Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 3. 2012,
8.21

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 15. 3. 2012, 8.21

7 let, 12 mesecev

Film, ki je rešil dvesto živali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Benjamin Mee, ki je odprl živalski vrt v južnem Devonu, je prepričan, da bi že zdavnaj propadel, če ne bi bilo filma z Mattom Damonom v glavni vlogi.

Pisatelj Benjamin Mee je na obrobju mesta Dartmoor v južnem Devonu leta 2006 kupil propadli živalski vrt, ki ga je hotel preurediti v dom za svojo mamo.

Meejeva nenavadna karierna sprememba je navdihnila hollywoodsko uspešnico, s svojo potezo je pred usmrtitvijo rešil dvesto živali. Na začetku je seveda kazalo neobetavno. Meejev brat se je zaradi nestrinjanja z bratovo odločitvijo odločil za tožbo proti družini. Poleg tega je Mee ostal brez žene, ki je pri 40 letih umrla za posledicami možganskega tumorja, tako da je ostal sam z dvema otrokoma, starima 11 in 9 let. Zato Mee ne bo prav nič obupan, če bodo obiskovalci razočarani, ker ni preveč podoben privlačnemu Mattu Damonu iz filma Kupili smo živalski vrt (We Bought a Zoo). Mee je preprosto hvaležen za vse obiskovalce, ki prihajajo v dartmoorski ZOO.

Če ne bi bilo Damona, Scarlett Johansson in režiserja Camerona Crowa, bi družinski ZOO že zdavnaj propadel. Na začetku tega meseca Mee ni imel več niti za mleko, zdaj so se razmere izboljšale in obstaja novo upanje. Živalski vrt je na sončno marčno jutro videti idilično – lev Solomon se razgleduje s svojega hriba, tigra Vlad in Stripe se potikata naokrog, osamljeni volk sedi med drevjem, surikate in opice pa se pozibavajo v svojih ogradah. Le ena težava je – eno uro po odprtju še vedno ni obiskovalcev, saj živalskega vrta ni lahko najti. Posneti hollywoodski film se je izkazalo za lažje opravilo kot prepričati občino in cestne službe, naj postavijo primerne oznake za novo turistično atrakcijo.

Pravi čudež je, da so odkupili pravice za Meejevo zgodbo, kljub temu pa 50 milijonov dolarjev vreden film ni poskrbel za srečen hollywoodski konec zgodbe o živalskem vrtu v Devonu, ki je šel leta 2009 v stečaj. Mee si je moral za obratovanje izposoditi 160 tisoč funtov. "Ves čas gre iz rok v usta, od bank ne dobim posojila. Imamo samo toliko, kolikor dobimo od vstopnic," je za The Guardian povedal Mee. Hrana za leve so ponesrečeni konji in krave iz okolice, fotografije s filma je Mee nabral na newyorški premieri. ZOO obratuje samo zato, ker 22 zaposlenim pomaga 50 prostovoljcev.

Potem ko si je Mee trikrat ogledal film, je postal bolj sproščen, saj ga je na začetku skrbelo, kako bo videti njegov lik na platnu, in razočaran, ker so ga snemali v Kaliforniji in ne v Devonu. "To je dober film, poln je sočutja. Dal nam je upanje. Še vedno se težko prebijamo, vendar sem zadovoljen, da se lahko sami preživljamo," je še povedal Mee, ki upa, da se bo število obiskovalcev povzpelo s 100 tisoč na 500 tisoč letno. Postal je priljubljen tudi za raziskovalce, letos so njegove živali vključene v 30 akademskih raziskav. "To je čudovit kraj po naši lastni zaslugi. Vse, kar potrebuje, so obiskovalci."

Ne spreglejte