Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 2. 2010,
21.26

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 28. 2. 2010, 21.26

7 let, 12 mesecev

Bombna misija: Dobra sestavljanka mini trilerjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Film se ponaša z dobro igro, scenarijem, mojstrsko režijo in še boljšo montažo, pika na i pa je odsotnost kakršnegakoli moraliziranja. Vojni film, v katerem je vojna le okolje za osebno zgodbo.

"Vojna je droga," je otvoritvena misel tega filma, ki sprva sploh ni zbudil veliko pozornosti. A s sezono podeljevanja nagrad je postajal čedalje večkrat omenjan, vrhunec pa bo bržkone podelitev oskarjev, saj ima celovečerec režiserke Kathryn Bigelow kar devet nominacij.

Vojna v Bombni misiji (The Hurt Locker) je ozadje za zgodbo narednika Jamesa, ki čudovito pooseblja otvoritveno misel filma. Čudovito? Ja. Ko namreč gledalec opazuje Jamesa pri svojem delu, je to na pol napet triler, na pol ples, ki ga obvlada do potankosti. Vsaka bomba je srhljiva zgodba zase. Film sicer sledi skupini vojakov v Bagdadu, ki razorožujejo bombe, narednik James pa prevzame vodenje izurjene ekipe ter s svojo brezbrižnostjo osupne svoja dva moža.

James, ki ga igra prav tako za oskarja nominirani Jeremy Renner, je na vojnem območju doma. Razoroževanje bomb je njegova igra, ko se ukvarja z eksplozivnimi telesi ne opazi sveta okoli sebe. Drugače je doma, kjer ga čaka odtujena družina, tipični paradoks pa se razkrije med izletom v trgovino, ko James med policami ne more najti pravih kosmičev. Na bojnem polju ni nikoli tako izgubljen in dislociran od okolice kot je doma.

Film se ponaša z mojstrsko režijo in še boljšo montažo, pika na i pa je odsotnost kakršnegakoli moraliziranja, temveč zgolj nekako dokumentaristični popis dogodkov, ki pa še zdaleč ni suhoparen. In prav zato Bombna misija deluje – ker ni film o vojni, o zmagovalcih, poražencih, sovražnikih, politiki itd., ampak je na prvem mestu film o posamezniku sredi vojne. Nič čudnega ni, da kritiki celovečerec razglašajo za najboljši film o iraški vojni.

Ne spreglejte