Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 12. 2021,
9.06

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča SPAR Slovenije

Natisni članek

steklena embalaža Trajnost SPAR advertorial

Petek, 10. 12. 2021, 9.06

2 meseca, 1 teden

Plastično embalažo lahko zamenjate s steklom

Vsebino omogoča SPAR Slovenije

Si želite tudi vi poskrbeti za manj plastike? Potem lahko plastično embalažo nadomestite s steklom. Nekaj nasvetov lahko poiščete v nadaljevanju članka.

SPAR Slovenije | Foto:

Plastične posode nadomestite s steklenimi

Tudi vi v službo nosite malico v plastičnih posodah? Naslednjič lahko uporabite steklene posode, ki so veliko bolj trpežne in obenem tudi prijaznejše do narave. Plastične posodice imajo namreč krajšo življenjsko dobo, saj hitro pristanejo v smeteh. Če boste izbrali stekleno posodo, jo boste lahko imeli še leta, prav tako pa lahko enako storite pri izboru "flaške" za pijačo. Izberite stekleno in jo vedno nosite s seboj, saj vam tako ne bo treba kupovati plastenk.

V trgovini se odločite za izdelke v steklu

Velik korak lahko naredite, če se odločite, da boste v trgovini raje izbrali izdelke v stekleni embalaži. SPAR nudi mnogo izdelkov, ki so jih začeli pakirati v stekleno embalažo. V steklenici je zdaj sveže SPAR PREMIUM mleko izpod Triglava. Z nakupom tega izdelka lahko skupaj poskrbimo kar za štiri tone plastike manj – v primerjavi z letno prodajo svežega mleka SPAR PREMIUM, ki je bilo prej pakirano v plastični embalaži. V steklu so pakirani tudi SPAR Natur*pur bio jogurti, SPAR PREMIUM jabolčni sok in mnogi drugi izdelki.

SPAR Slovenije | Foto:

Po uporabi stekleno embalažo vrnite

Skrb za okolje pa se ne konča z nakupom izdelkov v stekleni embalaži. Pomembno je tudi, da odpadke pravilno ločimo, embalažo pa lahko uporabimo v druge namene. Steklena embalaža je še posebej primerna za hranjenje začimb, v kakšno večjo steklenico pa lahko shranite tudi oreščke, moko, kavo, kakav, kosmiče, sladkor …

V Sparu pa lahko stekleno embalažo – zaboje s praznimi steklenicami piva in mineralne vode – tudi vrnete. Že vrsto let je v vseh trgovinah SPAR in INTERSPAR* mogoče vračilo steklenic v avtomate za povratno embalažo Tomra. Po oddaji steklene embalaže prejmete embalažni listek, ki ga lahko unovčite v trgovini, kjer je bil izdan. Zbrano embalažo iz avtomata nato v Sparu vrnejo dobaviteljem in polnilnicam, kjer se ponovno napolni.

SPAR Slovenije | Foto:

Nik Škrlec je preizkusil avtomat Tomra

Avtomat Tomra je preizkusil tudi Nik Škrlec, zagovornik skrbi za okolje. Nik je ob uporabi prišel do prav posebne ugotovitve: gazirana voda v steklenici  je od tiste v plastenki dražja le za 1 cent! In le z enim centom lahko prihranite plastenko in poskrbite za manj plastike. Nikov izračun si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku, videli pa boste tudi, kaj se z embalažo iz avtomata Tomra zgodi, ko jo oddate v avtomat. Lepo vabljeni k ogledu.

Prebrali ste tri nasvete za manj plastike, če ste si ogledali videoposnetek, pa veste tudi, kako lahko s čisto drobnimi odločitvami svet spreminjamo na bolje. Še več okolju prijaznih rešitev poiščite na www.spar.si.

*Izjema sta trgovini SPAR City in franšizne trgovine SPAR partner.

Ne spreglejte