Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 2. 2013,
9.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Berlinale film nagrade

Sobota, 16. 2. 2013, 9.02

8 let

Danes zvečer bodo lastnike dobili berlinski medvedi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Berlinu bodo zvečer podelili nagrade 63. mednarodnega filmskega festivala.

Na festivalu, ki se bo sklenil 17. februarja, se je v uradnem tekmovalnem programu za zlatega in srebrne medvede potegovalo devetnajst filmov. Častnega zlatega medveda za življenjsko delo so že v četrtek izročili francoskemu režiserju in producentu Claudu Lanzmannu.

Lanzmanna, ki je poznan predvsem po dokumentarcu Shoah iz leta 1985, je direktor festivala Dieter KosslickLanzmanna opisal kot "enega največjih dokumentalistov". Režiser je pred podelitvijo nagrade v pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da je počaščen, da bo prejel častnega zlatega medveda v državi, ki ji je s svojim kultnim devet ur in pol dolgim filmom pomagal, da se 40 let po holokavstu "osvobodi".

Na festivalu se je veselil tudi slovenski igralec Jure Henigman – iz rok Julie Delpy in Ethana Hawka je namreč prejel nagrado za vzhajajočo (igralsko) zvezdo. Mednarodna žirija filmskih profesionalcev je talente izbrala na podlagi vlog v celovečernih filmih in izkazanega potenciala, ki naj bi jim omogočil kariero na svetovni filmski sceni. Za Henigmana se je žirija odločila na podlagi vloge Gregorja v filmuIzlet režiserja Nejca Gazvode, v kateri je z osupljivo naravnim izrazom pokazal svojo izjemno sposobnost za kombiniranje širokega razpona čustev. "Način, s katerim je njegov obraz prikazal množico čustev, je odziven, jasen, natančen in fascinanten," je zapisala žirija.

Film Obljubljena dežela je že v naših kinematografih Na letošnjem Berlinalu so prikazali okrog 400 filmov z vsega sveta. Za berlinske medvede se letos med drugim potegujejo kriminalna drama Stevena Soderbergha z Rooney Maro v glavni vlogi Side Effects, drama Obljubljena dežela Gusa Van Santa, aktualno delo iranskega režiserja Jafarja PanahijaPardé, komična drama Davida Gordona Greena z Emilom Hirschem in Paulom Ruddom v glavnih vlogah Prince Avalanche, drama francoskega režiserja Bruna Dumonta Camille Claudel 1915, v kateri je naslovno vlogo upodobila Juliette Binoche, film avstrijskega režiserja Ulicha Seidla Paradies: Hoffnung, ki pripoveduje zgodbo najstnika na taboru za hujšanje, in film Gold nemškega režiserjaThomasa Arslana, v katerem je v glavni moški vlogi zaigral Marko Mandić.

V tekmovalnem programu so bili prikazani tudi film romunskega režiserja Petra Netzerja Pozitia Copilului, film režiserja čilskega rodu Sebastiana Lelioja z naslovom Gloria in film Danisa Tanovića Epizoda v življenju nabiralca jekla, pri katerem je kot koproducent sodelovala tudi produkcijska hiša Vertigo/Emotion film iz Slovenije. Film temelji na resničnem dogodku ter priča o odtujenosti in diskriminaciji sodobne bosensko-hercegovske družbe.

V žiriji tudi Tim Robbins O dobitnikih nagrad bo odločala mednarodna žirija, ki ji predseduje kitajski režiser Wong Kar Wai, njeni člani pa so igralec in režiser Tim Robbins, ki je na festivalu leta 1996 tekmoval s filmom Zadnji sprehod, danska režiserka Susanne Bier, nemški režiser Andreas Dresen, ki si je leta 2002 srebrnega medveda prislužil za Halbe Treppe, ameriška režiserka in mojstrica kamere Ellen Kuras, iranska režiserka Shirin Neshat in grški režiserka oziroma producentka Athina Rachel Tsangari.

Lani je zlatega medveda za najboljši film dobil film Cezar mora umreti bratov Paola in Vittoria Tavianija. V filmu, ki je narejen kot dokumentarna drama in je bil posnet v strogo varovanem delu znanega rimskega zapora, skupina obsojencev pripravlja uprizoritev Shakespearove tragedije Julij Cezar.

Na festivalu oživel tudi River Phoenix Na Berlinalu je dvajset let po svoji smrti veliko platno ugledal River Phoenix – nizozemski režiser George Sluizer je namreč končno končal film Dark Blood, film, katerega produkcijo je prekinil, ko je konec oktobra leta 1993 zaradi srčnega infarkta umrl triindvajsetletni Phoenix, njegov glavni igralec. Film pripoveduje zgodbo Boya (Phoenix), mladega vdovca, ki živi v puščavi, natančneje na lokaciji, namenjeni jedrskemu testiranju. Izdeluje tako imenovane figurice kachina, ki naj bi imele po indijanskem izročilu čarobne moči. Tok življenja mu prekine par, ki zaradi okvare avtomobila obtiči sredi puščave.

Britanski igralec Jonathan Pryce, ki je prav tako nastopal v filmu, je na Belinalu dejal, da je bil Phoenix izjemen mladenič. "Ko se ozrem v preteklost, ne morem verjeti, da mu je bilo le triindvajset let, bil je veliko bolj moder, kot je izdajalo njegovo mlado telo. Čudovito je bilo delati z njim."

Ne spreglejte