Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 10. 2014,
15.31

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Liffe

Sreda, 22. 10. 2014, 15.31

7 let, 12 mesecev

Deset filmov, ki jih morate ujeti na Liffu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Letošnji 25. ljubljanski mednarodni filmski festival prinaša skoraj 100 celovečercev, da pa bo izbor nekoliko lažji, smo izbrali deset filmov, za katere si čim prej priskrbite vstopnice.

1. 20.000 dni na Zemlji Dokumentarec o enem najbolj karizmatičnih avstralskih glasbenikov, ki se več kot rad ustavi tudi v Ljubljani, presega klasično obliko dokumentarca, saj se v enem dnevu, natančneje 20.000. dnevu v življenju Nicka Cava, z dramatiziranimi prizori vrača tudi v preteklost. V filmu boste poleg Nicka Cava srečali še dva nedavna obiskovalca Ljubljane, Kylie Minogue in Blixo Bargelda.

2. Ugrabitev Michela Houellebecqa Med fikcijo in dokumentarcem se sprehaja tudi film o ugrabitvi cenjenega, a očitno tudi precej nadležnega francoskega pisatelja Michela Houellebecqa. Kaj se je zares zgodilo in kaj ne, verjetno ne bomo nikoli izvedeli, a v tokratni različici zgodbe se izkaže, da je Houellebecqa iz primeža ugrabiteljev morda rešila ravno njegova neznosnost.

3. A Most Wanted Man Film, v katerem je eno svojih zadnjih vlog odigral Phillip Seymour Hoffman, veliko obljublja že samo na podlagi imen: režiral ga je namreč Anton Corbijn, zgodba pa temelji na vohunskem romanu Johna le Carreja. Poleg Hoffmana sta v filmu še Rachel McAdams in Willem Defoe.

4. Zimsko spanje Turški film, ki so ga navdihnile kratke zgodbe Antona Pavloviča Čehova, je letos v Cannesu prejel zlato palmo, režiser Nuri Bilge Ceylan pa obljublja film, ki je bolj kot Hollywoodu blizu resničnemu življenju.

5. G. Turner Film G. Turner si je v Cannesu prislužil nagrado za najboljšega igralca, Tomothyja Spalla, ki je v filmu upodobil slikarja Josepha M. W. Turnerja. Po Turnerju se imenuje najbolj prestižna umetniška nagrada v Veliki Britaniji, kaj se skriva za njegovim mitom, pa je raziskoval scenarist in režiser filma Mike Leigh.

6. Pogled tišine Režiser Joshua Oppenheimer je na lanskem Liffu šokiral s filmom Teater ubijanja, letos pa se na festival vrača s filmom, ki se indonezijskega genocida loteva skozi oči ene izmed žrtev. Film je v Benetkah prejel veliko nagrado žirije, filmska pripoved pa je toliko bolj pretresljiva, ker v filmu ponovno nastopajo naturščiki.

7. Foxcatcher: Boj z norostjo Letos v Cannesu nagrajeni režiser Bennett Miller se s pomočjo Channinga Tatuma, Marka Ruffala, Steva Carella, Sienne Miller in Vanesse Redgrave loteva zgodbe o odnosu med ekscentričnim multimilijonarjem in dedičem podjetja DuPont in rokoborcema Markom in Davidom Schultzem. Miller je nastajanje filma primerjal z nepredvidljivostjo snemanja dokumentarca, kar je še en dokaz, da se Liffe letos sprehaja predvsem med fikcijo in dokumentarizmom.

8. Birdman Čeprav film režiserja Alejandra Gonzalesa Inarrituja govori o kariernem padcu zvezdnika, ki je upodobil superjunaka Birdmana, boste v njem zagotovo videli številne vzporednice s kariero Michaela Keatona, ki je šla po upodobitvi Batmana strmo navzdol. Kako jih ne bi, ko pa v filmu igra prav Michael Keaton.

9. Ritem norosti Kot je na tiskovni konferenci dejal programski direktor festivala Simon Popek, je bila letošnja letina neodvisnega ameriškega filma izjemno močna. Med presežki je tudi film Whiplash Damiena Chazella, ki govori o nadarjenem bobnarju, ki se v strahu pred (podedovano) povprečnostjo določi, da bo za glasbeno odličnost tvegal vse.

10. Laborat Dobitnik srebrnega leva za kratki film Laborat se loteva raziskav miši na onkološkem raziskovalnem inštitutu v Berlinu. Film je režiral Guillaume Cailleau, soscenaristka in montažerka filma pa je bila cenjena slovenska režiserka Hanna Slak.

Ne spreglejte