Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 12. 2012,
13.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 1. 12. 2012, 13.04

8 let

"Dobiti kapital banke ali države je pravzaprav težava"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Marko Zalokar in Dejan Davidovič sta investitorja Branka Drobnaka prepričala, da je v njuno podjetje vložil 60.000 evrov.

Uspelo vama je kot prvima. Sta pričakovala takšen razplet, kako sta se počutila pred petimi zmaji? Marko: To je bil moj prvi javni nastop, opravil pa sem zaradi svojega podjetja, sicer izpostavitev medijem ni moj hobi. V času pred snemanjem sem bil prepričan, da sem pripravljen za predstavitev, vendar so kamere ,scena in določene kalkulacije tik pred nastopom terjale svoj davek na rahko tremo, česar nisem pričakoval.Pred začetkom snemanja sem omenil Dejanu, da naj bo v pripravljenosti, vkolikor bom potreboval pomoč. Na koncu se je to izkazalo za zelo pametno odločitev, saj sva skupaj izpeljala naložbo do konca.

Zame je bila to veilka izkušnja in sedaj vem kaj želim popraviti pri svojih prezentacijah obenem pa me tudi veseli dejstvo,da so moje predstavitve lahko samo še boljše.

Pred zasloni nam je zastal dih, ko se je pojavilo vprašanje o burn ratu, mislili smo, da je to konec. A je prišla pomoč – Dejan. Kako ste se vi počutili?

Že sam Roosvelt je dejal, da "Stori, kar moreš - s tem, kar imaš, in tam, kjer si." Zato v tistem trenutku, ko mi je g. Drobnak zastavil vprašanje o ˝burn ratu˝ nisem želel dati napačnih odgovorov, vedel pa sem, da je to Dejanovo področje in da bo on definitivno pravilno podal odgovor. Vsekakor me je zmedla tudi tehnika, saj sam nisem vešč applovega prenosnega računalnika, ker ga ne uporabljam. V podjetju se zelo trudimo, da ima vsak svoje zadolžitve in da jih izpolnjuje več kot 100 odstotno. Sama situacija je že bila malo nerodna, vendar je Dejan odlično zaključil samo predstavitev.

Dejan, zakaj niste bili že od vsega začetka na govorniškem odru? Dejan: Predvsem zato, ker je bila Markova ideja, da se gremo pokazat v oddajo, vodil je ves projekt. Smo tim, a se držimo tega, da dela vsak tisto, kar zna delati. Marko skrbi predvsem za prodajni del in je on vodil. A ko sva bila skupaj, sva izpeljala do konca, kot se to dela.

Branko je bil trd pogajalec, neomajen. Kakšen je bil vajin načrt, do kod iti? Dejan: Jaz sem se zelo zabaval v pogajanju z njim. Ves proces pogajanja z vlagatelji je bil zelo fajn. Ko smo videli, kdo so investitorji , smo vedeli, od koga lahko kaj pričakujemo in od koga ne, tudi vedeli smo, koga si želimo za investitorja in koga ne. Gospod Drobnak je bil prvi, ki je zagrabil priložnost, odločila sva se, da jo bova sprejela, a ne za vsako ceno. Na koncu smo dali od sebe več, kot smo si želeli, a imamo svoje razloge, zakaj smo se tako odločili.

Smo v procesu iskanja naložbe, to, kar bomo dobili iz te oddaje, je v resnici le odstotek vsega, kar potrebujemo, saj v prihodnjem letu potrebujemo vsaj še petkrat toliko sredstev, kot smo jih dobili. Potrebujemo tudi človeka, ki ima izkušnje iz rezanja fondov, gospod Drobnak jih ima. Mislimo, da nam bo lahko pomagal.

S svojim investitorjem ste se zagotovo že srečali in pogovorili. Je imel Branko se kaj idej, nasvetov, ste se od izkušenega poslovnega mačka že kaj novega naučili? Dejan: Ravno pred pol ure smo govorili, veliko se slišimo. Dal nam je že ogromno nasvetov in zdaj smo v fazi, ko mu moramo potrditi, da to, kar smo mu povedali, res drži in znamo delati. Pravkar potrjujemo tudi spremembe v svojem poslovnem modelu, da dokažemo, da je to res. Krasno je sedeti ob takem človeku, ki ima veliko izkušenj, in se od njega učiti. Dal nam je veliko dobrih nasvetov in nam odprl nekaj vrat.

Rekla sta, da ste si kakšnega zmaja bolj želeli kot drugega. Kakšna pa je zgodba z Juretom Mikužem, ki je rekel, da ste se že srečali in da je pričakoval kaj več? Dejan: Z gospodom Mikužem smo se že srečali, ko mi nismo bili pripravljeni in sploh nismo vedeli, kaj je to pitch, kaj je startup ... Marko: To je bilo nekaj dni, preden sem se prijavil v Dober posel, ko mi je prijatelj rekel, da bi bilo to za nas. Dejan: Pred gospoda Mikuža pa smo stopili brez vedenja, kdo sploh je on, saj smo imeli možnost pred njega priti v nekaj minutah. Takrat smo se srečali, predstavili svoj projekt, ki je bil daleč od tega danes. Naša pričakovanja in želje so bili popolnoma nerealni in jih še vedno spreminjamo. Mislim, da je bila njegova odločitev popolnoma na mestu, saj so projekti, v katere vlaga njegov sklad, na višji stopnji, kot smo mi zdaj, a to ne pomeni, da se ne bomo še srečali. Prepričan sem, da bomo čez nekaj mesecev spet potrkali na njegova vrata. Ljudi, ki so naši morebitni partnerji, obveščamo, ko je kaj novega, tudi on je med njimi. Tudi njegovi nasveti so bili koristni.

Pravita, da to ni znesek, ki ga potrebujeta, da podjetje potrebuje še več kapitala. Kakšen je sanjski znesek, ki sta ga zapisala na prijavno polo za Dober posel? Marko: Ta znesek niti ne bi bil tako sanjski, če bi bila oddaja posneta pred dvema mesecema. V tem času smo doživeli marsikaj in smo drugače pripravljeni. Že naši pitchi so pripravljeni drugače, kot so bili pred zmaji. S takšnim pitchem, kot ga imamo zdaj, bi tudi pri gospodu Mikužu takrat več dosegli. Sanjski znesek je bil pa 200.000 evrov.

Ste mlada perspektivna ekipa. Nekje je bilo treba začeti. Kje ste zaceli vi? Kako ste se združili v podjetje? Dejan: Pravzaprav gre za zelo zabavno zgodbo, ki se je začela lani na Hrvaškem, ko so kolegi, ki so razvili aplikacijo, prišli do nas, saj so se želeli širiti v Slovenijo. Pristopila sva z Markom, zelo hitro postala proaktivna in dajala povratne informacije, kaj je treba spremeniti, da bo produkt primeren tudi za Slovenijo. Iz franšizojemalca smo kmalu postali partner, ker smo tako veliko vlagali. Po koncu poletja se je naša ekipa prerešetala in izjasnilo se je, kdo si želi iQpon voditi naprej in kdo bo naprej vodil svoje posle, saj so imeli nekateri partnerji svoja podjetja. Zdaj ostajava midva z Markom in dva na Hrvaškem, mogoče se nama pridruži še en partner za bolj tehnične zadeve.

V Sloveniji imate neke vrste monopol, kako ste pripravljeni na konkurenco? Dejan: Komaj jo čakamo.

Zakaj? Dejan: Konkurenca je dobrodošla, ne želimo si biti edini, saj bi se radi učili na tujih napakah, za zdaj se učimo samo na svojih in jih plačujemo. Imamo prednost pred konkurenco, saj je v digitalnem svetu hitrost zelo pomembna. Po drugi strani se zavedamo prednosti, saj dobro poznavamo svoj trg in prodajo produkta. Marko: Dodal bi še nekaj. V svetu je pri mobilnih aplikacijah trend, da si prvi. To je zelo pomembno, saj so ti oproščene nekatere napake in si ljudem všeč. Če pomislimo na Facebook, ki ima še vedno veliko napak, a ga vseeno vsi uporabljamo, ker mu ni še nihče konkurenčen. Ne gre za to, da se mu postavljamo ob bok, ampak tako mi vemo, da imamo napake, in jih odpravljamo, zaradi tega nismo moteči, ampak nas ljudje popravljajo. To nam je všeč, ker aplikacijo delamo za ljudi in odziv je zelo pomemben, namenjena je uporabnikom, da nam bodo hvaležni in jim bo koristila.

Bo del aplikacije, ki bo ponudbo ponudila glede na lokacijo, kmalu v uporabi? Dejan: Ne želimo delati napak, ki smo jih naredili prvič, zato razvoj aplikacije izvajamo previdno in počasi. Gremo po korakih. Še preden se lotimo zadnjega dela dizajna, želimo od uporabnikov in strank izvedeti, da je to, kar delamo, pravilno, zato preizkušamo. Nismo se še odločili, ali bodo prenove po fazah ali enkrat v celoti. Če bodo po fazah, načrtujemo prvo prenovo že januarja, končni pa marca ali aprila.

V vašem poslovnem dnevniku sem prebrala, da ste imeli idejo o zaprosilu za posojilo startup. Je bil to boj z birokracijo? Dejan: V tem trenutku smo se odločili, da bomo vložili v svoje znanje, zato sva šla na delavnico, kjer nas učijo, kako ustvariti produkt in ga spraviti na trg. Krasen tečaj. To je tečaj, ki bi ga moral podjetniški sklad oziroma inštitucija, ki skrbi za podjetnike, omogočiti vsem, saj bi bilo veliko manj stvari narobe, žal moraš to sam plačati. Dobiti kapital banke ali države je pravzaprav težava, ker je težko dokazati, da boš dosegel, kar načrtuješ. Noben poslovni načrt ne zdrži stika s trgom, vedno gre nekaj narobe, vedno nekaj pade. Potem so tu tudi osebna jamstva in to je težko dati od sebe, zato tega procesa nismo nadaljevali, ker smo še delali. Pripravljati dodaten poslovni načrt za banko, skrbeti za zaposlene, razvoj posla in podjetje … Potem kmalu zmanjka. Še bomo šli na banke v prihodnosti, a za zdaj ne.

Dejan, v podjetniškem dnevniku sem prebrala tudi, da je za večino podjetnikov Facebook še vedno inovacija. Se podjetja premalo zavedajo moči novih medijev? Dejan: Vsa komunikacija podjetij bi morala biti zasnovana z nekimi cilji in čim bolj neposredno za tistega, ki mu je namenjena. Morala bi biti takrat, ko si to želi, in prek medija, ki si ga želi, ne pa da je to kot motnja klasičnih medijev. Facebook je za nekatere še vedno inovacija in z nekaterimi strankami se ukvarjamo tudi s tem, jim svetujemo. Nekomu, ki več ur preživi na Facebooku tako kot mi, je težko razumeti, da kdo tega še ne uporablja. To je slovenska posebnost, veliko stvari se zlorablja, ker s tem ne znamo delati.

Enako je z aplikacijami, treba jo je imeti, a se nihče ne vpraša, za koga, kakšno in zakaj, čeprav si s tem lahko naredijo več škode. Pri nekaterih organizacijah, s katerimi sodelujemo, pogrešamo to, da nimajo ciljev.

Iz tega zapisa imam še zadnjo izjavo, da ste hude face, da boste vplivali na trende kupcev. Je to mogoče? Dejan: Da. Prepričani smo, da če nekomu ponudiš dobro orodje, ki zanj rešuje neko težavo, na koncu pa mu daje korist, to lahko dosežeš. Ne nazadnje je že nekaj takih primerov. Takšen primer so skupinski nakupi, saj včasih že ne gremo kam jest ali se kopat, če ne dobimo kupona za 50-odstotni popust. V dveh letih so krepko spremenili določene stvari. Prepričani smo, da lahko še bolj spremenimo te stvari, tako da: ja, smo face.

Kam se boste naprej širili, zdaj ko ste že na Hrvaškem in v Srbiji? Marko: Naš načrt je srednja Evropa, države, ki so sosede Sloveniji – Italija, Avstrija in Madžarska. Če bomo uspešni na tem trgu, predvsem imam v mislih Avstrijo, potem je to odlična odskočna deska za ogromen trg, kot je Nemčija. Regija je pokrita, to so bile začetne ambicije, a smo dobili nasvet, med drugim tudi od gospoda Drobnaka, naj se usmerimo na Evropo, saj nam bo to prineslo želen uspeh.

Kakšen bi bil vajin nasvet za nove mlade podjetnike, ki želijo vstopiti v ta svet? Dejan: Karkoli počnejo, naj najprej potrdijo, da lahko to komu prodajo in da imajo trg za to. To je napaka, ki smo jo naredili mi in je ne bomo še enkrat ponovili. Naj ne obupajo. Marko: Dober tim, ki mu zaupajo in vedo, kaj govorijo. Mi zelo hitro sprejemamo odločitve, saj isto razmišljamo, zato o nekaterih zadevah sploh ne debatiramo. Veliko trdega dela, časa, a to še ne pomeni, da bo prišel denar. Pripravljeni morajo biti sprejeti veliko tveganje.

Ne spreglejte