Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 7. 2013,
9.52

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Lee Daniels Forest Whitaker

Petek, 5. 7. 2013, 9.52

2 leti, 7 mesecev

Bo prihajajoči film Leeja Danielsa lahko obdržal svoj naslov?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Potem ko je studio Warner Bros zaradi pravic zahteval, da režiser spremeni naslov svojega filma The Butler, mu je ta napisal roteče pismo.

Režiser Lee Daniels, ki se je v zgodovino sedme umetnosti leta 2010 zapisal kot prvi temnopolti režiser, čigar film se je potegoval za oskarja v kategoriji najboljšega celovečerca, za letos napoveduje dramo, ki jo je navdihnilo resnično življenje sicer popolnoma nevidnega posameznika. Gre za film z naslovom The Butler, ki temelji na zgodbi služabnika Eugena Allena – ta je od leta 1952 do leta 1986 stregel v Beli hiši in s tem delal za kar osem ameriških predsednikov.

Film naj bi premiero doživel čez manj kot dva meseca, je pa pred kratkim prišlo do zapleta – studio Warner Bros od Danielsa zahteva, da spremeni naslovi filma. Pravice tega naslova naj bi namreč pripadale ravno studiu Warner Bros, in sicer zaradi nemega kratkega komičnega filma iz leta 1919.

Ker je do tovrstne zahteve prišlo tako malo časa pred premiero filma, je režiser direktorju Warnerja Kevinu Tsujihari napisal pismo, v katerem ga je poprosil, naj zahtevo po spremembi opustijo.

"Na ta film sem izjemno ponosen" "S filmom The Butler sem se ukvarjal zadnja štiri leta – gre za trenutek moje filmske kariere, na katerega sem najbolj ponosen." je zapisal. "Srce me boli, da vam moram to pisati. Film sem posnel, da lahko svojim otrokom, svoji družini in svoji deželi pokažem, kakšne krivice in tudi zmage so v boju za človekove pravice doživljali Afroameričani." Ob tem je poudaril, da ta film skozi oči delovne in ljubeče družine pripoveduje zgodbo tega gibanja – vse do izvolitve prvega temnopoltega ameriškega predsednika.

"Na ta film sem izjemno ponosen. Da bi lahko to zgodbo povedali s čim manj denarja, so vsi vpleteni delali za skoraj nič. Če šest tednov pred premiero spremenimo naslov filma, bo to gotovo zmanjšalo število ljudi, ki si ga bodo ogledali. Ne gre za visokoproračunski hit – kaj takega niti ni bil naš namen. Želeli smo samo povedati temačno in lepo zgodbo rasne zgodovine naše države, od kje smo prišli in do kje napredovali."

Da bi mu ga uspelo prepričati, je zatem Daniels Tsujihari ponudil še zasebno projekcijo filma.

V služabnika se je prelevil Forest Whitaker Kot rečeno, film temelji na zgodbi služabnika Eugena Allena – ta je od leta 1952 do leta 1986 stregel v Beli hiši in s tem delal za kar osem ameriških predsednikov. Daniels je Allena preimenoval v Cecila Gainesa in vlogo dodelil Forestu Whitakerju. Kot je napovedoval že pred snemanjem, mu je na kup uspelo zbrati tako rekoč pol Hollywooda: v Cecilovo ženo se je prelevila Oprah Winfrey, Jane Fonda je Nancy Reagan, John Cusac Richard Nixon, Alan Rickman Ronald Reagan, Liev Schreiber Lyndon B. Johnson, Robin Williams je prevzel vlogo Eisenhowerja, James Marsden Johna F. Kennedyja, med drugimi pa bo v filmu mogoče videti tudi Cubo Goodinga Jr., Terrencea Howarda, Lennyja Kravitza, Melisso Leo, Venesso Redgrave in Alexa Pattyferja.

Ne spreglejte