SiolNET. Trendi Film in TV
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Čigav bo 70. zlati lev?

1

termometer

Z razglasitvijo dobitnikov festivalskih nagrad v Benetkah se bo danes zvečer končala jubilejna 70. filmska Mostra.

Za zlatega leva za najboljši film se letos poteguje 19 filmov, na festivalu pa je v tekmovalnem programu Teden mednarodne kritike prvenec Roka Bička Razredni sovražnik že prejel nagrado filmskih kritikov.

V tekmi za prestižno nagrado festivala, ki ga je 28. avgusta uvedla projekcija znanstvenofantastičnega filma v 3D-tehniki Gravity (Gravitacija) mehiškega režiserja Alfonsa Cuarona, so med drugim Child of God (Božji otrok) v režiji Jamesa Franca, Under the Skin (Pod kožo) Jonathana Glazerja, Philomena režiserja Stephena Frearsa ter La jalouise (Ljubosumnost) Philippa Garrela.

Prireditelji enega najstarejših filmskih festivalov na svetu so jubilejno izdajo sicer obeležili s projektom Benetke 70, h kateremu so povabili več kot 70 filmskih avtorjev z vsega sveta, praviloma tistih, ki so na festivalu že osvojili kakšno nagrado. Med njimi je tudi slovenski režiser Jan Cvitkovič, ki je leta 2001 v Benetkah prejel nagrado lev prihodnosti.

Žiriji, ki bo danes zvečer določila prejemnika velikega zlatega leva, letos predseduje Bernardo Bertolucci, ob njem pa jo sestavljajo še Andrea Arnold, Renato Berta, Martina Gedeck, Jiang Wen, Pablo Larrain, Virginie Ledoyen, Rjuiči Sakamoto in Carrie Fisher.

Kot vsako leto bodo tudi ob 70. izdaji podelili zlatega leva za življenjsko delo, ki ga bo letos prejel ameriški režiser William Friedkin.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin