prodajanih knjig časnika The New York Times, kjer se je obdržal kar 15 tednov (od tega 13 zaporednih), Hawkinsovo pa so kovali v zvezde kot avtorico leta.

Film je na voljo tudi v videoteki DKino in spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

Pod toskanskim soncem (Under the Tuscan Sun, 2003)

TV-priporočila: Svetovni dan knjige | Foto:

Frances (Diane Lane) je pisateljica iz San Francisca, katere navidezno srečen zakon se konča z ločitvijo. Odloči se za počitnice in na vrat na nos kupi staro vilo na podeželju Toskane, kjer naj bi zaživela novo življenje.

Romantično-komična drama režiserke, scenaristke in producentke Audrey Wells temelji na istoimenskih spominih, ki jih je leta 1996 izdala Frances Mayes, Lanova pa si je z upodobitvijo le te prislužila nominacijo za zlati globus za najboljšo igralko v komediji ali muzikalu.

V soboto, 22. 4., ob 20. uri in v nedeljo, 23. 4., ob 14.25 na Planet TV.*

Knjiga o džungli (The Jungle Book, 2016)

Priljubljena pravljična zgodba o izgubljenem džungelskem dečku nas v osupljivi, z oskarjem za vizualne učinke nagrajeni igrani različici Jona Favreaua (Iron-Man) popelje na nove pustolovščine neustrašnega Mavglija in njegovih živalskih prijateljev, panterja Bagire in medveda Baluja.

Knjiga o džungli, v kateri je v Mumbaju rojeni angleški pisatelj in poznejši Nobelov nagrajenec za literaturo Rudyard Kipling opisal svojo ljubezen do Indije, je izšla leta 1894, scenarij Justina Marksa pa se opira tako na Kiplingovo izvirno zgodbo kot na Disneyjevo animirano upodobitev iz leta 1967.

V petek, 21. 4., ob 11. uri na HBO 2 in v nedeljo, 30. 4., ob 10.40 na HBO.*
Film je na voljo tudi na HBO On Demand in HBO GO.

Kdo se boji Virginie Woolf? (Who's Afraid of Virginia Woolf?, 1966)

TV-priporočila: Svetovni dan knjige | Foto:

Univerzitetni profesor zgodovine George (Richard Burton) in njegova žena Martha (Elizabeth Taylor), hči predstojnika univerze, sta poročeni par v srednjih letih. Po akademski zabavi na požirek povabita mlajši par. Gostitelja se pred nič hudega slutečima gostoma spustita v vojno obtoževanj in psovanja. Gosta prisilita, da sodelujeta v tej zakonski vojni, ki očitno traja že dve desetletji.

Kdo se boji Virginie Woolf? Edwarda Albeeja je eno ključnih dramskih del 20. stoletja, sloves drame pa sta po svetu razširila še Taylorjeva in Burton, saj naj bi ta zvezdniški par v filmu odigral samega sebe.

Črna komedija Mika Nicholsa je prejela pet oskarjev, vključno s kipcem za najboljšo glavno igralko, in bila nominirana še v osmih drugih kategorijah.

V petek, 21. 4., ob 23.25 na TV SLO 1.*

Kradljivka knjig (The Book Thief, 2013)

Liesel Meminger med drugo svetovno vojno živi v rejniški družini v bližini Münchna. Čeprav deklica ne zna brati, na pogrebu svojega brata prvič ukrade knjigo. Ko se s pomočjo svojega rejniškega očeta nauči brati, knjige postanejo njena strast. Drugi kradejo hrano za preživetje, ona pa krade knjige, ki jih nato med bombnimi napadi deli z drugimi.

Avtor knjižne predloge Marcus Zusak je navdih za roman črpal iz materinih pripovedi o nacistični Nemčiji. Knjiga je v Avstraliji izšla kot leposlovje za odrasle, v ZDA pa je po izidu kar 105 tednov vztrajala na lestvici najbolj prodajanih knjig za mladostnike.

Film je na voljo v videoteki DKino.

Alica v Čudežni deželi (Alice in Wonderland, 2010)

TV-priporočila: Svetovni dan knjige | Foto:

Z dvema oskarjema nagrajena igrana upodobitev ene najbolj domiselnih in priljubljenih pripovedk vseh časov, pod katero se je podpisal vizionarski režiser Tim Burton (Edward Škarjeroki, Dom gospodične Peregrine za nenavadne otroke) in v kateri Norega klobučarja igra Johnny Depp.

Istoimenski domišljijski roman angleškega pisatelja Lewisa Carrolla je izšel leta 1865, do danes pa so po njem posneli že več kot 20 igranih in animiranih filmov, med katerimi je najbolj znana Disneyjeva animirana klasika iz leta 1951.

V nedeljo, 16. 4., ob 7.10 na HBO 2 in v sredo, 26. 4., ob 6. uri na HBO 3.*
Film je na voljo tudi na HBO On Demand in HBO GO ter v videoteki Pickbox.

Mali princ (The Little Prince, 2015)

 

Prva celovečerna animirana upodobitev literarne mojstrovine o junaški in radovedni deklici, ki ponovno odkrije čarobnost otroštva ter spozna, da resnično pomembne reči lahko vidimo le s srcem.

Novela Mali princ francoskega pisatelja Antoina de Sainta-Exupéryja je prvič izšla leta 1943 in velja za tretjo največkrat prevedeno (prevedli so jo v več kot 250 jezikov, za slovenski prevod je poskrbel Ivan Minatti) in četrto najbolj prodajano knjigo vseh časov (do danes so prodali več kot 140 milijonov izvodov novele).

V torek, 18. 4., ob 10.10 in v petek, 28. 4. ob 19. uri na HBO 2.* Na voljo tudi na HBO GO in HBO OD.
V videoteki DKino si lahko ogledate obe različici filma: sinhronizirano in podnaslovljeno.

Ladijske novice (The Shipping News, 2001)

TV-priporočila: Svetovni dan knjige | Foto:

Po po propadlem zakonu z izkoriščevalsko ženo se razočarani in čustveno izčrpani novinar Quoyle s hčerjo preseli nazaj v rodni kraj, ribiško vas v Novi Fundlandiji.

Tam dela kot poročevalec in piše kolumne, ki kmalu naletijo na dober odziv pri bralcih. Spozna tudi mater samohranilko, okolje pa ga sčasoma prevzame s svojo lepoto, čarobnostjo in izzivi.

V drami, ki jo je po istoimenskem, s Pulitzerjevo nagrado nagrajenem romanu E. Annie Proulx posnel Lasse Hallström, so glavne vloge odigrali oskarjevci Kevin Spacey, Julianne Moore, Judi Dench in Cate Blanchett.

V četrtek, 20. 4., ob 15.05 in v soboto, 22. 4., ob 11.50 na TV 1000.*
V nedeljo, 23. 4., ob 23.50 na Cinemax 2.* Film je na voljo tudi na HBO GO.

Šanghaj (2012)

Svobodna priredba romana Nedotakljivi Ferija Lainščka v režiji Marka Naberšnika spremlja zgodbo štirih generacij romske družine Mirga. Ta se razteza skozi več desetletij, v prvi osebi pa jo pripoveduje njen osrednji junak Lutvija Belmondo Mirga (Visar Vishka).

Mojster prekupčevanja si v Prekmurju z nekdanjo prostitutko Amando (Asli Bayram) ustvari družino in lastno vas, imenovano Šanghaj. Toda uspeh, za katerega je v veliki meri zaslužno dolgoletno mentorstvo njegovega očeta Ujaša (Senad Bašić), se začne z razpadom nekdanje skupne države podirati kot hišica iz kart.

V nedeljo, 16. 4., ob 20. uri na TV 3.*
Film je na voljo tudi v videoteki VOYO, tam pa si lahko ogledate tudi Petelinji zajtrk.


Programska mesta na televiziji Telekoma Slovenije

PROGRAM: PROGRAMSKO MESTO: OGLED NAZAJ?
Videoteka DKINO 5  
Planet TV 3 DA
HBO/HBO 2/HBO 3 6 in 201/204/206 DA
HBO OD/HBO GO 203/240  
Videoteka VOYO 239  
Cinemax/Cinemax 2 208/209 DA
FOX Movies 216 DA
TV SLO 1 1 DA
TV 1000 218 DA

*Velja za linearne programe.


Ne spreglejte