Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 6. 2014,
8.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Bled Film Festival BFF intervju

Sreda, 18. 6. 2014, 8.04

8 let

Armand Assante: Navijal bom za Italijo (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V svoji karieri je igral Odiseja, Napoleona, Nietzscheja in številne gangsterje, tudi Johna Gottija. Kot sin Italijana bo na svetovnem nogometnem prvenstvu navijal za naše sosede.

Na dan odprtja Bled Film Festivala je na Blejskem gradu potekal prvi od štirih zvezdniških intervjujev, poimenovanih Pogovori z razgledom. Z ameriškim igralcem Armandom Assantejem, zvezdnikom filmov Kralji mamba, Sodnik Dredd in Ameriški gangster, se je pogovarjala Vesna Milek.

Briljantna poroka dveh idej Na vprašanje, kako ga je direktor blejskega filmskega festivala Branko Đurić prepričal o sodelovanju, je Assante odgovoril, da ni potreboval veliko prepričevanja, saj ga je ideja o festivalu z okoljevarstveno tematiko takoj pritegnila. "Festival, ki opozarja na problematiko vode, je briljantna poroka dveh idej," je dejal.

Igralec italijansko-irskih korenin je več kot 30 let preživel na kmetiji, zato se dobro zaveda pomena vode. Prepričan je, da bo takšen festival na Bled, "enega najlepših krajev na planetu", pritegnil filmarje z vsega sveta in da ima festival s takšno vizijo lepo prihodnost.

Filmi in filmski festivali morajo ozaveščati Assante, ki je v ponedeljek postal ambasador bele zastave – simbola čiste vode –, je še poudaril, da zaradi onesnažene vode vsak dan umre eden od šestih otrok. Po njegovem mnenju je naloga filmskih ustvarjalcev spodbujanje zavesti o takšnih kritičnih vprašanjih, kar avtorji osmih dokumentarnih filmov v tekmovalnem programu BFF in organizatorji festivala tudi počnejo.

Intimnost izginja iz ustvarjalnega procesa Igralec, ki je v svoji karieri sodeloval s prestižnimi režiserji, kot sta Ridley Scott in Sidney Lumet, se je razgovoril tudi o ustvarjalnem procesu. Meni, da je bistven element ustvarjalnega procesa intimnost, ki izhaja iz ustvarjalca samega, kar velja za vse veje umetnosti, ne samo za film. Na žalost ta intimnost iz filmov izginja. "V današnjem času sprejemamo takšno količino nekoristnih informacij s takšno hitrostjo, da pozabimo na stvari, ki so resnično pomembne."

"Sodobnim filmskim ustvarjalcem je na voljo digitalna tehnologija, primanjkuje pa jim časa," je dodal. Posledica tega so filmi, ki nimajo pomena za širšo skupnost. Prav zato so dokumentarci, ki bodo prikazani na BFF, še toliko pomembnejši.

V Sloveniji ima Napoleon Assantejev obraz V Sloveniji Assanteja najbolj poznamo po vlogi v televizijski seriji Napoleon in Josefina, s katero se je Assantejev obraz vtisnil v slovensko podzavest kot obraz Napoleona. Napoleon je bil zanimiv lik, meni Assante, saj v njegovi osebnosti najdemo veliko univerzalnih, shakespearjanskih lastnosti: ambicioznost Machbetha, neodločnost Hamleta, strast Romea, ljubosumje Othella in norost kralja Leara.

"Noben lik me ni posebno veliko naučil" Sam se na vloge pripravlja dolgo časa, med pripravami razišče lik in ga ponotranji. V svoji karieri je igral Odiseja, Napoleona, Nietzscheja in številne gangsterje, tudi Johna Gottija. Na vprašanje, kateri lik ga je največ naučil, je odgovoril, da nobeden prav veliko, saj so vsi produkti njegove domišljije. Kot si lahko ogledate v videu, pa ima o gangsterjih, s katerimi ga največkrat povezujemo, prav posebno mnenje, vsi se mu namreč zdijo resnično nori, ob tem pa je dodal: "Ironija je, da je danes korupcija tako razširjena, da ne vemo, kdo je gangster, in kdo dobra oseba."

"Pri nogometu sem pristranski" Assanteja smo si lahko nazadnje ogledali v športni komediji srbskega igralca in režiserja Dragana Bjelogrlića Montevideo, se vidimo!. V filmu, ki spremlja jugoslovansko nogometno reprezentanco na prvem uradnem svetovnem prvenstvu v Urugvaju leta 1930 in v katerem nastopa tudi Đuro, je hollywoodski zvezdnik odigral vlogo športnega menedžerja. Assante je igralsko zasedbo letošnje kinematografske uspešnice označil za eno najboljših, s katerimi je kadarkoli sodeloval.

Kot sin Italijana bo seveda navijal za naše zahodne sosede Ker je pogovor potekal sredi nogometne mrzlice, se vprašanju o nogometu ni mogel izogniti. V nasprotju z veliko večino svojih sonarodnjakov rad spremlja "evropski" nogomet. Kot sin Italijana pa bo na svetovnem nogometnem prvenstvu v Braziliji seveda navijal za naše zahodne sosede.

Ne spreglejte