SiolNET.
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Svetovni dan brez nakupov

4

termometer

Društvo za sonaraven razvoj Focus poziva potrošnike, da se na svetovni dan brez nakupov odpovedo nakupom za 24 ur, ter obenem ugasnejo luči, televizije in ostale naprave.

"Želimo si, da parkirate svoj avtomobil, ugasnete telefone in izklopite računalnike za en dan," poudarjajo v Focusu. "Po celodnevnem potrošniškem postu boste morda ugotovili, da ste uživali v enostavnostih in nematerialnostih. V luči te izkušnje, se vam bo morda blišč (in beda) materializma prednovoletnega časa zdela žaljiva," menijo v društvu Focus in predlagajo, da bi letos razširili praznovanje dneva brez nakupov na celotno praznično sezono.

Preživite letošnje praznike drugače "Z družino in prijatelji lahko sklenete, da boste letošnje praznike preživeli drugače. Zberite svoje najbližje in zamenjajte fokus. Kot primer nepotrošniških daril lahko podarite masažo, sprehod v gozd ali hribe. Morda sprehod po mestu. Lahko naredite darila iz stvari, ki jih najdemo doma," še pišejo v Focusu.

Dan brez nakupov je bil radikalni koncept, ko ga je ustvaril kanadski umetnik Ted Dave in ga je nadalje prevzelo pod svoje okrilje glasilo Adbusters, ravno tako iz Kanade. Predstavljal je udarec v samo srce potrošniške kulture.

Dan boja proti potrošništvu je bil prvič organiziran v Kanadi Na splošno je dan brez nakupov mednarodni dan upora proti potrošništvu. Prvič je bil organiziran v Kanadi septembra 1992 kot dan, ko bi lahko družba razmislila o prevelikem potrošništvu, nato pa so ga prestavili na čas po zahvalnem dnevu v ZDA. Cilj je ustvarjanje drugačnega življenjskega stila, ki bi vseboval manj potrošnje in povzročal manj negativnih stranskih učinkov oz. bi pomenil vsaj razmislek o načinu in vplivu pretirane potrošnje.

Svetovni dan brez nakupov poteka v ZDA na petek po zahvalnem dnevu, ki je eden od desetih dni, ko Američani najbolj nakupujejo. To je bil letos 27. november, medtem ko v Evropi in drugod po svetu poteka na 28. november. Trenutno se različni dogodki povezani s tem dnem odvijajo že v več kot 65 državah po svetu.

Potrošnja je eden od razlogov za okoljske, družbene in ekonomske probleme Kot poudarjajo v Focusu, je potrošnja v porastu in predstavlja enega od glavnih razlogov za okoljske, družbene in ekonomske probleme. Vedno bolj nastopaška gospodarska in okoljska kriza sta izpostavili te probleme v vsej svoji bedi. Trenutno največja realna grožnja človeštva, podnebne spremembe, so v veliki meri posledica neučinkovite proizvodnje, okolju neprijaznega transporta in netrajnostne potrošnje.

Nevarnost pa je postala že resničnost v državah v razvoju, kjer že danes obstaja močna soodvisnost med podnebnimi spremembami in ekonomskim razvojem.

Glasilo Etični potrošnik Doseganje trajnostnega vzorca potrošnje, transporta in proizvodnje je skupni izziv, ki vključuje vse akterje družbe. V Focusu so z namenom informiranja potrošnikov o različnih vplivih vsakdanjih potrošniških odločitev na okolje in družbo okoli nas začeli izdajati glasilo Etični potrošnik. Glasilo izhaja v okviru projekta Tudi Jaz, v katerem sodelujejo Focus društvo za sonaraven razvoj, Humanitas društvo za človekove pravice in človeku prijazne dejavnosti, Inštitut Ekvilib ter Društvo Afriški center.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin