Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 4. 2014,
13.24

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 20. 4. 2014, 13.24

7 let, 12 mesecev

Na oddih v Boštjanovo hišo sredi vaškega okolja (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na Ribniškem v Hrovači stoji Boštjanova hiša iz 19. stoletja. S prenovo je iz nje nastala majhna, lična butična enota, ki s štirimi apartmaji ponuja udobje in domačnost tudi najzahtevnejšim gostom.

Hrovača je vas, ki jo zaradi Škrabčeve domačije morda pozna več ljudi, kot bi jo sicer. Le malce iz Ribnice, strnjen okoli vaškega vodnjaka, stoji kompleks Škrabčeve domačije, ki jo je pred leti prenovil podjetnik Janez Škrabec in z njo začrtal pot danes že uveljavljeni točki druženja tako domačinov kot gostov iz tujine.

Lani so po dveh letih prenove odprli prenovljeno Boštjanovo hišo, najstarejšo hišo v Hrovači, ki stoji nasproti Škrabčeve domačije. Hiška, ki je daleč od velike, na razmeroma majhni kvadraturi ponuja štiri butične sobe, ki zagotavljajo zavetje in oddih gostom, željnim udobja in premišljenega oblikovanja na eni ter miru in vaškega utripa na drugi strani.

Hiška iz leta 1880 postane butični hotel Prenova hiše iz leta 1880 je potekala pod budnim očesom arhitekta Matjaža Deua, ki je ohranil tradicionalno zasnovo starega domovanja in jo izpopolnil, da ustreza sodobnim standardom udobnega bivanja – ne nazadnje gre za butični hotel. Za notranjo opremo, ki je zagotovo eden sladkorčkov Boštjanove hiše, je poskrbela Mika Cimolini s sodelavci iz studia Elastik, in posebno pozornost namenila podrobnostim in kosom iz lokalnega ribniškega ter širšega slovenskega oblikovalskega okolja.Čudovito je tudi za hišo, na prostranem vrtu, ki se ob prenovljenem kozolcu in zeliščnem vrtu prek sadovnjaka razteza vse do cerkve svetega Jakoba. Okolico je zasnovala dr. Ana Kučan iz Studia Akka, sredi skrbno pokošene trate pa stoji tudi skulptura Matjaža Počivavška.

Štirje apartmaji, vsak s svojo temo in barvnimi poudarki Skozi zastekljeno verando lahko gostje stopijo naravnost v kuhinjo s prostorno jedilnico, ki se prek panoramskih oken odpira na vrt, naprej po hodniku pa pot vodi v pritlično vežo s prenovljeno črno kuhinjo. Na sredi v zgornje nadstropje z dvema sobama vodi okroglo stopnišče, levo in desno pa sta pritlični sobi. Vsaka soba je opremljena v svojem slogu, ki z barvami, materiali in dodatki odseva tematiko, ki so si jo zamislili oblikovalci:

Gozd Prostorna soba s kopalnico je opremljena v temnejših, a pomirjujočih odtenkih gozdno zelene in lesa. Z lesenimi letvami prekrite stene in okna pričarajo čarobno svetlobo, ki pomirja. Posteljnina v kombinaciji bele iz zelene dopolnjuje celotno podobo, za tiste goste, ki želijo utrip gozda začutiti tudi zares, pa ta ni daleč stran.

Travnik Travnik je najmanjši apartma v Boštjanovi hiši, opremljen v rožnatih in bež tonih pa spominja na nežno cvetoč poletni travnik. Je pribežališče zaljubljencev in v njem je čutiti duh slovanske boginje ljubezni, Lade. Kombinacija svetlega lesa, z zanimivimi vzorci pobarvanega v belo, in rožnatih detajlov bo pri srcu tistim, ki stavijo na majhno, a ljubko.

Senik Največji apartma je imenovan Senik, obsega pa prostorno spalnico z razgledom na vrt, kopalnico in predprostor, kjer stoji še ena postelja. To je družinska soba, ki odseva tipično vaško življenje. Na stropu so kot okras nameščena lesena sita, na povezanost pa spominjajo tudi utrinki na črno-belih fotografijah.

Pašnik Četrta tematsko opremljena soba je sveža in pozitivna, imenuje se Pašnik. V kombinaciji bele in travniško zelene je kot nalašč za oddih prijateljic, ki želijo klepetati pozno v noč, poskusiti vina iz bližnje vinske kleti, spoznavati čebelarstvo v ženski družbi čebelarke Barbare, se sproščati v savni …

Druženje in kulturna ponudba Hrovače z okolico Gostje Boštjanove hiše lahko izbirajo med izbrano postrežbo v sobah, lahko pa se skupaj z drugimi gosti družijo in si sami pripravljajo hrano v vrhunsko opremljeni kuhinji z jedilnico. Tam stoji regal v obliki drevesa, ki opominja na druženja, ki so jih v vaškem okolju poznali nekdaj – pod vaško lipo v središču vasi.

In kam na izlet? Že samo čez cesto si lahko gostje Boštjanove hiše ogledajo prenovljeno Škrabčevo domačijo ter v njej ohranjene predmete življenja pred stoletjem in več. Ponudbo dopolnjuje tudi nedavno prenovljena kovačnica, ki je spremenjena v galerijo. V kozolcu na koncu vrta se redno odvijajo družabni dogodki, pogovori in srečanja.

Ribnica je zibelka suhe robe, s prostranimi travniki pa ponuja tudi številne sprehajalne in kolesarske poti za prijeten izlet.

Ne spreglejte