Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 1. 2014,
10.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ženske ženske film denar prihodki

Torek, 7. 1. 2014, 10.05

8 let

Filmi z močnimi ženski liki zaslužijo več denarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Lanski filmi, ki so prestali test Bechdelove, so se, glede na prihodek, odrezali bolje od tistih, ki kriterijev testa niso izpolnili.

Raziskava, ki je pod drobnogled vzela 50 filmov iz leta 2013, katerih prihodki so bili najvišji, in jih podvrgla omenjenemu testu – vsaj dva ženska lika v filmu se morata pogovarjati o temah, ki ne zadevajo moške –, je pokazala presenetljive rezultate.

Od analiziranih 50 filmov jih je test prestalo le 17 (36 odstotkov). A ti filmi so se prihodkovno odrezali bolje kot tisti, ki testa niso prestali. Filmi, ki so v ospredje postavili močne ženske like, so studiem lani tako prinesli več denarja.

Vendar pa test Bechdelove, poimenovan po risarki in ustvarjalki grafičnih novel Alison Bechdel, ni popoln. Dober dokaz za to je film Gravitacija (Gravity), ki tehnično testa ni prestal, saj v filmu nastopata le dva lika, en moški, drugi ženski, a se večina časa film osredotoča na lik, ki ga upodablja Sandra Bullock. Da ne omenjamo tega, da je film v kinoblagajnah po vsem svetu zaslužil več kot 600 milijonov dolarjev (436 milijonov evrov).

Test je kljub temu dober pokazatelj neenakosti spolov v Hollywoodu. Poleg tega, da testira, koliko žensk se pojavi v filmu, prikaže tudi kompleksnost njihovih zgodb. In gledano zgodovinsko bi "tovarna sanj" potrebovala veliko pomoči pri oblikovanju globokih ženskih zgodb. Neka študija je pokazala, da sta se v 855 finančno najuspešnejših filmih na ameriških tleh v letih od 1950 do 2006 v povprečju na en ženski lik pojavila dva moška. In to razmerje je ostalo stabilno vse do današnjih dni. Ženski liki so se tudi dvakrat pogosteje pojavljali v eksplicitnih seksualnih prizorih.

Vendar je bilo leto 2013 za filme z ženskimi liki v naslovnih vlogah močno leto. Finančno zelo uspešna sta bila filma Drzni par (The Heat) s Sandro Bullock in Melisso McCarthy v glavnih vlogah ter Igre lakote: Kruto maščevanje (The Hunger Games: Catching Fire), v katerem je Jennifer Lawrence nestereotipno upodobila pogumno junakinjo Katniss Everdeen. Celo nekateri tradicionalno mačistični filmi, kot sta na primer Hitri in drzni 6 ter G. I. Joe: Maščevanje, so prestali test.

A vse vendar ni tako rožnato. Od lanskih 50 filmov z najvišjimi prihodki je samo enega režirala ženska: Jennifer Lee je skupaj s Chrisom Buckom nadzirala produkcijo Disneyjeve mojstrovine Ledeno kraljestvo (Frozen). Zagotovo je nastopil čas, da več žensk stopi tudi za kamere.

Ne spreglejte