Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 6. 2013,
20.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

brata Dardenne

Ponedeljek, 24. 6. 2013, 20.05

8 let

Déborah François: dekle s kariero, ki ji jo prijateljice zavidajo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Belgijska igralka, ki jo bo pri nas v nekaj dneh mogoče videti v komediji Nerodna tajnica, je svojo igralsko pot začela filmu Otrok bratov Dardenne, ki si je leta 2005 prislužil zlato palmo.

"Teden dni pred avdicijo sem začela z vajo tipkanja na pisalnem stroju, ne da bi to povedala režiserju," o tem, kako je dobila svojo aktualno vlogo, pravi belgijska igralka Déborah François. Šestindvajsetletnico bo namreč od 27. junija naprej tudi pri nas mogoče videti v francoski romantični komediji Nerodna tajnica (Populaire). Film, postavljen v leto 1958, pripoveduje o enaindvajsetletni gospodinji Rose, ki zaradi nezadovoljstva s svojim življenjem odpotuje v mesto Lisieux in opravi razgovor za službo pri Louisu Echardu, karizmatičnem šefu zavarovalne agencije, ki išče tajnico. Rose ni prepričljiva, toda nehote razkrije svoj posebni dar – izjemno hitro tipkanje. Louis je navdušen. V njem se prebudi športna tekmovalnost in mladenki ponudi službo, če se udeleži tekmovanja v hitrostnem tipkanju.

Režiser filma – filma, ki ga je sicer nekaj kritikov že primerjalo s serijo Oglaševalci –, Régis Roinsard je želel v vlogo Rose postaviti še neznano igralko, a se je na koncu vendarle odločil za Déborah, dekle ki si je leta 2009 prislužila nagrado césar za upodobitev uporniške najstnice v filmu Le premier jour du reste de ta vie, pred tem pa je bila za isto nagrado nominirana že dvakrat: za svoje delo v filmu La tourneuse de pages (2007) Denisa Dercourta in filmu Otrok (2005) bratov Dardenne. "Déborah ne oponaša, vse, kar ji daš, vpije in reinterpretira po svoje," o mladenki pravi Roinsard. "Na avdiciji je krhkost združila s pozabljivostjo, to pa se je pozneje razvilo v nekaj čudovitega – to je tisto, kar smo za Rose hoteli. Deborah se je izkazala za popolno Rose."

Igranje le fantazija Déborah François je odraščala v belgijskemu mestu Liège. Njen oče je policist, mama socialna delavka, sama pa svoje otroštvo opisuje kot precej normalno, včasih dolgočasno. Tako kot njen aktualni lik Rose si je tudi sama zadala cilj, da nekoč pobegne v veliko mesto. Pred dobrim letom in pol se je preselila v Pariz.

Igranje nikoli ni veljalo za enega njenih resnih ciljev. "Šlo je bolj za fantazijo, nisem verjela, da se lahko kdaj kaj takega zares zgodi. Vse skupaj se je zdelo kot sanje, da postaneš princesa, pa točno veš, da v resnici nikoli ne boš. V dramski krožek sem hodila od svojega desetega do šestnajstega leta, ni pa bil to moj cilj za prihodnost. Bila sem tiha miška, sem se pa od takrat precej spremenila."

Ko je igralka dopolnila sedemnajst let, sta jo odkrila brata Dardenne in jo postavila v prej omenjeni film Otrok. "Mislila sem, da bo Otrok edini film, ki ga bom posnela. Priložnost igranja v filmu se mi je zdela neverjetna. Ko je film dobil zlato palmo, sem bila prepričana, da je to vrhunec moje kariere," pravi igralka in dodaja, da je bila na snemanju filma prepričana, da lahko s svojim neznanjem in pomanjkanjem talenta film zlahka uniči. "Šele odziv občinstva in kritikov mi je dal misliti, da bi se lahko s tem zares ukvarjala."

Med pripravami tudi sama odpotovala v petdeseta Od filma Otrok pa do danes je mlada igralka nanizala že zavidljivo število filmov, v katerih je sodelovala s pisano paleto dobro znanih igralcev, v trenutno aktualnem filmu Nerodna tajnica na primer s francoskim igralcem Romainom Durisom, morda najbolj znanim po filmih Lomilec src in De battre mon coeur s’est arrêté. "V Franciji je zelo priljubljen, vse prijateljice so mi zavidale," pravi Déborah, ki se je sicer lani zaročila s francoskim direktorjem fotografije.

Pred snemanjem filma Nerodna tajnica je mladenko čakalo precej priprav – ker je režiser želel, da bi vse težke tipkarske naloge opravila sama, je šest mesecev po štirikrat na teden dve do tri ure na dan trenirala samo to. Da bi začutila in se vživela v petdeseta leta, so jo ustvarjalci filma založili z ženskimi revijami tistega časa, sama pa si je ogledala tudi mnogo klasik velikega platna, na primer Rimske počitnice, Kako poročiti milijonarja in Funny Face.

In kaj jo je na vlogi Rose tako zelo pritegnilo? "Tako zelo nežna je. Všeč mi je njena nerodnost, v tem smislu mi je malce podobna. Nima nobenega filtra, moškim reče tudi tisto, kar jim ne bi smela – tako šefu kot tastu."

Déborah François, ki ji je pri filmu Nerodna tajnica všeč tudi to, da za razliko od njenih prejšnjih filmov ni tako temačen, je pred kratkim z režiserko Nicole Garcia posnela tudi film Il est parti dimanche, ki naj bi se trenutno nahajal v postprodukciji.

Ne spreglejte