Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 3. 2012,
11.17

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 7. 3. 2012, 11.17

7 let, 12 mesecev

3D-filmi izgubljajo sijaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tako kot v 50. letih tudi zdaj 3D-kinematografija izgublja svoj sijaj. Leta 2011 so posneli 47 3D-filmov, letos jih snemajo samo še 33.

Z 273 milijonov dolarjev vrednim 3D-filmom Avatar Jamesa Camerona so kinematografi spet oživeli. Zaslužki so se povzpeli s 164 milijonov na 174 milijonov funtov, kar je bil največji skok v zadnjih sedmih letih, ki je kinematografom omogočil, da so podražili vstopnice. Ta trend je nakazoval, da je konec obdobja, ko so bile kinodvorane popolnoma prazne zaradi široko dostopnih drugih nosilcev filmov, digitalnih videotek in piratsko posnetih filmov.

Zdaj pa je videti, da 3D-filmi, vsaj v Veliki Britaniji, že izgubljajo ves svoj sijaj. Izrinili naj bi jih nizkocenovni, britanski "blockbusterji", kot je Kraljev govor.

Kljub rekordnemu številu 3D-filmov – kar 47 jih je bilo posnetih lani, tudi drugi del zadnjega Harryja Potterja, prav tako pa vsi Transformerji – se zaslužki vztrajno manjšajo. Delež dobička od prodaje vstopnic je padel s 24 na 20 odstotkov.

Vedno nižji zaslužek 3D-filmov

Levji kralj, ki so ga ponovno izdali v 3D-formatu, ni naredil takšnega vtisa kot Kung Fu panda 2, ki si ga je samo polovica ogledala v običajnem formatu. Posledično je zaslužek vsakega 3D-filma padel s približno 8,5 milijona funtov leta 2010, ko je bilo posnetih 28 3D-filmov, na 4,9 milijona.

"Pred nekaj leti so ljudje hodili gledat 3D-filme zato, da so dobili občutek, kako so videti. Obdobje eksperimentiranja je mimo. Prišla je realnost in ugodnega trenutka je konec. Tudi recesija kaže zobe, zato se družine izogibajo 3D-filmom," je povedala avtorica raziskave Alice Enders. Vstopnice za 3D-filme so v povprečju za tretjino dražje kot za druge filme, če dodamo še dodaten strošek za očala, ki so za uporabnike leč in korekcijska očal neudobna, nova tehnologija res zgublja svoj sijaj.

Generacija Harryja Potterja že začenja varčevati

Najbolj dobičkonosen film lanskega leta Harry Potter in Svetinje smrti – 2. del je na ogled v dveh formatih, vendar so 3D-projekcije prinesle le 48 odstotkov dobička. To nakazuje, da generacija oboževalcev Harryja Potterja, ki zdaj začenja hoditi na univerzo ali pa se bori za prve službe, že začenja varčevati.

Britanski filmi so na domačih tleh podirali rekorde, zasedli so celo drugo in tretje mesto po zaslužku v Veliki Britaniji, in tako dobro zgodbo povzdignili nad uspeh digitalne tehnologije, piše časnik The Guardian. Filma Angleška pita in Kraljev govor in drugi neodvisni filmi so imeli 36-odstotni delež filmskega dobička, kar je največji delež v zadnjih desetih letih.

Ponavlja se zgodba iz petdesetih let prejšnjega stoletja, obeti za film v letu 2012 pa so še slabši, saj bodo olimpijske igre še dodatno odvrnile pozornost množic.

Ne spreglejte