Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 3. 2019,
13.21

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

TV Telekoma Slovenije Claire Foy Fede Alvarez akcijski triler priredba

Ponedeljek, 11. 3. 2019, 13.21

4 leta, 6 mesecev

Že v videoteki DKino!

Dekle v pajkovi mreži (The Girl in the Spider's Web)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Dekle v pajkovi mreži | The Girl in the Spider's Web © 2018 Sony Pictures Television Inc. All Rights Reserved.

The Girl in the Spider's Web © 2018 Sony Pictures Television Inc. All Rights Reserved.

Priredba istoimenskega romana in nadaljevanje Fincherjevega Dekleta z zmajskim tatujem o hekerici, ki maščuje nasilje nad ženskami in pomaga novinarju raziskovati mrežo korupcije. V filmu Feda Alvareza (Zlobni mrtveci) je Lisbeth Salander prvič upodobila pri kritikih pohvaljena zvezdnica serije Krona Claire Foy.

ZDA, VB, Nemčija, Švedska, Kanada│ 2018 │ 110 min. │ Akcijski kriminalni triler

R: Fede Alvarez│ I: Claire Foy, Sylvia Hoeks, Lakeith Stanfield, Stephen Merchant

Ocena IMDb: 6,1/10 │ Rotten Tomatoes: 40 % │ Uporabniki Googla: 82 %

Poti hekerice Lisbeth Salander in novinarja Michaela Blomkvista se po dolgih letih znova prekrižajo in oba se spet znajdeta sredi nevarne mreže vohunstva, spletnega kriminala in politične korupcije.

TV-priporočila: Močne filmske junakinje
Trendi Filmske borke za enakopravnost spolov

Nove grožnje brezkompromisnega lovca na resnico in ekscentrično, a genialno računalničarko prisilijo, da ponovno združita moči, Lisbeth pa se bo morala spopasti tudi s svojo preteklostjo.

Fotogalerija
1 / 10

"Film je napet in prepreden z akcijo, Alvarezova režija pa ohranja visoko napetost skozi množico vedno bolj neverjetnih groženj za Lisbeth in njene zaveznike." Deborah Young, Hollywood Reporter

Oskarji 2019 v videoteki DKino
Trendi Oglejte si letošnje oskarjevce in nominirance za zlate kipce

"Lisbeth ne bo nikoli ljubka ali vedra, vendar to ne pomeni, da mora biti robotska ali da jo je nemogoče razumeti. To je nekaj, kar Foyeva in Alvarez jasno razumeta, in rezultat je junakinja, ki ni vredna le tega, da zanjo držimo pesti, ampak tudi naše ljubezni." Kate Erbland, indieWire

Napovednik filma Dekle v pajkovi mreži:

Zanimivosti:

  • Dekle v pajkovi mreži je nadaljevanje Dekleta z zmajskim tatujem (2011) in mehak poskus ponovnega zagona franšize po finančnem razočaranju prvega filma.
  • Dekle v pajkovi mreži | Foto: Claire Foy je že tretja igralka, ki je stopila v čevlje Lisbeth Salander. V izvirni švedski trilogiji Millennium jo je upodobila Noomi Rapace, v ameriški priredbi Dekleta z zmajskim tatujem pa je to storila Rooney Mara. (Vse štiri filme si lahko ogledate v videoteki DKino.)
  • Michaela Blomkvista je v švedski trilogiji upodobil leta 2017 umrli švedski igralec Michael Nyqvist, v ameriški priredbi Dekleta z zmajskim tatujem ga je igral Daniel Craig, tokrat pa je vloga znova pripadla Švedu Sverrirju Gudnasonu.
  • Novembra 2015 je studio javnost obvestil, da režiser Dekleta z zmajskim tatujem David Fincher in zvezdnika prvega filma ne bodo snemali nadaljevanja.
    Ta novica je še posebej razburila Fincherja in Maro, saj sta bila oba trdno zavezana k uresničitvi projekta, a je Fincher vseeno prevzel naloge izvršnega producenta nadaljevanja.
  • Dekle v pajkovi mreži | Foto: Proračun Dekleta v pajkovi mreži je znašal 43 milijonov ameriških dolarjev, kar je slaba polovica 90-milijonskega proračuna Dekleta z zmajskim tatujem.
  • Ker je zgodba umeščena v Stockholm, je Foyeva za vlogo prevzela švedski naglas. Tega je izpilila s pomočjo jezikovnega vaditelja Williama Conacherja, ki je igralki pomagal prevzeti že naglas kraljice Elizabete II. v TV-seriji Krona (The Crown).
  • Foyeva je velika ljubiteljica knjižne trilogije Millennium, romane pa je prebrala, še preden je prejela vlogo. Čeprav so njene tetovaže v filmu lažne, jo je vloga navdahnila k temu, da si je po snemanju izdelala resnične.
  • To je tretji celovečerec urugvajskega režiserja Feda Alvareza po priredbi Zlobnih mrtvecev (2013) in filmu Ne dihaj! (2016) ter prvi njegov film, ki ni grozljivka.
  • Dekle v pajkovi mreži | Foto: Avtor knjižne trilogije Millennium, leta 2004 umrli Stieg Larsson, je nameraval napisati deset knjig o Lizbeth Salander in Mikaelu Blomkvistu, njegove zapiske pa hrani pisateljeva nekdanja partnerica Eva Gabrielson.
    Ker par ni bil poročen in ker sta pravice za upravljanje avtorjeve literarne zapuščine po Larssonovi smrti podedovala njegov oče in brat, obema strankama pa ni uspelo doseči dogovora o nadaljnji usmeritvi, je družina najela Davida Lagercrantza, da po Larssonovih likih napiše nove romane v seriji.
    Film Dekle v pajkovi mreži temelji na prvem od teh, istoimenska knjižna predloga pa je izšla septembra 2015.
Marec na HBO
Trendi Marec na HBO: dve novi seriji in štiri akcijske poslastice

 V videoteki DKino si oglejte tudi:

Pepermint: Angel maščevanja
Trendi Pepermint: Angel maščevanja (Peppermint)
22 milj
Trendi 22 milj (Mile 22)
Iskanje
Trendi Iskanje (Searching)
Ne spreglejte