Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 5. 2010,
8.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 12. 5. 2010, 8.48

8 let

Češka in Avstralija na Kinofabuli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Kinodvor prihaja Kinofabula, filmski program festivala Literature sveta – Fabula 2010, ki v organizaciji Študentske založbe poteka od 3. do 28. maja 2010.

Ljubljano bodo maja obiskala znana imena sodobne književnosti, med njimi tudi tisti, katerih literarna dela živijo na velikem platnu: izraelski pisatelj David Grossman, češki pisatelj in scenarist Michal Viewegh ter avstralski avtor in režiser Richard Flanagan, ki bo ob projekciji svojega filma obiskal tudi Kinodvor.

Češka

Med najbolj uspešne, priljubljene in brane sodobne češke pisatelje spada Michal Viewegh (med njegovimi deli so romani Letoviščarji, Igra na izločanje, Čudoviti pasji časi, Roman za ženske, Primer nezveste Klare in drugi). Letoviščarje, ki velja za njegovo najboljšo knjigo, je režiser Jiri Vejdelek prenesel na filmsko platno. Film o čeških turistih je leta 2006 na Tribeci prejel nagrado za najboljšo žensko vlogo (Eva Holubova) in posebno omembo žirije za celotno igralsko zasedbo.

Avstralija

Slavni avstralski režiser, scenarist in avtor literarne predloge Richard Flanagan se bo 27. maja predstavil s filmom Odmev ploska male roke (The Sound Of One Hand Clapping) o življenju, izkušnjah in tegobah avstralskih priseljencev iz povojne Evrope. Film je bilmed drugim nominiran za zlatega medveda v Berlinu leta 1998. Odnos med knjižno in filmsko različico dela Odmev ploska male roke se odločno razlikuje od ustaljene norme. Priznan in uveljavljen pisatelj je zanj ustvaril svoj prvi scenarij, nato pa so ga nepričakovano povabili, naj film tudi sam režira. Medtem ko so producenti nabirali sredstva za snemanje, je avtor po isti zgodbi napisal še roman, ki je naletel na veliko odobravanje založnikov. Film pa je dokončno oblikovala režiserjeva lastna knjižna predloga.

Ne spreglejte