Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 12. 2007,
17.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 31. 12. 2007, 17.43

8 let

Filmska plat leta 2007

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Če smo lani opazovali pohod filmskih nadaljevanj in predelav, smo letos v kinematografih doživeli nadgradnjo - tretje dele in še več predelav.

Tri je vsekakor številka, ki je zaznamovala filmsko leto 2007, ne le zaradi množice nadaljevanj (Shrek Tretji, The Bourne Ultimatum, Pirati s Karibov: Na robu sveta, Spider-Man 3, Oceanovih 13, Nevidno zlo 3, Ful gas 3), ampak tudi mehiške trojke (Innaritu, Del Toro in Cuaron), ki je na začetku leta postregla z odličnim Favnovim labirintom, Babilonom in Otroki človeštva. Tri so bile tudi s posebnimi efekti nabite fantazije (Zvezdni prah, Zlati kompas ter Harry Potter in Feniksov red) a razen slednjega se noben film ni niti od daleč približal uspehu Gospodarja prstanov, ne smemo pa pozabiti niti na Beowulfa, ki je ustvaril prelomnico na področju 3D filma. Prelomno leto za 3D filme bo kljub vsemu po vsej verjetnosti leto 2009, saj lahko takrat pričakujemo premiero animiranega filma Monsters vs. Aliens in znanstveno-fantastični triler Avatar Jamesa Camerona.

Med najbolj gledanimi filmi predelave in nadaljevanja Glede na to, da na lestvici najbolj gledanih filmov na svetu vodi tretji poskus Piratov s Karibov (970 milijonov dolarjev), ki mu sledijo Harry Potter in Feniksov red (940 milijonov), Spider-Man 3 (890 milijonov) in Shrek Tretji (800 milijonov), trendu nadaljevanj in predelav še ni videti konca. Na lestvici desetih najbolj gledanih filmov leta 2007 je sicer kar 6 nadaljevanj ter po ena adaptacija igrač (Transformerji), animirane televizijske serije (Simpsonovi) in stripa (300). Edini izvirni film na seznamu desetih najbolj dobičkonosnih izdelkov je animirani Ratatouille, ki je zasedel šesto mesto.

V Sloveniji je sicer slika malce drugačna, saj je zavidljivo številko gledalcev pritegnil Petelinji zajtrk, ki je nedavno prejel že četrto zlato rolo, kar pomeni, da ga je videlo več kot 100.000 gledalcev. Med najbolj gledanimi filmo pri nas so sicer tako kot v tujini tudi pri nas Harry Potter in Feniksov red, Ratatouille ter Shrek 3.

Leto, ko je Scorsese končno prejel oskarja

Martin Scorsese je vendarle prišel na svoj račun in na februarski podelitvi prejel oskarja za režijo. Tudi njegova Dvojna igra je sicer predelava. Zlate globuse sta medtem osvojila Inarritujev Babilon in predelava mjuzikala Dreamgirls, Benetke je znova osvojil Ang Lee s filmom Lust, Caution, britansko bafto pa Kraljica.

Romunija osvaja Na evropskem odru je tokrat v ospredje stopila Romunija. Mračna drama Cristiana Mungiuja 4 meseci, 3 tedni in 2 dneva je svoj zmagoslavni pohod pričela z zlato palmo na filmskem festivalu v Cannesu, nadaljevala z evropsko filmsko nagrado, dobre možnosti pa ima tudi v kategoriji najboljših tujejezičnih filmov na prihodnji podelitvi oskarjev. Romunski kinematografiji je posebno sekcijo namenil tudi letošnji ljubljanski mednarodni filmski festival (LIFFe), ki je poleg Mungiujevega filma med drugim na ogled ponudil še deli prezgodaj preminulega Cristiana Nemescuja (Sanje o Kaliforniji in Marilena iz P7), Liviujeve sanje Corneliuja Porumboiuja, Papir bo pomodrel Raduja Munteana itd.

Hollywood je sicer znova odkril politične trilerje. Obdobje po 11. septembru je na filmskem traku ostalo nekako nemo, z bližajočim se koncem Bushevega mandata in frustracijami nad dolgo iraško vojno, pa kritika politike ni več le domena Michaela Moora. Ta se je letos z dokumentarcem Sicko preusmeril na ameriški zdravstveni sistem, mainstream hollywood pa je sproduciral sicer ne ravno nepozabne izdelke kot so Ugrabitev (film o nelegalnih ugrabitvah in ječah Cie z ameriško ljubljenko Reese Witherspoon in Jakom Gyllenhaalom), Jagenjčki in levi (drama Roberta Redforda), Charlie Wilson's War, v katerem se znova vrača Julia Roberts v družbi Toma Hanksa, V dolini smrti (Paul Haggis obravnava posledice iraške vojne na ameriških tleh), bolj neposreden pa je bil Brian De Palma z vojno dramo Redacted. Med političnimi filmi je presenetil tudi Leonardo DiCaprio v filmu Krvavi diamant, ki je spregovoril o krvavi industriji pridobivanja diamantov in genocidu.

Biografska velikana Čeprav sta bila britanska Kraljica in ameriški Zadnji škotski kralj posneta leta 2006, smo ju slovenski gledalci na rednem sporedu pričakali februarja 2007, zato ju velja omeniti kot dvojec biografskih filmov, ki sta postregla z brilijantno igro protagonistov (z oskarjem ter mnogimi drugimi nagradami ovenčana Helen Mirren in Forest Withaker). Dva sta bila tudi filma Clinta Eastwooda o ameriško-japonskem spopadu za otok Iwo Jima (Zastave naših očetov in Pisma z Iwo Jime), Quentin Tarantino in Robert Rodruguez pa sta moči združila pri projektu Grindhouse.

Odhod velikih mojstrov

Za konec še najbolj odmevni slovesi leta 2007 - v razmaku dveh dni umrla velika režiserja Ingmar Bergman in Michelangelo Antonioni, pri nas pa se je decembra poslovil eden največjih slovenskih filmskih režiserjev Matjaž Klopčič.

Ne spreglejte