Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 5. 2022,
16.52

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

14

Natisni članek

sojenje Pussy Riot

Četrtek, 26. 5. 2022, 16.52

1 leto, 11 mesecev

Po le nekaj urah so v Ljubljani izpustili pevko skupine Pussy Riot

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

14

Pussy Riot sojenje | Skupina je pozornost ruskih oblasti in sveta pritegnila, ko je v moskovski katedrali organizirala protest proti predsedniku Vladimirju Putinu. | Foto Guliverimage

Skupina je pozornost ruskih oblasti in sveta pritegnila, ko je v moskovski katedrali organizirala protest proti predsedniku Vladimirju Putinu.

Foto: Guliverimage

Na vrata hotelske sobe v Ljubljani je v četrtek zjutraj potrkala policija in aretirala eno od spremljevalk Pussy Riot, skupine, ki je sicer znana po različnih škandalih. Spremljevalko so v Ljubljani policisti aretirali zaradi 20 let stare Interpolove tiralice in jo privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, poroča 24 ur. Zaradi aktivizma v Turkmenistanu so jo lažno obtožili spornih bančnih poslov in jo tudi že zaprli, je na novinarski konferenci povedal menedžer skupine. Organizatorji festivala, Društvo Škuc, so nato sporočili, da je bila medtem že izpuščena na prostost.

Članice skupine Pussy Riot so pevke in protestnice, znane predvsem kot velike nasprotnice Vladimirja Putina. Trenutno so na turneji, ki se je začela 12. maja v Berlinu. Zbirajo denar za Ukrajino in protestirajo proti vojni, na katero so opozarjale že desetletja. 

V Ljubljano so prišle v okviru 8. festivala Lezbična četrt, ki ga organizira Društvo Škuc. Vrhunec festivala bo prav njihov nocojšnji koncert. 

Producent je pripor označil za nečloveško ravnanje 

Slovenski odvetnik Dino Bauk, ki je zasedbi priskočil na pomoč, pa je Čeparukinu nato pojasnil, da je slovenske oblasti ne nameravajo deportirati ali izročiti turkmenistanskim oblastem, vendar primer preiskujejo, kar naj bi trajalo nekaj dni. Producent je pripor aktivistke kljub temu označil za nečloveško ravnanje.

Marija Aljohina je dodala, da je policija prišla v njihov hotel zgodaj zjutraj in da je skupino šokiralo, da jim tako oni kot uradniki na sodišču niso povedali ničesar. Dodala je še, da ima njena prijateljica schengenski vizum in da doslej med potovanjem po Evropi s skupino ni naletela na nobeno oviro. Po novinarski konferenci je sicer Društvo Škuc sporočilo, da je bila aktivistka že izpuščena iz pripora.

Skupina je sicer pozornost ruskih oblasti in sveta pritegnila, ko je v moskovski katedrali organizirala protest proti predsedniku Vladimirju Putinu. Zaradi protesta so bile leta 2012 tri članice obsojene na dveletno zaporno kazen. Kljub temu so nadaljevale svoj boj proti njegovemu režimu.

Zasedba Pussy Riot poziva k embargu na rusko nafto

Evropska turneja ruske feministične zasedbe Pussy Riot je namenjena predvsem izražanju solidarnosti z Ukrajino in protivojnih stališč, so sporočile članice skupine pred nocojšnjim koncertom v sklopu Lezbične četrti. Evropske države so pozvale k embargu na rusko nafto, ruskega predsednika Vladimirja Putina pa označile za nacista.

Na današnji novinarski konferenci so bile prisotne tri članice trenutne sestave zasedbe, ki je sicer vključevala že okoli deset različnih umetnic - Olga Borisova, Diana Burkot in Marija Aljohina. Slednja je pred kratkim pobegnila iz Rusije, preoblečena v uniformo dostavljavke hrane.

"Putin je nacist," je odvrnila na vprašanje, kaj meni o uradnem stališču Rusije, da nameravajo z invazijo Ukrajine državo odrešiti nacizma. Tudi sama je bila lani aretirana zaradi t.i. nacistične propagande, je dodala ter opozorila na trenutne razmere v Rusiji, kjer državljanom grozi od pet do 15 let zapora, če brez evfemizmov razpravljajo o vojni v Ukrajini.

Diana Burkot, ki predstavlja glasbeno jedro skupine in je ena izmed njenih ustanovnih članic ter ena izmed dveh, ki nista bili aretirani leta 2012, je prav tako opozorila na neznosne razmere v domovini, a hkrati tudi dodala, da obstaja močno feministično in protivojno gibanje v državi.

Marija Aljohina je v imenu zasedbe pozvala države Zahoda k embargu na rusko nafto, saj članice skupine verjamejo, da bi to pomagalo privesti vojno h koncu. Obstaja jasna povezava med poslovanjem z Rusijo in podpiranjem nasilja, ki ga država izvaja, so povedale. "Denar ne bi smel biti pomembnejši od človeških življenj," je še dodala Aljohina, ki verjame, da se vojna sploh ne bi zgodila, če bi se Zahod leta 2014 po ruski priključitvi Krimskega polotoka odzval ostrejše.

Na novinarski konferenci sta sodelovala tudi Aleksander Čeparukin, agent in glasbeni producent skupine, ter režiser Vasilij Bogatov, ki z zasedbo Pussy Riot sodeluje že od njenih začetkov. Čeparukin je opozoril na dvoličnost mnogih, ki so pred vojno sodelovali s Putinom, sedaj pa vse Ruse mečejo v isti koš grozot. Poudaril je, da se mnogi znani ruski glasbeniki, ki se pred napadom na Ukrajino niso nikoli politično izpostavljali, sedaj upirajo oblasti in pozivajo h koncu vojne.

Olga Borisova, nekdanja policistka, ki se je skupini pridružila pred približno šestimi leti po tem, ko je v nekdanji službi spregledala skorumpiranost oblasti, je prav tako poudarila, da so se nekdaj politično pasivni ljudje predramili in sedaj protestirajo ter pomagajo ukrajinskim beguncem. Kot izvirno in učinkovito metodo je navedla akcijo neke ruske aktivistke, ki je v trgovinah izdelkom znatno povišala cene, da bi pridobila pozornost kupcev, ter nato zraven pripisala informacije o vojni. Kakršnakoli informacija ruskih oblasti je na drugi strani zgolj politična propaganda, je opozorila Borisova.

 

 

Ne spreglejte