Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 8. 2017,
8.00

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča SPAR Slovenija

Foto: Thinkstock in SPAR Slovenija

Natisni članek

okolje ekologija advertorial nakupovanje nakupovalna vrečka SPAR

Četrtek, 24. 8. 2017, 8.00

2 meseca, 1 teden

Jih tudi vi letno porabite okrog 200?

Vsebino omogoča SPAR Slovenija

Foto: Thinkstock in SPAR Slovenija

limone nakupovanje sadje trgovina vrečka

Vsako leto vsak Slovenec porabi približno 200 nakupovalnih vrečk, vsi Zemljani skupaj pa kar do tisoč milijard letno. Ker vrečke niso biorazgradljive, se bo treba močno potruditi, da bomo spremenili svoje nakupovalne navade in zmanjšali vpliv vrečk na okolje.

Iz trgovine pridemo s polno vrečko izdelkov, ki so vsak zase spravljeni v svojih manjših vrečkah, škatlicah, zavojih in drugi embalaži. Ko vse skupaj pospravimo v omare, za nami ostanejo kupi odvečne plastike in papirja, ki se redno znajdejo kje drugje kot v naravi.

Boj proti vrečkam

vrečke okolje varovanje onesnaženost | Foto:

Recikliranje je le en način spopadanja z ogromnimi količinami plastike, ki nas obkroža in ogroža.

Drug način, ki nam bo vzel še veliko časa, da ga bomo ponotranjili, pa je sprememba nakupovalnih navad. Trgovine se vedno bolj pridružujejo skrbi za okolje, tako da ne ponujajo več brezplačnih lahkih nosilnih vrečk.

Čeprav se zavedamo, da so nakupovalne vrečke le droben kamenček v mozaiku potrošnikovega vpliva na okolje, jim je treba nameniti več pozornosti, saj po podatkih iniciative Svet brez vrečk na svetu porabimo do tisoč milijard vrečk letno. Vsak Slovenec je odgovoren za 200 vrečk, ki smetijo in obremenjujejo naravo.

Poraba lahkih nakupovalnih vrečk je še posebej velika, saj jih le redko uporabimo večkrat, kar je skrb vzbujajoče predvsem zaradi ogrožanja vodnih ekosistemov povsod po svetu.

Širša slika: oceani kot končna odlagališča plastike

ocean delfin morje onesnaženost vrečka | Foto:

Ena vrečka se razgrajuje kar tisoč let. Vsako leto jih odvržemo na tone. Neskončna količina plastične mase tako pristane v oceanih, ki postajajo prava divja odlagališča. Plavajoča plastika ogroža vse oceane, največji otok plastičnih odpadkov pa je na severu Tihega oceana, kjer plava sto milijonov ton plastike.

Nerazkrojene vrečke živali zamenjujejo za meduze. Tudi mikrodelci, ki nastanejo ob razpadanju plastičnih materialov, se znajdejo v prebavnih sistemih morskih živali, poleg tega pa zaradi nevarnih kemikalij ogrožajo vse ekosisteme na splošno. Te snovi pronicajo tudi v prst in pitno vodo.

Vedno več ljudi se pridružuje raznim iniciativam za zmanjšanje uporabe nakupovalnih vrečk. 3. julij je celo svetovni dan brez vrečk.

Enkratna uporaba ni več zaželena

vrečka zelenjava nakupovanje | Foto:

Vrečke za enkratno uporabo morajo počasi izginiti iz naših vsakodnevnih nakupovalnih navad. Evropska zakonodaja zahteva 80-odstotno zmanjšanje uporabe najbolj razširjenih tankih plastičnih vrečk do leta 2019.

Prvi korak moramo narediti sami, naši partnerji pri tem pa so trgovine, kjer opravljamo vsakodnevne nakupe. Po nakupih se tako vedno odpravimo s svojo vrečko, ki naj bo iz blaga ali papirja. Te je najlažje reciklirati. Priročne so tudi kartonaste ali druge škatle.

Trajne vrečke so med potrošniki postale trend, ki ga pozdravljajo tudi trgovine.

V podjetju SPAR Slovenija je skrb za okolje prioritetna naloga, zato si želijo odgovornost do narave približati tudi zaposlenim in kupcem.

Do okolja prijazno nakupovanje: vrečka iz plastenk

Ekološko ozaveščenim kupcem bodo v trgovinah SPAR in INTERSPAR kmalu na voljo nove nakupovalne vrečke RAZMIŠLJAJ EKO LOGIČNO, ki je 100-odstotni reciklat. Izdelana je iz kar štirih odpadnih plastenk.

Pripravili so tudi nagradni natečaj, v katerem lahko sodelujejo vsi, ki imajo vsaj malo oblikovalske žilice. Nagrada je mamljiva: SPAR bo zmagovalca nagradil z nagrado tisoč evrov.

Kako lahko potrošniki še pocrkljamo okolje?

onesnaženost morje plastika | Foto:

Naše odločitve vplivajo na širše okolje. Če je le mogoče, kupujmo lokalno pridelano hrano, torej hrano, ki za seboj nima več kot 200 kilometrov prevožene poti.

Kupujmo sezonsko. Le tako smo lahko prepričani, da je hrana sveža in relativno lokalna. Hrana iz hladilnic in hrana, obdelana s pesticidi, škodi našemu zdravju, posledično pa njena hramba in kemikalije obremenjujejo tudi širše okolje.

Pri nakupu aparatov se odločajmo za tiste, ki imajo nalepko o varčni rabi energije.

Veliko bolj brezskrbno bomo nakupovali v podjetjih, kjer so družbeno odgovorno naravnani in že sami poskrbijo, da je odpadkov manj ter da je hrana čim bolj neoporečna.

Ali poznate osnovna pravila ekološko ozaveščenega vedenja?

recikliranje ekologija odpadki | Foto:

Kaj nas določa kot ekološko ozaveščene? Ni dovolj, da samo govorimo o skrbi za naravo, o naši zavesti morajo govoriti dejanja. Dejanja, ki govorijo o tem, da nas niso le polna usta ekologije:

  • če je le mogoče, se vozimo z javnim prevozom ali kolesom,
  • skrbno ločujemo odpadke,
  • če imamo vrt, kompostiramo,
  • kupujemo premišljeno,
  • kupujemo lokalno hrano,
  • uživamo čim manj predelane hrane,
  • recikliramo odslužene predmete,
  • vrečke uporabimo večkrat,
  • kupujemo rabljeno opremo, če je to mogoče,
  • izklapljamo naprave in luči,
  • na splošno varčujemo z energijo in vodo.

SPAR razmišlja ekološko: za čistočo slovenskih rek

prekmurje mura okolje narava reka | Foto: V podjetju SPAR Slovenija želijo z družbeno odgovorno akcijo RAZMIŠLJAJ EKO LOGIČNO spodbuditi ekološko ravnanje, večkratno uporabo nakupovalnih vrečk, manjšo potrošnjo plastičnih vrečk in splošno trajnostno ravnanje kupcev.

Oblikujte EKO LOGIČNO vrečko in osvojite tisoč evrov

eko vrečka nakupovanje Spar | Foto: Sodelujte v velikem nagradnem oblikovalskem natečaju SPAR, ki poteka na www.spar-natecaji.si/ekovrecka/.

Sprostite svojo kreativnost in pokažite, kako naj bo videti nova nakupovalna vrečka RAZMIŠLJAJ EKO LOGIČNO. Morda bo prav vaš dizajn krasil podobo nove vrečke, vi pa boste bogatejši za tisoč evrov, ki jih bo SPAR nakazal na vašo SPAR plus kartico.

S svojim sodelovanjem v kreativnem natečaju simbolično podprete akcijo čiščenja slovenskih rek. Več vas bo sodelovalo v natečaju, več sredstev bo SPAR namenil čiščenju slovenskih rek.

Slovenski potapljaški zvezi bo namreč namenil sredstva za čiščenje slovenskih rek. Tako bodo potapljači z njihovo pomočjo jeseni očistili Muro in Ščavnico, spomladi pa Savo in Ljubljanico.

Ne spreglejte