Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 1. 2018,
13.06

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Zgodovina ZOI

Torek, 2. 1. 2018, 13.06

6 let, 2 meseca

Salt Lake City 2002

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Zimska športna druščina je na prve zimske olimpijske igre v novem tisočletju še četrtič odpotovala v Združene države Amerike. Rekordno število športnikov je gostila ameriška zvezna država Utah.

Salt Lake City 2002 | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Zaradi terorističnih napadov 11. septembra 2001 v New Yorku in Washingtonu so pred igrami v Salt Lake Cityju organizatorji veliko pozornosti namenili varnosti. V nadzor obiskovalcev in vsesplošno varnost so vložili rekordna sredstva in bili po zaključni slovesnosti veseli dejstva, da so tekmovanja minila brez incidentov.

 | Foto: Kljub povečani varnosti pa so gostoljubni Američani skrbeli tudi za udobje obiskovalcev in pripravili pester spremljevali program. Tekmovanja so bila dobro obiskana, saj so se ob tujih turistih prebudili tudi Američani. Če so smučarske tekme v ZDA sicer zelo slabo obiskane, pa je to pot svoje storila 'teža' olimpijskih iger, tako da so se ob belih strminah množično zbirali tudi domačini. Sicer pa je Američane najbolj ogrel hokejski turnir, na katerem so se tako pri moških kot pri dekletih zmage veselili Kanadčani.

Zaradi terorističnih napadov precej bolj očitna ameriška domoljubnost je do izraza prišla predvsem ob uspehih domačih športnikov. Osvojili so 34 kolajn, od tega 10 zlatih, vseeno pa so na lestvici najboljših zaostali za Nemčijo. Kar 24 držav se je zavihtelo na zmagovalni oder, med njimi po osmih letih tudi Slovenija s skakalnim kvartetom (Primož Peterka, Peter Žonta,  Robert Kranjec, Damjan Fras).

Junakov iger je bilo kar nekaj. Norveški biatlonec Ole Einar Bjorndalen, ki je dobil tri posamične discipline, zlata pa se je veselil tudi v štafeti. Finski tekač Samppa Lajunen je postal trikratni svetovni prvak, obe skakalni tekmi je presenetljivo dobil Švicar Simon Ammann, hrvaška alpska smučarka Janica Kostelić je pisala zgodovino s tremi zlatimi in eno srebrno kolajno. Nemški sankač Georg Hackl je s srebrnim odličjem postal prvi športnik s štirimi zaporednimi kolajnami.

Število športov: 15
Število disciplin: 78
Število udeležencev: 2399 iz 78 držav
Slovenski tekmovalci: 41
Najuspešnejši udeleženec: Ole Einar Bjorndalen/NOR, biatlon, 4 kolajne (4 Z, 0 S, 0 B)
Najuspešnejša država: Nemčija - 35 kolajn (12 Z, 16 S, 7 B)
Igre je odprl: George W. Bush
Olimpijska prisega: Jim Shea
Ne spreglejte