Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 1. 2013,
20.39

Osveženo pred

10 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Adam Driver Lincoln film

Ponedeljek, 28. 1. 2013, 20.39

10 mesecev, 1 teden

Adam Driver: od marinca do bebastega hipsterja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Adam Driver, ki ga je trenutno mogoče videti v Spielbergovem Lincolnu in seriji Lene Dunham Punce, se je za igralsko pot odločil, ko mu je življenje rešil veter.

Čeprav ga lahko vidimo le na velikem platnu in malih zaslonih, je več kot sto devetdeset centimetrov visokega mladeniča z opazno štrlečimi ušesi nemogoče spregledati. V slovenskih kinematografih ga je trenutno mogoče videti v eni od manjših vlog v morebitnem dobitniku oskarja, biografski drami Lincoln, tisti, ki ste na tekočem z ameriškimi televizijskimi serijami, pa ste ga že opazili v nenavadni seriji Punce mlade ustvarjalke Lene Dunham. Kot Adam Sackler, parodija brooklynskega bebastega hipsterja, za katerega se zdi, da v življenju ne počne drugega, kot zgoraj brez pohajkuje po svojem stanovanju, obenem pa sem in tja med rjuhami ponižuje lik Lene Dunham, Hannah Horvath, je postal precej bolj znan obraz, kot bi bilo mogoče trditi pred tem – še posebej ko njegov Adam Sackler med prvo sezono Punc postane veliko bolj všečen, srčen in gledalcu prijeten.

"Po tem dogodku sem spoznal, da želim kaditi in imeti igralsko kariero" Želja po tem, da bi postal igralec, ni vzklila, ko je še kot otrok v najrazličnejših vlogah pohajkoval po šolskih odrskih deskah, ali ko je na kolidžu dobil glavno vlogo v šolskem muzikalu Pippin. Kot je že v vrsti intervjujev povedal sam, je želja po igralski karieri vzniknila, ko je njega in njegove kolege marince "napadel" velik oblak smrtonosnega belega fosforja. Pri osemnajstih, kmalu po dogodkih 11. septembra, se je Adam namreč pridružil ameriškim marincem – nesreča z belim fosforjem se je med vajo pripetila le nekaj mescev, preden bi moral odpotovati v Irak. "Fosfor so po nesreči namerili v nas namesto v tarčo. To je bilo prvič, da se je med urjenjem zgodilo kaj tako resno nevarnega. Če na ta dan ne bi bilo vetrovno, bi bili vsi mrtvi."

"Po tem dogodku sem spoznal, da želim kaditi in imeti igralsko kariero. Ko zapustiš marince, misliš, da lahko počneš karkoli." In res, mladenič še danes sledi svojim takrat sklenjenim načrtom – čeprav pravi, da se kajenja poskuša odvaditi.

Nekaj časa živel kar v omari Dobro leto po eni ključnih odločitev svojega življenja se je Adam prijavil na newyorško šolo Juilliard, kjer so ga sprejeli na oddelek dramske igre. Mladenič, ki je odraščal v Indiani, se je že nekaj mesecev pred začetkom šolanja preselil v New York, kjer je na začetku živel kar v omari strica svoje mame. "Šlo je za majhen prostor na vrhu njegove hiše, ki je služil kot omara – tja sem si namestil žimnico in tam živel, dokler si nisem našel stanovanja."

Odkar je Adam Driver leta 2009 diplomiral, je postal stalnica nebroadwayskih gledališč, videti ga je mogoče tudi na Broadwayu, prvenec na velikem platnu pa je doživel pred dvema letoma v projektu Clinta Eastwooda – biografski drami J. Edgar z Leonardom DiCapriom v glavni vlogi. Leta 2012 je mesto dobil tudi v širšemu občinstvu manj znanih filmih, komediji Noaha Baumbacha Frances Ha in drami Now Waving But Drowning.

Ko se je udeležil avdicije za serijo Punce, je s svojo mešanico visokoraslosti, videza in rahločutnosti na Leno Dunham nemudoma naredil velik vtis. "Ima telo močnega tipa stare šole," je predlani recimo dejala Lena. "Ni videti kot šleva, kar je sicer danes za večino sedemindvajsetletnikov precej značilno."

Na svoj način še vedno služi tudi vojski Kljub svoji vedno bolj pisani igralski poti, Driver dandanes z eno nogo še vedno ostaja v svetu, ki ga je poznal nekoč. Ustanovil je namreč neprofitno organizacijo Arts in the Armed Forces – ta namreč za vojaško osebje in njihove družine pripravlja najrazličnejše predstave. "Želim pokazati, da gledališče niso samo ljudje, ki nosijo pajkice. Obstajajo tisti, ki izražajo težave, ki sem jih opazil tudi v našem vodu. Ljudje so imeli težave, ki jih niso znali ubesediti. Če v Združenih državah obstaja ena organizacija, ki bi lahko delala na svojih veščinah komunikacije, je to vojska."

Devetindvajsetletnika je trenutno mogoče videti v Lincolnu, še letos pa bo končanih več filmov, v katerih je prevzel vidnejše vloge. Z Mio Wasikowsko ga bo mogoče videti v epopeji Tracks, v drami Bluebird, komični drami The F Word, v katerem igrata tudi Daniel Radcliffe in Rafe Spall, svoje mesto pa je Adam dobil tudi v glasbeno obarvani drami bratov Coen, Inside Llewyn Davis. "Ko stopiš na snemanje njunega filma, se vse zdi zelo domače. Ne vem, zakaj, mogoče zato, ker sta brata. Ne glede na to, kako uspešna sta, sta še vedno izjemno ambiciozna. Stremita k temu, da vse postorita, kar se da dobro."

Čeprav njegovo ime na televiziji in velikem platnu postaja vse vidnejše in močnejše, pa se Adam Driver gledališču ne namerava odpovedati. "Gledališče je izjemno vplivno in pomembno. Televizija in film očitno dosežeta večje občinstvo, ki pa je lahko precej predvidljivo. Nič ni bolj prepričljivo kot to, kar se dogaja neposredno pred tabo, zato nedvomno želim še vedno igrati tudi v gledališču."

Spodaj si lahko ogledate kratki film Archangel, v katerem je igral leta 2010.

Ne spreglejte