Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 10. 2016,
16.54

Osveženo pred

7 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

mednarodni filmski festival Simon Popek Liffe filmski festival

Torek, 18. 10. 2016, 16.54

7 let, 6 mesecev

11 minut za začetek festivala Liffe #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Foto: Reuters

Ljubljanski mednarodni filmski festival Liffe bo 9. novembra uvedel film 11 minut poljskega cineasta Jerzyja Skolimowskega, čigar filmi bodo na ogled tudi v sekciji Posvečeno. V Fokusu bo po letu 2007 ponovno romunski film, Retrospektiva pa bo posvečena 20-letnici Slovenske kinoteke. Za glavno nagrado, vodomca, se bo potegovalo deset filmov.

Skolimowski velja za zagrizenega nekonformista. Njegov zadnji film 11 minut iz leta 2015 je po besedah programskega direktorja Liffa Simona Popka zelo svež in dinamičen, konča pa se spektakularno. Gre za filmsko sestavljanko usod ljudi iz sodobne Varšave, ki se združijo. Kot predfilm bo ob odprtju prikazan s študentskim oskarjem nagrajeni kratkometražni film Vsi ti glasovi v režiji Davida Henryja Gersona, pri katerem je kot soscenarist sodeloval Martin Horvat.

Film 11 minut poljskega cineasta bo uvedel letošnji mednarodni filmski festival Liffe

Posvečeno: posneto na Poljskem in po prebegu na Zahod

V sekciji Posvečeno bodo na ogled štirje filmi, ki jih je Skolimowski posnel na Poljskem in s katerimi je sooblikoval tamkajšnji novi val, ter trije filmi, ki jih je ustvaril po prebegu na Zahod.

V tekmi za vodomca deset filmov, med njimi tudi "halucinativen" film

V tekmi za vodomca bo v Perspektivah prikazanih deset filmskih prvencev oziroma drugih filmov, večinoma avtorjev mlajše generacije. Na sporedu bosta drugi film Aquarius brazilskega režiserja Kleberja Mendonce Filha o psihološki vojni za stanovanje in prvenec Ne glej mi v krožnik hrvaške režiserke Hane Jušić, ki se v svojih delih rada dotika spolnega prebujanja.

V tekmovalnem programu bo tudi film Aquarius brazilskega režiserja Kleberja Mendonce Filha

Kot posebnost tekmovalnega programa je Popek omenil "halucinativen" film Porto v ZDA delujočega portugalskega režiserja Gabeja Klingerja, ki je posnet na 35-milimetrskem filmskem traku. Povabil je na projekcijo v Slovensko kinoteko, kjer ga bodo prikazali s pomočjo starega projektorja, drugače pa bo predvajan v digitalni različici. Zanimiv bo tudi animirani celovečerni prvenec brez dialogov Rdeča želva, ki ga podpisuje uveljavljeni nizozemski ustvarjalec Michael Dudok de Wit.

V izboru je tudi režijski prvenec srbske igralke Mirjane Karanović Dobra žena, portret novih bogatašev sodobne Srbije pa je v filmu Vlažnost podal Nikola Ljuca.

Med predpremierami tudi Ameriška ljubica in Kozoletov film

V najbolj priljubljeni festivalski sekciji Predpremiere bodo prikazali odmevnejše filme. Na sporedu bodo v Cannesu nagrajena Ameriška ljubica britanske režiserke Andree ArnoldJaz, Daniel Blake v režiji Kena Loacha, najnovejši dokumentarec Wernerja Herzoga Glej in se čudi: Sanjarjenje o povezanem svetu in po Popkovi presoji potencialni kandidat za oskarja Loving v režiji Jeffa Nicholsa.

Med predpremierami je tudi film Damjana Kozoleta Nočno življenje, posebna projekcija pa bo namenjena dokumentarnemu filmu Moj narobe svet - Ježek v režiji Petre Seliškar. Ježku se bodo poklonili tudi s koncertom.

Med predpremierami bo tudi Kozoletov film Nočno življenje

V Fokusu spet romunski film

V Liffovi sekciji Fokus bo po letu 2007 ponovno romunski film. Ta bo predstavljen prek filmov režiserjev mlajše generacije z letnico 2016. Retrospektiva Film gre v kino bo posvečena 20-letnici delovanja Slovenske kinoteke, vanjo pa so združeni filmi, v katerih gredo junaki v kino. Takšen je Kino Paradiž v režiji Giuseppeja Tornatoreja, slovenski predstavnik v naboru pa je Kozoletov celovečerni prvenec Usodni telefon.

Bogat festivalski program, ki za posebnosti poskrbi predvsem v sekcijah Kralji in kraljice ter Ekstravaganca, se že nekaj let posveča tudi pestremu filmskemu ter obfestivalskemu programu za otroke in mladino. Letos so kot novost v sodelovanju s festivalom Kinotrip sestavili tudi mladinsko žirijo, ki bo med petimi filmi iz programa izbrala svojega favorita.

Poleg v Ljubljani in Mariboru del festivala tudi v Celju ter Novem mestu

V treh sekcijah bo v sklopu Evropa na kratko predstavljen tekmovalni nabor 19 kratkih filmov, ki so ga pripravili v društvu Kraken. Na sporedu bodo tudi filmi, nominirani za nagrado lux, posebej pa se bodo poklonili 30-letnici nastanka kultnega filma Davida Lyncha Modri žamet.

Poleg v Ljubljani in Mariboru bodo filmi z Liffa v manjšem obsegu letos prvič prikazani tudi v celjskem kinu Metropol in novomeškem Anton Podbevšek teatru. Popek je za konec festivala, ki bo 19. novembra, izbral divjo špansko obešenjaško komedijo Moja divja noč v režiji Alexa de la Iglesie.

 

Ne spreglejte