Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 4. 2013,
18.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

cerkev protesti pogreb

Ponedeljek, 8. 4. 2013, 18.37

8 let

Baptistična cerkev Westboro namerava demonstrirati na pogrebu filmskega kritika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kansaška baptistična cerkev, znana po svojih ekstremističnih ideologijah, napoveduje, da bo protestirala na pogrebu pokojnega Rogerja Eberta, ker naj bi ta pomagal istospolno usmerjenim.

Vodje kansaške baptistične cerkve Westboro, ki je znana po tem, da redno protestira na pogrebih vojakov in istospolno usmerjenih najstnikov, so napovedale, da se bodo zbrali tudi na pogrebu prejšnji teden umrlega priznanega filmskega kritika Rogerja Eberta.

V izjavi za javnost je cerkev z žaljivimi besedami zapisala, da je Ebert v svojem življenju omogočal prakticiranje istospolne usmerjenosti, in se pritožila, da se je prek Twitterja norčeval iz zvestih služabnikov boga baptistične cerkve Westboro.

Ebert je marca na Twitterju namreč objavil povezavo na prispevek, ki je vključeval citat knjige Jeffa Chuja z naslovom Does Jesus Really Love Me?: A Gay Christian's Pilgrimage in Search of God in America. Zanjo je istospolno umerjeni avtor nekaj časa preživel tudi med pripadniki cerkve Westboro.

Ebert je povezavo objavil dvakrat – obakrat je zraven pripisal, da gre le še za en dan pri baptistih Westboro. Ta cerkev ga je med drugim označila za človeka, ki je svojo dušo prodal za nekaj slave in bogastva. Pred tem so njeni pripadniki med drugim protestirali tudi na pogrebih Steva Jobsa, Elizabeth Edwards in žrtev streljanja v Arizoni.

Ebert, ki je umrl 4. aprila, se je dolga leta bojeval z rakom, bolezen je onesposobila njegovo čeljust in mu v letu 2006 vzela sposobnost govorjenja. Bolezen ga ni odvrnila od poslanstva, temveč je po izgubi govora postal močnejši v pisanju. Prek Twitterja je ustvarjal stalni dialog s svojim občinstvom. Ebertova mnenja, zlasti tista v zvezi z videoigrami, niso bila vedno priljubljena, a ker je svoje kritike napisal iskreno, se je z odprtostjo izognil poceni razpravam in vedno pozdravljal dialog z bralci. Od leta 1967 pa do svoje smrti je filme ocenjeval za Chicago Sun Times. Ebert je tudi prvi filmski kritik, ki je prejel Pulitzerjevo nagrado za kritiko in kot kritik prvo zvezdo na pločniku slavnih v Hollywoodu.

Ne spreglejte