Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Nedelja,
23. 8. 2015,
7.12

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sarajevski filmski festival Mustang nagrada Turčija

Nedelja, 23. 8. 2015, 7.12

5 let, 8 mesecev

Film o ženskem glasu v deželi, kjer je ta še vedno redko slišan

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

S podelitvijo nagrad se je končal 21. Sarajevski filmski festival. Nagrado srce Sarajeva je prejel film Mustang turške režiserke Deniz Gamze Ergü.

Nagrado srce Sarajeva za najboljši igrani film je prejela turška režiserka Deniz Gamze Ergüven za film Mustang. Gre za zgodbo o ženski emancipaciji v sodobni Turčiji, ki se jo je avtorica lotila s ciljem odkrivanja položaja deklet in žensk v današnji Turčiji. V deželi, kjer je ženski glas še vedno redko slišan, kot pravi nagrajenka.

Film o položaju žensk in deklic v sodobni Turčiji

Zgodba nagrajenega filma pripoveduje o petih sestrah, ki se na poti iz šole zaigrajo z dečki. Domnevna intimnost njihove igre v skupnosti izzove nepredvidljiv škandal. Dom deklic se tako počasi začne spreminjati v zapor, šolo zamenjajo inštrukcije iz kuhanja in drugih gospodinjskih opravil, začnejo pa se tudi dogovori za poroko, čemur se deklice začnejo upirati.

Portretiranje vloge ženske v sodobni Turčiji

Deniz Gamze Ergüven, ki je z Alice Winocour napisala tudi scenarij za nagrajeni film, je rojena leta 1978 v Ankari. Odrastla je kozmopolitskem preseku med Francijo, Turčijo in ZDA. Po študiju književnosti in magisterija afriške zgodovine v Johannesburgu se je vpisala na študij režije na filmski akademiji La Fémis u Parizu. Že v diplomskem filmu se je ukvarjala z vprašanjem turške patriarhalne družbe ter se nato položaju ženske v svoji rojstni državi posvetila tudi v nagrajenem igranem celovečernem filmu.

Canski zmagovalec s posebno nagrado žirije

Posebno nagrado žirije za igrani film je prejel madžarski film o holokavstu z naslovom Saulov sin (Saul Fia), režiserja Lászla Nemesa, ki je na festivalu v Cannesu prejel tudi veliko nagrado žirije.

Posebno priznanje žirije med igranimi filmi je pripadlo grškemu filmu Chevalier, režiserke Athine Rachel Tsangari.

Nagrade za najboljšo igralko in igralca zasedbam Nagradi srce Sarajeva za najboljšega igralca in igralke so letos pripadle igralskim zasedbam.

Prejela ga je ženska ekipa: Güneş Şensoy, Doga Doğuşlu, Tuğba Sunguroğlu, Elit İşcan in Ilayda Akdoğan, za igro v nagrajenem filmu Mustang.

Nagrado srce Sarajeva za najboljšega igralca pa so prejeli Yorgos Kéntros, Vangelis Mouríkis, Panos Kóronis, Makis Papadimitríou, Yorgos Pyrpassópoulos in Sakis Rouvás za film Chevalier.

Zmagovalec o odraščanju

V tekmovalni sekciji dokumentarnega filma, kjer se je s svojim delom Dom potegoval tudi slovenski režiser Metod Pevec, je srce Sarajeva prejel Toto in njegove sestre romunskega režiserja Alexandra Nanauja.

Dan v Sarajevu prejel nagrado za človekove pravice Nagrado za človekove pravice je šla v roke bosanske režiserke Jasmile Žbanić za film En dan v Sarajevu (Jedan dan u Sarajevu).

Nagrajeni kratki filmi v Sarajevu so ...

Med kratkimi filmi je srce Sarajeva prejela Biserna obala črnogorskega režiserja Dušana Kasalice.

Posebno priznanje žirije pa kratki film Kalo bosanskega režiserja Nermina Hamzagića in Torek (Sali), režiserja Ziya Demirel.

Ne spreglejte